Skip to content

Orgasme vrouw

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Het vrouwelijk orgasme is een complex en fascinerend aspect van vrouwelijke seksualiteit en gezondheid. Dit deskundige artikel biedt een uitgebreide blik op de verschillende aspecten van het orgasme bij vrouwen, van de biologische processen tot de emotionele en psychologische aspecten. We kijken ook naar de verschillende soorten orgasmes die vrouwen kunnen ervaren en naar enkele uitdagingen die zich kunnen voordoen bij het bereiken van een orgasme. 

Wat is het vrouwelijke orgasme?

Een orgasme is het hoogtepunt van seksuele opwinding, gekenmerkt door intense plezierige sensaties en een reeks onwillekeurige spiersamentrekkingen in het genitale gebied. Het is het resultaat van een ingewikkelde interactie tussen fysieke, psychologische en emotionele factoren. Biologisch gezien gaat orgasme bij vrouwen gepaard met het vrijkomen van endorfine en oxytocine, wat leidt tot een gevoel van welzijn en ontspanning. Er vinden ook spiersamentrekkingen plaats in de vagina en de baarmoeder, samen met een verhoogde bloedcirculatie in het genitale gebied.

Soorten orgasmes bij vrouwen

Vrouwen kunnen een orgasme krijgen door verschillende vormen van stimulatie, waaronder clitorale, vaginale of gemengde stimulatie. De sleutel tot het bereiken van een orgasme ligt vaak in het begrijpen van het eigen lichaam en wat prettig aanvoelt. 

Clitoraal orgasme

Dit type orgasme wordt bereikt door directe of indirecte stimulatie van de clitoris, een zeer gevoelig orgaan met een hoge concentratie zenuwuiteinden. Dit is de bekendste manier voor vrouwen om tot een orgasme te komen.

Vaginaal orgasme

Een vaginaal orgasme wordt geassocieerd met stimulatie van de binnenkant van de vagina, inclusief de G-spot, een gebied dat bij sommige vrouwen een intens plezierig gevoel kan veroorzaken. Slechts 30% van de vrouwen bereikt echter een vaginaal orgasme.

G-spot orgasme

Een G-spot orgasme ontstaat door stimulatie van het gebied aan de voorkant van de vaginawand, waarbij sommige vrouwen een diepere, meer bevredigende sensatie ervaren. Dit kan gepaard gaan met ejaculatie.

Tepel orgasme

Voor sommige vrouwen kan stimulatie van de tepels leiden tot een orgasme, wat het nauwe verband tussen verschillende erogene zones in het lichaam benadrukt.

Erogene zone orgasme

Dit type orgasme kan worden bereikt door stimulatie van andere erogene zones buiten de genitaliën, zoals de nek, oren en binnenkant van de dijen.

Anaal orgasme

Een anaal orgasme treedt op door stimulatie van het anale gebied, wat tot aangename sensaties kan leiden door de hoge concentratie zenuwuiteinden.

Mentaal orgasme

Een mentaal orgasme kan worden bereikt door intense erotische fantasieën of gedachten, zonder lichamelijke aanraking.

Vrouwelijk ejaculeren: squirten

Vrouwelijke ejaculatie, of squirten, heeft betrekking op het uitstoten van vloeistof uit de Skene klieren in de buurt van de urinebuis tijdens of voor het orgasme.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Het orgasme van een man

Een mannelijk orgasme, vaak gekoppeld aan ejaculatie, wordt gekenmerkt door spiersamentrekkingen en het vrijkomen van sperma.

Verschil orgasme man en vrouw

Het belangrijkste verschil tussen mannelijke en vrouwelijke orgasmes ligt in de duur, de intensiteit en de frequentie waarmee ze kunnen voorkomen. Vrouwen kunnen meerdere orgasmes ervaren zonder verlies van seksuele opwinding, terwijl mannen vaak een periodieke refractaire periode ervaren.

Moeite met orgasme bereiken

Het bereiken van een orgasme is voor vrouwen niet altijd vanzelfsprekend en kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Wanneer vrouwen moeilijkheden ondervinden bij het ervaren van een orgasme, kunnen deze problemen over het algemeen worden ingedeeld in fysieke en mentale obstakels.

Mentale belemmeringen

Voor een groot deel van de vrouwen die moeite hebben om een orgasme te bereiken, zijn mentale obstakels de oorzaak:

 • Schaamtegevoelens
 • Onzekerheid
 • Schuldgevoelens
 • Problemen binnen de (seksuele) relatie
 • Angst
 • Verminderd libido
 • Beperkte seksuele fantasieën

Lichamelijke belemmeringen

Daarnaast kunnen fysieke belemmeringen ook een reden zijn waarom vrouwen moeite hebben om een orgasme te bereiken:

 • Pijn tijdens seksuele activiteit
 • Droogheid van de vagina
 • De impact van medicatie
 • Fysieke beperkingen

Vrouwelijk orgasme stimuleren

Er zijn verschillende manieren om het orgasme voor vrouwen te stimuleren. Hieronder delen onze gezondheidsspecialisten enkele waardevolle tips.

Zelfexploratie door masturbatie

Masturbatie biedt een uitstekende mogelijkheid voor zelfverkenning, waardoor vrouwen kunnen ontdekken wat hun plezier geeft en op welke manieren ze een orgasme kunnen krijgen.

Het belang van ontspanning

Het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning spelen een belangrijke rol bij het ervaren van seksueel plezier en het bereiken van een orgasme.

Communiceren met de partner

Open en transparante communicatie met de partner is van fundamenteel belang om seksuele verlangens en voorkeuren op elkaar af te stemmen.

Het noodzakelijke voorspel

Het significante effect van voorspel en het bereiken van volledige seksuele opwinding moet niet worden onderschat in het proces naar een hoogtepunt.

Natuurlijke supplementen

Het gebruik van natuurlijke supplementen, zoals Sexual Support van Vaud, kan de seksuele gezondheid ondersteunen en bijdragen aan een meer vervullend seksleven**. 

4.8/5

Voor uw seksuele prestaties en verlangen

 1. Slief, B., & Spiering, M. (2019). Het belang van het orgasme voor mannen en vrouwen. Tijdschrift voor Seksuologie, 43(4), 226-232. Beschikbaar op: https://hdl.handle.net/11245.1/103312db-0334-4e95-99e2-8562e0f3465b
 2. Both, S., Roussel, N., Laan, E. (2023). Orgasmestoornissen bij vrouwen. In: Leusink, P., Borst, G., Merkies, Y. (eds) Seksuele problemen. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-2894-9_4
 • Muira Puama ondersteunt het seksuele verlangen
 • Muira Puama voor seksuele prestaties
 • Muira Puama helpt bij het onderhouden van goede seksuele relaties
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Voor uw seksuele prestaties en verlangen