Libido: betekenis, laag en verhogen

Het libido is een onderwerp wat steeds gemakkelijker besproken wordt in de huidige maatschappij. Toch zijn er nog veel onduidelijkheden over de mate in het verlangen naar seks. In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord door deskundige die behoren tot deze seksuele behoefte van zowel mannen als vrouwen.

Libido betekenis

De betekenis van het libido wordt aangeduid met de mate waarin een persoon of individu behoefte heeft aan een vorm van seksualiteit. Hierbij gaat het om het verlangen naar seks en worden ook beschreven met de synoniemen; lust, geslachtsdrift, begeerte, genegenheid en verlangen. Deze betekenis werd gedefinieerd door psychologen Sigmund Freud en Jung. 

Hoog of laag libido

In de huidige maatschappij wordt er steeds opener over seksualiteit gesproken. Hierdoor vragen steeds meer mensen zich af of ze de juiste balans hebben in hun seksuele verlangens. Hierbij is het bepalen van een ‘normaal’ libido lastig, doordat het een psychische maatstaf is. Dat betekent dus dat er geen goed of fout is bij het bepalen van de mate het verlangen. Toch is de wens om dit te verhogen aanzienlijk.

 

Hoog libido

Het hebben van een hoog libido wordt gedefinieerd met het ervaren van sterke seksuele gevoelens in een hogere frequentie dan gemiddeld. Echter is deze maatstaf gekoppeld aan een ‘normaal’ gemiddelde en is daarom verschillend van persoon tot persoon.

 

Laag libido

Naast het hebben van een hoog seksueel verlangen, komt een laag seksueel verlangen gemiddeld vaker voor. Zo geeft ruim 20% van de vrouwen en 15% van de mannen aan een verlaagd verlangen te hebben en hier iets aan te willen doen. Het hebben van een verlaagd verlangen leidt tot het minder hebben van seksuele verlangens, zoals de definitie van libido omschreven is.

 

Oorzaken verlaagd libido

Het hebben van een verlaagd seksueel verlangen kan verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • (Relationele)problemen
  • Gevolgen van stress
  • Onzekerheid
  • Onprettige gedachten
  • Emotionele gevolgen
  • Traumatische gebeurtenis
  • Medicatie gebruik
  • Hormonale disbalans
  • Geslacht

 

Invloed van hormonen

Het libido verschilt van persoon tot persoon en hangt vaak samen met de hormonen in het lichaam. Zo heeft de puberteit, waarbij de hormonale balans in het lichaam verandert, grote invloed op het verlangen naar seksualiteit. De hormonen testosteron en oestrogeen spelen hierin een grote rol. Het hormoon testosteron hangt samen met het verlangen, hoe minder testosteron hoe lager het verlangen en andersom.

 

Verschil tussen mannen en vrouwen

Naast dat het libido beïnvloed wordt door de aanwezigheid van hormonen, heeft het geslacht hier ook invloed op. Zo hebben mannen hun piek van het libido hormoon testosteron vanaf hun 20ste levensjaar, terwijl bij vrouwen dit tussen hun 30ste en 40ste levensjaar is. Daarnaast heeft de menstruatiecyclus een grote invloed, wanneer een vrouw ovuleert neemt het testosteron hormoon toe en hiermee het verlangen is seks. Wanneer de vrouw daarentegen de overgang (menopauze) bereikt, neemt deze weer af.

Libido verhogen

Zoals aangegeven geeft 20% van de vrouwen en 15% van de mannen aan een verlaagd seksueel verlangen te hebben en deze te willen verhogen. Het verhogen van het verlangen kan op veel verschillende manieren en hangt samen de reden van het verlaagde verlangen en het geslacht. Zo kunnen vrouwen hun verlangen op een andere manier verhogen dan dat mannen doen.  

Shop gerelateerd aan het libido

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Libido: betekenis, laag en verhogen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *