te veel vitamine c
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Te veel vitamine C? Het is een veel gestelde vraag, omdat het algemeen bekend is dat een overschot van de vitamine uitgeplast wordt. Toch zijn er verschillende kanttekeningen aan een desbetreffend overschot. In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken die horen bij het te veel innemen van vitamine c.

Te veel vitamine C

Het innemen van te veel vitamine C kan voorkomen, ondanks dat vitamine C een wateroplosbare vitamine is. Dit houdt in dat de vitamine minder gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam, in plaats van een vetoplosbare vitamine. Een overschot van de voedingsstof in het lichaam wordt namelijk uitgeplast. Desondanks kan er wel een overschot vitamine C in het lichaam voorkomen. Dit is echter wel in uitzonderlijke gevallen en bij een langdurig overschot.

Hoeveel vitamine C per dag maximaal?

Om te voorkomen dat iemand te veel vitamine C consumeert, is er een maximale bovengrens van 2000 mg vitamine C geadviseerd. Dit is de combinatie van vitamine c uit voeding (paprika, aardbeien, aardappels, etc) en supplementen. Doordat 85% van de Nederlandse bevolking niet voldoende groente en fruit consumeert, komt een tekort van de vitamine vele malen vaker voor dan een overschot.

Bijwerkingen te veel vitamine C

Er zijn een aantal bijwerkingen die kunnen optreden bij een langdurig overschot van meer dan 2000 mg vitamine C per dag. Nogmaals dit komt alleen voor in uitzonderlijke gevallen. De meest voorkomende bijwerkingen van te veel vitamine C zijn:

  • Last van misselijkheid
  • Last van diarree
  • Bij een aanleg voor nierstenen, is de kans op nierstenen groter
  • Bij een tekort van het enzym G6PD kan een bloedafwijking optreden. Het is hierbij geadviseerd om geen hoge dosering vitamine C te gebruiken.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *