Skip to content

Hoofdhuid: jeukende, droge en eczeem

Hoofdhuid irritaties komt bij een groot gedeelte van de bevolking voor, bijvoorbeeld een jeukende hoofdhuid, een droge hoofdhuid of eczeem. Wat zijn korstjes op hoofdhuid? Wat is slecht voor je hoofdhuid? Wat te doen tegen hoofdhuid irritatie? Waarom heb ik bultjes op mijn hoofdhuid? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Hoofdhuid irritaties

Er zijn verschillende hoofdhuid irritaties die voorkomen in gradaties. Zo heeft het grootste gedeelte last van een jeukende of droge hoofdhuid, maar ook eczeem komt geregeld voor. De meest voorkomende hoofdhuid irritaties worden besproken.

 

Jeukende hoofdhuid

Hoewel er veel mogelijke oorzaken zijn van een jeukende hoofdhuid, is roos de meest voorkomende boosdoener. Roos is een aandoening die wordt gekenmerkt door het loslaten van dode huidcellen van de hoofdhuid. Als deze cellen zich ophopen, kan de hoofdhuid droog, schilferig of jeukerig worden. In ernstige gevallen kan roos ook leiden tot roodheid en ontstekingen.

 

Droge hoofdhuid

Als je last hebt van een gespannen en strakke huid, heeft dat meestal te maken met een droge hoofdhuid. Deze huid wordt droog door de verandering van het klimaat, de invloed van chloor in zwembaden, uv-stralen van de zon of haarverzorgingsproducten die veel chemicaliën bevatten.

 

Eczeem hoofdhuid

Wanneer je last hebt van acute jeuk en uitslag op de huid, is dat vaak het gevolg van eczeem. Deze huidirritatie gaat gepaard met rode vlekken, rode bultjes en vochtblaasjes. Deze vorm van eczeem kan zich ook uitbreiden naar de hals of delen van het gezicht. De oorzaak is meestal een allergische reactie op het gebruik van haarverzorgingsproducten.

 

Schilferige hoofdhuid

Wanneer je last hebt van huidschilfers, heeft dit te maken met een overmatige productie van huidcellen. De symptomen waar je last van kunt hebben zijn witte of vette huidschilfers die zich tussen de haren nestelen of op de schouders vallen. Hierbij kun je ook last hebben van een jeukende hoofdhuid.

 

Korsten op de hoofdhuid

Een schimmelinfectie van de hoofdhuid is meestal te herkennen aan de dikke korsten op de huid. Deze korsten kunnen verschillende kleuren hebben, wat aangeeft welk type schimmel de infectie veroorzaakt. Haaruitval is hier vaak een neveneffect.

 

Vette hoofdhuid

Een vette huid is het gevolg van overmatige talgproductie in de huid. Hier wordt door de klieren meer talg geproduceerd dan gemiddeld en dit veroorzaakt een vette huid. Daarnaast spelen leeftijd, geslacht en hormonale onbalans een grote rol bij het hebben van deze symptomen.

Shop gerelateerd aan de hoofdhuid

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Hoofdhuid: jeukende, droge en eczeem hoofdhuid’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.