Skip to content

Spaanse vlieg

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Spaanse vlieg is een middel omgeven door mysterie en verdeeldheid en heeft door de eeuwen heen een bijzondere plaats ingenomen in de wereld van afrodisiaca (lustopwekkers). Dit deskundige artikel behandelt de historische, culturele en wetenschappelijke aspecten van de Spaanse vlieg, waarbij zowel de mogelijke voordelen als de belangrijke risico’s worden besproken. We bieden een objectieve en uitgebreide handleiding om een volledig inzicht te krijgen in dit controversiële onderwerp. 

Wat is Spaanse Vlieg?

Spaanse vlieg, bekend om zijn reputatie als afrodisiacum (lustopwekkerd), wordt vaak in verband gebracht met het extract van de kever Lytta vesicatoria. Dit extract, genaamd cantharidin, staat bekend om zijn stimulerende eigenschappen en heeft door de eeuwen heen de aandacht getrokken als middel om het seksuele verlangen te verhogen. Het is een vloeibaar middel dat oraal wordt ingenomen. 

Geschiedenis van Spaanse Vlieg

De geschiedenis van de Spaanse vlieg begint al in de oude beschavingen, waar het werd gebruikt in liefdesdrankjes en als middel om seksueel verlangen, ook wel het libido genoemd, op te wekken. In de loop der tijd heeft het zowel fascinatie als onenigheid opgewekt, met discussies over de effecten en risico’s in de geneeskunde. 

Spaanse vlieg.
Spaanse vlieg.

Gebruik van Spaanse Vlieg

Traditioneel werd Spaanse vlieg gezien als een krachtig afrodisiacum, dat in verschillende culturen werd gebruikt om de seksuele drift te stimuleren. Ondanks wisselende meningen over de effectiviteit en veiligheid, blijft de reputatie van Spaanse vlieg als seksueel stimulerend middel bestaan. Men dacht dat Spaanse vlieg het libido stimuleerde door de urinewegen te irriteren, wat een tintelend gevoel zou veroorzaken. Het wetenschappelijk bewijs voor deze effecten is echter maar beperkt en het gebruik ervan wordt niet aanbevolen door gezondheidsdeskundigen. 

Wetenschappelijke onderzoek

Er zijn beperkte wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van Spaanse vlieg als afrodisiacum. De resultaten van deze onderzoeken zijn vaak tegenstrijdig, waardoor het moeilijk is om definitieve conclusies te trekken over de effectiviteit. Daarnaast is de veiligheid van Spaanse vlieg een belangrijk punt van aandacht. Cantharidine, het actieve ingrediënt, is giftig en kan ernstige bijwerkingen veroorzaken. Daarom wordt het gebruik van Spaanse vlieg sterk afgeraden in de hedendaagse geneeskunde en door gezondheidsdeskundigen. 

Gezondheidsrisico’s Spaanse Vlieg

De bijwerkingen van Spaanse vlieg variëren van mild tot levensbedreigend, afhankelijk van de dosering en persoonlijke gevoeligheid. Symptomen zijn onder andere blaasirritatie, bloed in de urine en, in ernstige gevallen, nierfalen. Gezien de ernstige gezondheidsrisico’s van Spaanse vlieg, is uiterste voorzichtigheid geboden. Het gebruik van dit product zonder professioneel medisch advies wordt sterk afgeraden en veiliger alternatieve producten moeten worden overwogen. 

Alternatieven voor Spaanse Vlieg

Als veiliger alternatief biedt Vaud Sexual Support, een natuurlijk supplement dat is ontwikkeld om het libido te ondersteunen. Dit supplement bevat ingrediënten zoals Muira Puama*, die bekend staan om hun positieve effecten op de seksuele gezondheid, zonder de risico’s van Spaanse vlieg.

4.8/5

Voor uw seksuele prestaties en verlangen

Ervaringen en beoordelingen

Deskundigen benadrukken over het algemeen de risico’s van Spaanse vlieg en adviseren voorzichtig te zijn met het gebruik ervan. Medische professionals raden aan om betrouwbare en veiligere alternatieven te overwegen als ze op zoek zijn naar manieren om het libido te verhogen. 

  1. Schwarcz, J. (n.d.). Is “Spanish Fly” really an aphrodisiac? Office for Science and Society – McGill University. Deze bron onderzoekt de mythe en de werkelijkheid achter Spaanse Vlieg als afrodisiacum, belicht de historische toepassingen en de gevaarlijke bijwerkingen van cantharidine, het actieve bestanddeel. Het bespreekt ook de medische toepassing van cantharidine in kleine doses voor de behandeling van wratten en de misvattingen rond de vermeende seksuele stimulerende eigenschappen. Beschikbaar op: McGill University

  2. Diaz, P., Carneiro, A., Montes, V., & Alves, S. (2020). A Potentially Fatal Aphrodisiac: Cantharidin Poisoning. PubMed. Dit artikel beschrijft een geval van ernstige cantharidinevergiftiging na inname, met nadruk op de gevaren van het gebruik van Spaanse Vlieg als afrodisiacum en de noodzaak van bewustwording over de mogelijke toxiciteit van ‘natuurlijke’ producten. DOI: 10.20344/amp.11567

  • Muira Puama ondersteunt het seksuele verlangen
  • Muira Puama voor seksuele prestaties
  • Muira Puama helpt bij het onderhouden van goede seksuele relaties
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Voor uw seksuele prestaties en verlangen