Skip to content

Prostaat klachten

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

De prostaat, een klein maar onmisbaar orgaan in het mannelijke voortplantingssysteem, speelt een belangrijke rol in de gezondheid van mannen. Desondanks zijn prostaat klachten een veelvoorkomend probleem dat mannen van alle leeftijden kan treffen. Dit deksundige artikel biedt uitgebreide informatie over de verschillende soorten prostaatklachten, hun symptomen, diagnosemethoden en beschikbare behandelingen. 

Wat is de functie van de prostaat?

De prostaat is een klier die een cruciale rol speelt in het mannelijke voortplantingssysteem. Deze walnootvormige klier bevindt zich onder de blaas en voor het rectum. De belangrijkste functie van de prostaat is het afscheiden van een alkalische vloeistof die ongeveer 30% van het volume van sperma uitmaakt. Deze prostaatvloeistof is belangrijk voor de levensvatbaarheid en beweeglijkheid van het sperma en neutraliseert het zure milieu van de vagina, waardoor het sperma beter overleeft en dus vruchtbaarder wordt. 

Prostaat klachten

Prostaat klachten kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van een man. Deze klachten variëren in ernst en kunnen wijzen op verschillende onderliggende gezondheidsproblemen.

Symptomen prostaat klachten

Symptomen kunnen uiteenlopen van mild tot ernstig. De meest voorkomende prostaat klachten zijn;

 • Problemen met plassen
 • Zwakke urinestraal
 • Dringende of frequente behoefte om te urineren
 • Moeite met starten van de urinestroom
 • Nachtelijk plassen
 • Pijn in de onderrug, bekkengebied of genitale regio
 • Aanwezigheid van bloed in urine of sperma 

Diagnose prostaat klachten

De diagnose van prostaat klachten begint meestal met een anamnese en lichamelijk onderzoek, waaronder een digitaal rectaal onderzoek (DRE), waarbij de arts de prostaat beoordeelt op grootte, vorm en aanwezigheid van knobbeltjes. Aanvullende tests kunnen bestaan uit PSA-bloedtesten, urineonderzoek, transrectale echografie (TRUS) en soms een biopsie. 

Prostaat klachten

Oorzaak prostaat klachten

De oorzaken van prostaat klachten kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de toestand. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken te achterhalen om de juiste behandeling te bepalen. 

Vergroot prostaat

Een vergroot prostaat, of goedaardige prostaathyperplasie (BPH), is een niet-kankerachtige vergroting van de prostaat die kan leiden tot verstopping van de urineproductie uit de blaas. 

Prostaatontsteking

Prostatitis, ook wel prostatitis genoemd, is een andere veel voorkomende oorzaak van prostaat klachten. Deze ontsteking kan acuut of chronisch zijn en wordt vaak veroorzaakt door bacteriële infecties.  

Prostaat kanker

Prostaat kanker is een ernstige mogelijke oorzaak van prostaat klachten. Het is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen en kan leiden tot symptomen die lijken op de eerder genoemde BPH of prostatitis.

Behandelingen prostaat klachten

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor prostaat klachten, afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan.

Traditionele behandelingen

Traditionele behandelingen voor prostaat klachten omvatten medicijnen zoals alfablokkers en 5-alfa-reductaseremmers, chirurgische ingrepen zoals TURP (transurethrale resectie van de prostaat) en in ernstige gevallen prostaatverwijdering. 

Innovatieve behandelingen

Innovatieve behandelingen voor prostaat klachten zijn onder andere minimaal invasieve chirurgie, lasertherapie en geavanceerde medicijnen die zich richten op specifieke manieren van prostaatvergroting of kanker. 

Alternatieve therapieën

Alternatieve therapieën voor prostaat klachten kunnen bestaan uit het gebruik van natuurlijke supplementen, kruidenremedies en veranderingen in levensstijl.

4.8/5

Voor de prostaat en blaas functie**

Prostaat klachten voorkomen

Prostaat klachten kunnen worden voorkomen door een gezonde levensstijl en bewustwording van risicofactoren. We bespreken de beste manieren om dit te voorkomen. 

Levensstijl aanpassen

Aanpassingen in de levensstijl, zoals regelmatig bewegen, een gezond gewicht behouden en stress verminderen, kunnen helpen om het risico op prostaat symptomen te verlagen.

Voeding en supplementen

Een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en gezonde vetten en het vermijden van rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen kan de gezondheid van de prostaat helpen bevorderen. Supplementen zoals zaagpalm en lycopeen zijn ook populair om de gezondheid van de prostaat te ondersteunen. Prostate Support is het beste prostaat supplement

Veel gestelde vragen over prostaat klachten

U kunt merken dat er iets met uw prostaat is als u veranderingen ervaart in uw plaspatroon, zoals frequente aandrang of moeilijkheden met plassen.

De eerste symptomen van prostaatkanker kunnen moeilijkheden met urineren, een zwakke of onderbroken urinestraal en mogelijk pijn bij ejaculatie omvatten. 

Bij een vergrote prostaat kun je symptomen ervaren zoals een zwakke urine straal, nadruppelen, het gevoel van een niet volledig geleegde blaas, en frequente of urgente behoefte om te urineren.

Ja, er zijn aanwijzingen dat frequente ejaculatie, zoals bij seksuele activiteit, geassocieerd kan zijn met een verminderd risico op prostaatkanker. 

 1. Bouwman, I., van der Heide, W., van der Veen, W. et al. Huisartsen en patiënten denken bij plasklachten bij oudere mannen nog steeds aan prostaatcarcinoom. HUWE 50, 509–514 (2007). https://doi.org/10.1007/BF03085228
 2. Lagerveld, B. (2010). 4 De prostaat. In: Bosch, J., Prins, A. (eds) Urologie. Reeks Praktische huisartsgeneeskunde. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-7241-6_4
 • Zink is goed voor het skelet, celdelingsproces, gezichtsvermogen, de concentratie, haren, nagels en de vruchtbaarheid van de man3
 • Zink draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade, de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed en de productie van zaadcellen3
 • Saw Palmetto is goed voor de prostaatfunctie en draagt bij aan de normale haargroei1
 • Saw Palmetto heeft een gunstige invloed op de mannelijke potentie1
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Voor de prostaat en blaas functie**