vruchtbaarheidsproblemen man
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Vruchtbaarheidsproblemen van een man hangt samen met verschillende factoren. Zo heeft de zaadkwaliteit een grote invloed, zijn er verschillende oorzaken voor vruchtbaarheidsproblemen en spelen overige factoren een grote rol. In dit artikel wordt alles besproken rondom de vruchtbaarheidsproblemen van een man.

Vruchtbaarheidsproblemen man

Één op de zes koppels lukt het niet om binnen één jaar zwanger te raken, dan spreken we van vruchtbaarheidsproblemen. Bij ongeveer 33% van de gevallen ligt de oorzaak bij de vrouw, bij ongeveer 33% van de gevallen is de oorzaak afkomstig van de man en in de overige gevallen heeft de oorzaak te maken met een onbekende situatie.

Zaadkwaliteit bepalen

De zaadkwaliteit heeft een grote invloed op de vruchtbaarheidsproblemen van een man. Zo wordt de kwaliteit van het sperma gemeten aan de hand van drie factoren:

  • Beweeglijkheid van de zaadcellen. De beweeglijkheid van de zaadcellen is belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat ze de eicel in de baarmoeder bereiken. Er wordt gesproken van voldoende bewegelijkheid, als minimaal 40% van de zaadcellen daadwerkelijk bewegen.
  • Hoeveelheid van de zaadcellen. De hoeveelheid van de zaadcellen aanwezig bij een ejaculatie, is van belang voor de vruchtbaarheid. Gemiddeld zijn dit 150 miljoen zaadcellen per zaadlozing. Onder de 20 miljoen zaadcellen per zaadlozing wordt er gesproken van een mindere zaadkwaliteit.
  • Structuur en vorm van de zaadcellen. Een normale vorm van de zaadcellen, waarbij de zaadcel een ovale kop en een lange staart heeft, zijn belangrijk voor de vruchtbaarheid. Hoe mer zaadcellen deze structuur hebben hoe beter, maar minimaal 30% van de zaadcellen.

Oorzaken vruchtbaarheidsproblemen man

Naast de kwaliteit van het zaad zijn er verschillende oorzaken voor vruchtbaarheidsproblemen van een man. Zo zijn er verschillende (aangeboren) afwijkingen en ziektes die een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid, maar er zijn ook andere factoren van invloed.

 

1. Niet volledig ingedaalde teelballen

Niet volledig ingedaalde teelballen wordt vaak ontdekt op jonge leeftijd. Een medische handeling, zoals een operatie kan dit probleem oplossen. Toch kan na een operatie de kwaliteit van de zaadcellen lager zijn dan gemiddeld.

 

2. Ontsteking aan de teelballen

Daarnaast kan een ontsteking aan de teelballen een blijvende schade opleveren aan het transport van de zaadcellen. Dit kan voorkomen worden om bij een ontsteking direct een arts te bezoeken voor een behandeling.

 

3. Erfelijke factoren

Bij vruchtbaarheidsproblemen van een man kunnen erfelijke factoren de oorzaak zijn. Zo kan er een genetische afwijking zijn die wordt overgedragen bij de bevruchting.

 

4. Afwezigheid van zaadleiders

De zaadleiders zorgen voor het transport van de zaadcellen vanuit de teelballen, met als gevolg een ejaculatie. Wanneer een gedeelte of de gehele zaadleider afwezig is, kan dit negatieve gevolgen hebben op de vruchtbaarheid van de man.

 

5. Spataderkluuw in de teelballen

Een spataderkluuw in de teelballen ontstaat wanneer het bloed vanuit de ballen niet goed wordt afgevoerd, hierdoor ontstaat een spatader. Dit probleem kan operatief verholpen worden.

 

6. Chemotherapie of bestraling

Door de invloed van chemotherapie of bestraling kan een man minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Dit komt omdat de behandeling de zaadcellen kan aantasten, hierdoor kan de kwaliteit ervan verminderen.

Factoren invloed zaadkwaliteit

Naast de verschillende oorzaken die invloed hebben op de vruchtbaarheidsproblemen van een man, zijn er verschillende factoren die effect hebben op de zaadkwaliteit.

  • Temperatuur boven 35 graden, kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het sperma. Dit komt omdat de ballen altijd twee graden kouder moeten zijn dan onze lichaamstemperatuur (37 graden).
  • Ongezonde levensstijl heeft een negatieve invloed op de zaadcellen. Zo heeft overgewicht, ongezonde voeding, tekort aan voedingsstoffen, gebruik van alcohol, drugs en sigaretten een negatieve invloed op de kwaliteit van het sperma.
  • Hormonale schommeling van het hormoon FSH kan er voor zorgen dat de kwaliteit van de zaadcellen daalt.
  • De hoeveelheid zaadlozingen is van grote invloed, zoals te vaak en te weinig ejaculeren. Een optimale hoeveelheid is om om de dag een zaadlozing te hebben. Hierdoor zijn de zaadcellen voldoende rijp.
  • Ziekte zoals koorts kan een verminderde kwaliteit van het zaad opleveren.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *