Skip to content

Kraakbeen: betekenis, functie en herstellen

Kraakbeen is een onmisbaar weefsel in het lichaam. Maar wat is het kraakbeen? Waar is het kraakbeen in je lichaam? Is het kraakbeen te herstellen? En wat zijn de twee functies van kraakbeen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Wat is het kraakbeen?

Kraakbeen is een sterk, flexibel bindweefsel dat op verschillende plekken in het lichaam voorkomt. Het heeft een elastische eigenschap dat dient als schokdemper en draagt bij aan het bewegingsstelsel.

Soorten kraakbeen

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen vier verschillende soorten kraakbeen. Ieder met een eigen functie voor het lichaam.

 

Hyalien

Dit type weefsel wordt vooral aangetroffen aan de uiteinden van botten en gewrichten. Het heeft een zeer gladde structuur waardoor bewegingen gemakkelijk en soepel verlopen.

 

Fibreus

Het fibreus weefsel, is een type kraakbeen dat zeer trekvast is. Om deze reden is het voornamelijk te vinden in de gewrichten van de wervelkolom en de knieën.

 

Elastisch

Daarnaast komt het elastische weefsel voornamelijk voor in de oren en in de neus. Dit soort kraakbeen is dan ook te herkennen aan de elasticiteit ervan.

 

Articulaire 

Tot slot is er het articulaire weefsel. Dit type kraakbeen komt alleen voor in de gewrichten en heeft de eigenschap om wrijvingen en schokken te dempen.

Waar is het kraakbeen in je lichaam?

Het weefsel komt op verschillende plekken in het lichaam voor. Namelijk bij de;

 • Botten
 • Gewrichten
 • Ribben
 • Oren
 • Neus
 • Luchtwegenvertakking
 • Wervelkolom

Functie kraakbeen

Wat zijn de functies van kraakbeen? Het weefsel heeft verschillende functies die bijdragen aan de gezondheid van het lichaam. Zo heeft het als functie;

 • Botten soepel te laten bewegen
 • Gewrichten soepel te laten bewegen
 • Schokdemping in de gewrichten
 • Steun bieden aan zwakke delen

Is het kraakbeen te herstellen?

Het kraakbeen kan zonder hulp nauwelijks herstellen. Dit heeft te maken met het feit dat er in het weefsel geen bloedvaten, zenuwen of lymfeklieren zitten. Het herstellen van het weefsel is essentieel bij de aandoening Artrose, waarbij het kraakbeen tussen de gewrichten dunner wordt. Deze aandoening veroorzaakt klachten en symptomen die van grote invloed zijn op het dagelijkse leven.

Desondanks zijn er verschillende manieren om het herstel van kraakbeen te ondersteunen. Dit kan met behulp van een operatieve behandeling. Daarnaast is het geadviseerd om het bestaande weefsel te ondersteunen met behulp van de juiste voedingsstoffen en oefeningen, om verdere slijtage te voorkomen.

Shop gerelateerd aan kraakbeen

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Kraakbeen: betekenis, functie en herstellen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.