Te veel vitamine C

Te veel vitamine C kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar wanneer neem je te veel van de voedingsstof? Wat zijn de bijbehorende symptomen? En wat is de oorzaak hiervan? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Te veel vitamine C

Het te veel innemen van vitamine C komt in uitzonderlijke gevallen voor, omdat het een wateroplosbare vitamine is. Dit betekent dat de vitamine in het water oplost, en een overschot niet wordt opgenomen in het lichaam zoals dit wel gebeurt bij een vetoplosbare vitamines. Het gevolg hiervan is dat het lichaam het overschot van de vitamine zelf uitscheidt via urine. Echter kan het langdurig innemen van te veel vitamine C overbelastend zijn voor de nieren.

Symptomen te veel

Er zijn een aantal symptomen die kunnen optreden bij een langdurig overschot van meer dan 2000 mg vitamine C per dag. Nogmaals dit komt alleen voor in uitzonderlijke gevallen. De meest voorkomende symptomen van te veel vitamine C zijn:

  • Last van misselijkheid
  • Last van diarree
  • Bij een aanleg voor nierstenen is de kans op nierstenen groter
  • Bij een tekort van het enzym G6PD kan een bloedafwijking optreden. Het is hierbij geadviseerd om geen hoge dosering vitamine C te gebruiken.

Oorzaken te veel

Naast de verschillende symptomen van te veel van de voedingsstof, heeft de oorzaak enkel te maken met het langdurig innemen van te veel vitamine C. Het gaat hierbij om het gebruiken van een supplement in combinatie met voeding rijk aan vitamine C.

Hoeveel vitamine C per dag?

Om te veel vitamine C per dag te voorkomen is het belangrijk om de maximale hoeveelheid van de voedingsstof per dag niet te overschrijden. De maximale bovengrens van vitamine C per dag is 2000 mg. Dit is een combinatie van voeding en supplementen. Doordat 85% van de Nederlandse bevolking niet voldoende groente en fruit consumeert, komt een tekort van de vitamine vele malen vaker voor dan een overschot.

Shop gerelateerd aan vitamine C

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Te veel vitamine C’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *