Betekenis libido
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

De betekenis van het libido lopen zeer uiteen. Zo wordt er gezegd dat mannen altijd een hoger libido hebben dan vrouwen en geeft 20% aan een verlaagd libido te hebben. Wat de betekenis is van het libido, wat de invloed is van hormonen en geslacht is wordt in dit artikel uitgelegd. Tot slot worden er een aantal toepasbare tips gegeven om het libido te verhogen.

Betekenis libido

De betekenis van het libido wordt aangeduid met de mate waarin een persoon of individu behoefte heeft aan een vorm van seksualiteit. Hierbij gaat het om het verlangen naar seks en worden ook beschreven met de synoniemen; lust, geslachtsdrift, begeerte, genegenheid en verlangen. Deze betekenis werd gedefinieerd door psychologen Sigmund Freud en Jung.

Invloed door hormonen

Het libido verschilt van persoon tot persoon en hangt vaak samen met de hormonen in het lichaam. Zo heeft de puberteit, waarbij de hormonale balans in het lichaam verandert, grote invloed op het verlangen naar seksualiteit. De hormonen testosteron en oestrogeen spelen hierin een grote rol. Het hormoon testosteron hangt samen met het libido, hoe minder testosteron hoe lager het libido en andersom.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Naast dat het libido beïnvloed wordt door de aanwezigheid van hormonen, heeft het geslacht hier ook invloed op. Zo hebben mannen hun piek van het libido hormoon testosteron vanaf hun 20ste levensjaar, terwijl bij vrouwen dit tussen hun 30ste en 40ste levensjaar is. Daarnaast heeft de menstruatiecyclus een grote invloed, wanneer een vrouw ovuleert neemt het testosteron hormoon toe en hiermee het verlangen is seks. Wanneer de vrouw daarentegen de overgang (menopauze) bereikt, neemt deze weer af.

Balans van het libido

In de huidige maatschappij wordt er steeds opener over seksualiteit gesproken. Hierdoor vragen steeds meer mensen zich af of zij de juiste balans hebben in hun libido. Hierbij is het bepalen van een ‘normaal’ libido lastig, doordat het een psychische maatstaaf is. Dat betekend dus dat er geen goed of fout is bij het bepalen van het libido. Toch is de wens om het libido te verhogen of verlagen aanzienlijk.

Verlaagd libido

Ruim 20% van de vrouwen en 15% van de mannen geven aan een verlaagd libido te hebben. Dit resulteert zich in het minder hebben van verlangen naar seksualiteit, zoals de definitie van libido omschreven is. Het hebben van een verlaagd libido kan verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • (Relationele)problemen
  • Gevolgen van stress
  • Onzekerheid
  • Onprettige gedachten
  • Emotionele gevolgen
  • Traumatische gebeurtenis
  • Medicatie gebruik

Verhogen van het libido

Naast dat vele aangeven een verlaagd libido te hebben, is de wens voor het verhogen van het libido aanzienlijk. Zo zijn er verschillende manieren om het libido van zowel mannen als vrouwen te stimuleren.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *