Prostaat functie
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

De prostaat functie is voor veel mannen onduidelijk. Terwijl de prostaat een zeer belangrijke rol heeft in het lichaam. Het is van belang om te weten waar de prostaat voor een man zit om bepaalde aandoeningen vroegtijdig te kunnen herkennen. In dit artikel wordt toegelicht waar de prostaat zich precies bevindt en wat de prostaat functie is.

Wat is de prostaat?

De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot die zich onder de blaas en tegen de endeldarm bevindt. Door de prostaat loopt de plasbuis heen. Deze is verbonden met de blaas en voert dan ook urine af vanuit de blaas naar buiten toe. De klier maakt twee groeispurten mee in het leven van een man. De eerste ontstaat tijdens de puberteit en eindigt rond het twintigste levensjaar. De tweede ontstaat na het veertigste levensjaar en blijft gestaagd doorgroeien.

Prostaat functie

De functie van de prostaat heeft te maken met het mannelijk voortplantingssysteem en is verbonden met de bijballen en testikels. Vanaf de bijballen lopen de zaadlijders door de prostaat heen. De belangrijkste functie van de prostaat is prostaatvocht produceren en mengen met zaadcellen waardoor sperma ontstaat.

Prostaatvocht wordt gecreëerd doordat de prostaat uit meerdere kwabben bestaat. Deze zo geheten prostaatkwabben bestaan uit klierbuisjes die verbonden zijn met de zaadstortingsbuis en plasbuis. Deze klieren maken prostaatvocht aan en dit vocht zorgt ervoor dat de geproduceerde zaadcellen in leven blijven tijdens de reis naar de eicel van de vrouw. Tijdens de ejaculatie trekt de prostaat samen en worden de zaadcelen en het prostaatvocht samen naar buiten geperst. De prostaat functie is niet het genot tijdens de ejaculatie, maar puur de vruchtbaarheid van de man.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *