Te veel vitamine D

Te veel vitamine D kan verschillende symptomen en bijwerkingen veroorzaken. Het percentage dat te maken krijgt met te veel vitamine D is ontzettend laag. Maar wat zijn de eventuele symptomen? Is het schadelijk voor de gezondheid? En wat is de maximale aanbevolen hoeveelheid? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Te veel vitamine D

Het komt in westerse landen zelden voor dat iemand te veel vitamine D in zijn of haar bloed heeft. Onderzoek van het RIVM toont aan dat < 0,01% van de Nederlandse bevolking een overschot heeft van de voedingsstof. Een te veel aan vitamine D in verhouding tot de bovengrens levert niet direct problemen op. Bij langdurig gebruik van te veel vitamine D kunnen echter wel symptomen en/of bijwerkingen optreden.

Te veel vitamine D symptomen

Ondanks dat het zeer zeldzaam is om een overschot aan vitamine D in te nemen, kan bij een overschot de volgende symptomen ontstaan:

  • Gevoel van misselijkheid
  • Slaperig en vermoeidheid
  • Vermindering in eetlust
  • Obstipatie
  • Schadelijke gevolgen voor het hart
  • Niet goed voor de nieren
  • Nierstenen
  • Schadelijk voor de bloedvaten

Bijwerkingen te veel vitamine D

Ondanks dat een overschot van de vitamine zeldzaam is, vragen vele mensen zich af: wat zijn de bijwerkingen van te veel vitamine D voor het lichaam? Het is altijd geadviseerd om op de hoogte te zijn van eventuele bijwerkingen bij een overschot van de voedingsstof. Het kan namelijk voorkomen dat iemand overgevoelig is voor vitamine D. Wanneer u last heeft van de eerder genoemde symptomen of twijfelt over een overgevoelige reactie, is het geadviseerd om contact op te nemen met uw (huis)arts. Bij twijfel kunt u altijd uw vitamine D waarde laten controleren door middel van een bloedwaardetest. Op deze manier kunt u altijd bijsturen waar nodig.

Veilig gebruik

Een tekort aan de voedingsstof is niet goed voor de gezondheid, maar een te veel aan vitamine D ook niet. De Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) en het RIVM hebben daarom voor elke bevolkingsgroep een maximale hoeveelheid vitamine D voorgeschreven. Deze criteria zijn opgesteld zodat er sprake is van veilig gebruik van vitamine D supplementen.

De bovengrens voor vitamine D volgens het RIVM:

Baby’s van 0-6 maanden25 mcg
Baby’s van 7-12 maanden35 mcg
Kinderen van 1 t/m 10 jaar  50 mcg
Kinderen en volwassenen van 11 jaar en ouder 100 mcg 

Een teveel aan vitamine D in verhouding tot de bovengrens levert niet direct problemen op. Bij langdurig gebruik van te veel vitamine D kunnen echter wel klachten optreden.

Shop gerelateerd aan vitamine D

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Te veel vitamine D’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *