Skip to content

Waar zit magnesium in?

Waar zit magnesium in? Het mineraal magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. De voedingsstof heeft dan ook een positieve invloed op verschillende lichaamsprocessen. Maar welke gezondheidsvoordelen heeft magnesium precies? En in welke voeding zit het? In dit artikel wordt antwoord gegeven op deze vraag.

Waar zit magnesium in?

Het mineraal komt zoals genoemd in verschillende voedingsmiddelen voor. De voeding met in verhouding de meeste hoeveelheid wordt hieronder besproken.

 

1. Noten en zaden

De grootste hoeveelheid magnesium is te vinden in noten en zaden. Voornamelijk pompoenpitten en amandelen zijn een rijke bron van de voedingsstof. Om deze reden adviseren vele diëten om noten en zaden binnen het voedingspatroon toe te voegen.

 

2. Volkoren granen

Daarnaast zijn volkoren granen ook een rijke bron van het mineraal. Ook bevat deze bron een hoge dosering vezels wat goed is voor de stoelgang. Het kiezen van volkoren granen in bijvoorbeeld brood, pasta, quinoa en overige koolhydraatrijke voeding is daarom geadviseerd.

 

3. Pure cacao

Ook pure cacao van minimaal 70% is en goede bron van de voedingsstof. Hierbij geldt hoe puurder de chocolade, hoe hoger de dosering magnesium is. Daarnaast is het consumeren van pure chocolade een gezonder alternatief in tegenstelling tot overige chocolade. Dit heeft te maken met de lagere hoeveelheid suiker en melk in de chocolade.

 

4. Vis

Het regelmatig consumeren van (vette) vis is goed voor de gezondheid, mede doordat het rijk is aan magnesium. Daarnaast bevat dit voedingsmiddel omega vetzuren en vitamine D die bijdragen aan de gezondheid.

 

5. Groene bladgroente

Naast het feit dat groene bladgroentes gezond zijn, is het ook een bron van magnesium. Hierbij gaat het voornamelijk om spinazie, boerenkool en andijvie.

 

6. Peulvruchten

Peulvruchten staan meestal bekend om de hoge hoeveelheid goede voedingsstoffen. Het aanbod in peulvruchten is zeer uitgebreid; linzen, bonen, doperwten, kikkererwten, pinda’s en sojabonen.

 

7. Sojaproducten

Zoals bij de vorige categorie besproken, zijn sojaproducten rijk aan het mineraal. Bijna alle sojaproducten zijn hier rijk aan, zoals: tofu, tempeh en vleesvervangers.

 

8. Bananen

Er zijn maar weinig fruitsoorten die een rijke bron zijn van magnesium. Banaan valt hier als enige onder en is tevens de meest gegeten fruitsoort van Nederland. Daarnaast is banaan rijk aan overige vitamines en mineralen die bijdragen aan de gezondheid.

 

9. Gedroogde abrikozen en vijgen

Ook gedroogde abrikozen en vijgen kunnen als antwoord gegeven worden op de vraag “waar zit magnesium in?”. Een handje van deze gedroogde vruchten bevat ongeveer 60 microgram van de voedingsstof.

 

10. Avocado’s

Tevens zijn avocado’s een rijke bron van magnesium. Wel bestaat een avocado uit 75% meervoudig onverzadigd vetzuur. Daarnaast bevat het andere vitamines en mineralen zoals vitamine K, B6, koper, ijzer en foliumzuur.

 

11. Zeewier en algen

Tot slot zijn zeewier en algen rijk aan magnesium. Daarnaast is het ook rijk aan eiwitten en overige mineralen die ieder een bijdrage leveren aan de gezondheid. 

Shop gerelateerd aan magnesium

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Waar zit magnesium in?’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.