Skip to content

Allergische reactie huid

Allergische reactie huid: een overgevoeligheid voor een bepaalde stof kan van grote invloed zijn op iemand zijn of haar leven. Wat te doen bij een allergische reactie op de huid? Hoe ziet een allergische reactie op de huid eruit? Hoe lang duurt het voor een allergische reactie verdwijnt? Wat zijn de 10 meest voorkomende allergieën? In dit artikel worden er verschillende onderwerpen besproken die hierbij horen.

Allergische reactie huid – wat is het precies?

Wanneer iemand een allergische reactie heeft, reageert zijn of haar immuunsysteem overmatig op een stof waarvoor hij of zij allergisch is. Deze stof wordt een allergeen genoemd. Het immuunsysteem reageert op het allergeen door chemische stoffen af te geven die in het lichaam van de persoon symptomen veroorzaken.

Huidallergieën behoren tot de meest voorkomende soorten allergieën, en ze kunnen worden veroorzaakt door een grote verscheidenheid aan stoffen. Veel voorkomende allergenen zijn pollen, huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en bepaalde voedseleiwitten. Wanneer deze stoffen in contact komen met de huid, kunnen ze een immuunreactie opwekken wat leidt tot jeuk, roodheid en zwelling. In sommige gevallen kan een allergische reactie op de huid ook leiden tot netelroos of blaren.

Hoe ziet een allergische reactie op de huid eruit?

Wanneer iemand een allergische huidreactie heeft, kan deze de vorm aannemen van uitslag, netelroos of eczeem.

 

Uitslag (bultjes)

Uitslag wordt gekenmerkt door een rode en jeukende huid en kan gepaard gaan met zwelling.

 

Nestelroos

Netelroos is een verhoogde bult die overal op de huid kan verschijnen en vaak jeukt of pijn doet.

 

Eczeem

Eczeem is een droge, schilferige huidaandoening die ook erg jeukt. De jeuk wordt als extreem vervelend ervaren.

Wat te doen bij een allergische reactie op de huid?

Als u weet wat de allergische reactie op de huid veroorzaakt, is het geaviveerd om deze allergeen te vermijden. Echter is dit niet altijd mogelijk. Als u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde gras soorten, is het niet haalbaar om deze altijd te vermijden. Dit is in tegenstelling tot een allergie voor bepaalde dieren.

 

Klachten verminderen

Daarnaast kan het helpen om de klachten van een allergische reactie op de huid te verminderen. Dit kan met behulp van voorgeschreven medicatie door uw arts of dermatoloog. Ook kunnen de klachten worden verminderd door het gebruik van inwendige en uitwendige huidverzorging.

Hoelang duurt het voor een allergische reactie verdwijnt?

Hoelang het duurt voordat een allergische reactie op de huid verdwijnt hangt af van de ernst van de reactie. Over het algemeen verdwijnt de reactie binnen enkele dagen tot weken. Het is hierbij wel belangrijk dat de huid goed verzorgd wordt om het genezingsproces te bevorderen.

Shop gerelateerd aan allergische reactie huid

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Allergische reactie huid’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.