Skip to content

Libido

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Het libido, ook wel seksueel verlangen genoemd, is een essentieel onderdeel van zowel persoonlijke relaties als algemene gezondheid. In dit deskundige artikel worden de verschillende aspecten van het libido besproken, waaronder de elementen die het beïnvloeden, hoe het verandert tijdens verschillende levensfasen en manieren om het te vergroten. Bovendien zullen we de effecten van het libido op relaties en gezondheid bespreken, evenals enkele veelvoorkomende misvattingen. 

Wat is het libido?

Libido, in de volksmond ook wel geslachtsdrift genoemd, is een essentieel aspect van de menselijke seksualiteit. Het is het natuurlijke en instinctieve verlangen naar seksuele activiteit en wordt beïnvloed door een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Het libido speelt een belangrijke rol in romantische relaties en beïnvloedt het algehele welzijn en de gezondheid. Een gezond libido draagt bij aan emotionele verbondenheid en tevredenheid in een relatie, terwijl een laag libido soms tot spanningen en problemen kan leiden. 

Libido en leeftijd

Het libido verandert met de leeftijd. De puberteit, volwassenheid en de oudere jaren brengen verschillende uitdagingen en veranderingen in het libido met zich mee. Factoren zoals hormonale veranderingen, levensstijl en relatiedynamiek spelen een rol. Hierdoor wordt soms een hoog libido ervaren en soms een lager libido. 

Oorzaken laag libido

Psychologische factoren

Het libido kan aanzienlijk worden beïnvloed door psychische factoren zoals stress, angst, depressie en een negatief zelfbeeld. Voor een gezond seksleven zijn emotionele en mentale gezondheid van essentieel belang.

Fysieke en medische factoren

Het libido kan ook worden beïnvloed door lichaamsgewicht, hormoonspiegels, sommige medicijnen en sommige medische aandoeningen. Een afname van het verlangen naar seks kan worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen en hormonale disbalansen. 

Het libido verhogen

Natuurlijke manieren om libido te verhogen

Er zijn verschillende natuurlijke manieren om het libido te verhogen, waaronder een gezonde levensstijl, goede voeding, lichaamsbeweging en omgaan met stress. Verschillende kruiden en supplementen kunnen ook helpen om het libido te verhogen. Er zijn dus meerdere manieren om het libido van een vrouw en een man te verhogen

Medische behandelingen

In sommige gevallen kan een medische behandeling nodig zijn om het libido te verhogen. Dit kan hormoontherapie zijn of andere medicijnen, voorgeschreven door een arts na een grondige beoordeling. 

Libido Support van Vaud

Libido Support van Vaud is een supplement dat is ontwikkeld om het libido te ondersteunen**. Het bestaat uit natuurlijke ingrediënten zoals kruidenextracten en vitamines die bekend staan om hun positieve effecten op seksueel verlangen en seksuele prestaties.

4.8/5

Voor het natuurlijke seksuele verlangen

Libido in relaties

Open communicatie met een partner over seksuele behoeften en verlangens is essentieel voor het behouden van een gezond libido en een bevredigende seksuele relatie. Verschillen in libido tussen partners kunnen namelijk een uitdaging vormen in relaties. Het is belangrijk om deze verschillen te onderkennen en samen te werken aan een wederzijds bevredigend seksleven. 

Libido en gezondheid

Algemene gezondheid, waaronder fysieke conditie en mentaal welzijn, heeft een directe invloed op het libido. Een gezonde levensstijl kan helpen om een gezond libido te behouden. Soms kan een verandering in het libido een indicator zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan significante veranderingen in seksueel verlangen. 

Veelgestelde vragen over het libido

Een “normale” libido varieert sterk tussen individuen, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheid, en persoonlijke omstandigheden, zonder een vaste standaard voor wat als normaal wordt beschouwd.

Een laag libido kan merkbaar zijn door verminderde interesse in seksuele activiteit of minder sterke seksuele verlangens dan normaal.

Een te hoog libido verwijst naar een bovengemiddeld seksueel verlangen dat soms als storend of overweldigend kan worden ervaren door het individu of hun partner(s).

  1. Nimbi, F. M., Tripodi, F., Rossi, R., Navarro-Cremades, F., & Simonelli, C. (2020). Male Sexual Desire: An Overview of Biological, Psychological, Sexual, Relational, and Cultural Factors Influencing Desire. Sexual Medicine Reviews, 8(1), 59-91. https://doi.org/10.1016/j.sxmr.2018.12.002
  2. Graziottin, A. (2000). Libido: the biologic scenario. https://maturitas.org/article/S0378-5122(99)00072-9/fulltext
  3. Anne R. Davis, Paula M. Castaño. (2012). Oral Contraceptives and Libido in Women. https://tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10532528.2004.10559822
  4. Travison, T. G., Morley, J. E., Araujo, A. B., O’Donnell, A. B., & McKinlay, J. B. (2006). The Relationship between Libido and Testosterone Levels in Aging Men. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 91(7), 2509–2513. https://doi.org/10.1210/jc.2005-2508
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Voor het natuurlijke seksuele verlangen