Skip to content

Te veel vitamine C

Picture of Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Te veel vitamine C kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar wanneer neem je te veel van de voedingsstof? Wat zijn de bijbehorende symptomen? En wat is de oorzaak hiervan? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen. 

Te veel vitamine C

Het te veel innemen van vitamine C komt in uitzonderlijke gevallen voor, omdat het een wateroplosbare vitamine is. Dit betekent dat de vitamine in het water oplost, en een overschot niet wordt opgenomen in het lichaam zoals dit wel gebeurt bij een vetoplosbare vitamines. Het gevolg hiervan is dat het lichaam het overschot van de vitamine zelf uitscheidt via urine. Echter kan het langdurig innemen van te veel vitamine C overbelastend zijn voor de nieren. 

Symptomen te veel vitamine c

Er zijn een aantal symptomen die kunnen optreden bij een langdurig overschot van meer dan 2000 mg vitamine C per dag. Nogmaals dit komt alleen voor in uitzonderlijke gevallen. De meest voorkomende symptomen van te veel vitamine C zijn:

 • Last van misselijkheid
 • Last van diarree
 • Bij een aanleg voor nierstenen is de kans op nierstenen groter
 • Bij een tekort van het enzym G6PD kan een bloedafwijking optreden. Het is hierbij geadviseerd om geen hoge dosering vitamine C te gebruiken. 

Oorzaken te veel vitamine c

Naast de verschillende symptomen van te veel van de voedingsstof, heeft de oorzaak enkel te maken met het langdurig innemen van te veel vitamine C. Het gaat hierbij om het gebruiken van een supplement in combinatie met voeding rijk aan vitamine C. 

Hoeveel vitamine C per dag?

Om te veel vitamine C per dag te voorkomen is het belangrijk om de maximale hoeveelheid van de voedingsstof per dag niet te overschrijden. De maximale bovengrens van vitamine C per dag is 2000 mg. Dit is een combinatie van voeding en supplementen. Doordat 85% van de Nederlandse bevolking niet voldoende groente en fruit consumeert, komt een tekort van de vitamine vele malen vaker voor dan een overschot.

4.8/5

De beste vitamine C van Zwitserse kwaliteit

Veel gestelde vragen over te veel vitamine C

Als je te veel vitamine C inneemt, kun je last krijgen van bijwerkingen zoals maagpijn, diarree en misselijkheid.

De bijwerkingen van vitamine C kunnen maagklachten, hoofdpijn, vermoeidheid en nierstenen omvatten bij hoge doseringen.

Ja, het kan goed zijn om elke dag vitamine C te slikken omdat het helpt bij de ondersteuning van het immuunsysteem en de algehele gezondheid, maar het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden. 

 1. Levy, E. (2002). Vitamine C.
 2. die prophylaktische Wirkung, K. H. U., & des Vitamin, C. (1989). Vitamine C en verkoudheid; overzicht van een megadosis literatuur. Tijdschr Geneeskd, 133(31), 1532-5.
 3. die prophylaktische Wirkung, K. H. U., & des Vitamin, C. (1989). Vitamine C en verkoudheid; overzicht van een megadosis literatuur. Tijdschr Geneeskd, 133(31), 1532-5.
 • Vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en bevordert de weerstand tijdens en na fysieke inspanning
 • Vitamine C is een antioxidant die een bijdrage levert aan het wegvangen van vrije radicalen en daarmee gezonde cellen en weefsels helpt beschermen
 • Vitamine C werkt als antioxidant voor vitamine E en brengt deze weer in actieve vorm
 • Vitamine C draagt bij aan de leerprestatie, de gemoedstoestand en het geheugen
 • Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen, voor de samenstelling van sterke botten, het behoud van sterke tanden en tandvlees en voor een gunstige werking van de bloedvaten
 • Vitamine C is belangrijk voor het energiemetabolisme en ondersteunt de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • Vitamine C is belangrijk voor de huid en helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht
 • Vitamine C heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Picture of Joost
Joost

Productexpert

Picture of Robin
Robin

Productexpert

Picture of Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

De beste vitamine C van Zwitserse kwaliteit