Skip to content

Zink: voeding, tekort en gezondheid

Zink is een onmisbare voedingsstof voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Waar is zink goed voor je? Wat doet een tekort aan zink? Waarom zink slikken? Kan te veel zink kwaad? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Zink – wat is zink?

Zink is een mineraal dat essentieel is voor de menselijke gezondheid. Het is te vinden in verschillende voedingsmiddelen, waaronder vlees, gevogelte, zeevruchten, bonen en noten. Het is ook verkrijgbaar in supplementvorm. Zink is om een aantal redenen belangrijk. Het helpt het lichaam wonden te genezen en infecties te bestrijden. Het is ook betrokken bij de productie van hormonen en enzymen. Bovendien speelt zink een rol bij de vruchtbaarheid en zwangerschap. De meeste mensen krijgen voldoende zink binnen via hun voeding. Sommige groepen mensen, zoals zwangere vrouwen en jonge kinderen, moeten echter zinksupplementen nemen om ervoor te zorgen dat zij voldoende van dit belangrijke mineraal binnenkrijgen.

Gezondheidsvoordelen - Waarom zink slikken?

Zoals besproken is zink een essentieel mineraal voor de gezondheid. Zo heeft het invloed op vijftien verschillende aspecten van het lichaam.

 

Botten

Zink draagt bij tot de samenstelling van de botten, wat de sterkte ervan beïnvloedt. Het speelt ook een rol bij de botvorming, wat een zeer belangrijk aspect is.

 

Celdeling

Zink heeft ook een gunstig effect op het celdelingsproces in het lichaam. Het draagt namelijk bij tot het proces van cel vernieuwing door de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels te beïnvloeden.

 

Cognitief

Daarnaast heeft het mineraal invloed op de cognitieve aspecten van het lichaam. Het draagt namelijk bij aan het geheugen, het leervermogen, de intelligentie, het concentratievermogen en het probleemoplossend vermogen.

 

DNA-synthese

Zink speelt ook een belangrijke rol bij de DNA-synthese. Deze synthese is een replica van het erfelijk materiaal in cellen en onmisbaar voor de gezondheid.

 

Eiwitsynthese

Zink speelt ook een belangrijke rol bij de opbouw van eiwitten in het lichaam, ook wel eiwitsynthese genoemd.

 

Gezichtsvermogen

Zink heeft ook een positief effect op het gezichtsvermogen. Het gezichtsvermogen zorgt ervoor dat men kan zien en dat de conditie van de ogen wordt ondersteund.

 

Haar

Bovendien heeft het mineraal ook invloed op het haar. Het draagt namelijk bij tot een normale haargroei, zorgt voor de sterkte van het haar en is goed voor de conditie ervan.

 

Hormonen

Daarnaast heeft zink invloed op de hormoonhuishouding van het lichaam. Sterker nog, het draagt bij tot het behoud van dit evenwicht. Het beïnvloedt ook het testosterongehalte in het bloed.

 

Huid

Daarnaast heeft het mineraal invloed op de gezondheid van de huid. Het zorgt namelijk voor een goede verzorging en ondersteuning van binnenuit. Zo heeft het invloed op de structuur, het herstelvermogen en de slijmvliezen van de huid.

 

Immuunsysteem

Een ander onmisbaar gezondheidsvoordeel is het feit dat zink een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Dit beschermt de cellen en weefsels van het lichaam tegen invloeden van buitenaf en zorgt voor een goede immuniteit.

 

Macronutriënten

Het mineraal heeft ook invloed op de stofwisseling van het lichaam. Zo ondersteunt het de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten.

 

Stofwisseling

Daarnaast draagt zink bij tot een normaal zuur-base metabolisme, het metabolisme van vitamine A, vetzuren en koolhydraten.

 

Nagels

Ook is het essentiële mineraal goed voor de nagels. In feite draagt het bij aan de conditie en gezondheid van de nagels.

 

Oxidatieve schade

Zink helpt ook cellen en weefsels te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Deze invloeden kunnen komen van UV-straling, luchtvervuiling of andere vrije radicalen.

 

Spermatogenese

Tot slot is zink goed voor de mannelijke vruchtbaarheid. In feite is het goed voor de kwaliteit en de functie van het sperma.

Zink in voeding

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die veel zink bevatten, zoals oesters, rundvlees, kip, noten en peulvruchten. Bovendien zijn veel ontbijtgranen en andere verpakte voedingsmiddelen verrijkt met zink.

Zink tekort

Een zink tekort kan ontstaan als er niet genoeg zink in de voeding zit of als het lichaam niet in staat is zink uit het maagdarmkanaal op te nemen. Symptomen van zink tekort zijn onder meer haaruitval, diarree, impotentie en vertraagde wondgenezing. Een zink tekort kan worden behandeld met zink tabletten of door de inname van zinkrijke voedingsmiddelen te verhogen, zoals oesters, rundvlees en pompoenpitten.

Zink supplement

Om te voorkomen dat een zink tekort ontstaat, kan het geadviseerd zijn om zink tabletten te nemen in de vorm van een supplement. Calcium, magnesium, zink dient als ondersteuning van het zink gehalte in het lichaam. Dit supplement is volgens de juiste doseringen ontwikkeld om de juiste ondersteuning te bieden.

Shop gerelateerd aan zink

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Zink: voeding, tekort en gezondheid’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.