Prostaat klachten

Prostaat klachten kunnen van grote invloed zijn op mannen hun dagelijkse leven. Maar wat zijn de symptomen van prostaat klachten? Hoe worden deze herkend? En hoe kunnen deze klachten verminderd worden? In dit artikel worden verschillende vragen beantwoord en onderwerpen besproken die hierbij horen.

Prostaat klachten – wat zijn het?

Prostaat klachten komen gemiddeld voor bij mannen boven de leeftijd van 45 jaar. De klachten kunnen te maken hebben met verschillende oorzaken en met bijbehorende symptomen. Zo kunnen de klachten bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een ontsteking of het vergroten van de prostaat.

Symptomen prostaat klachten

De symptomen van prostaat klachten kunnen onderverdeeld worden in twee verschillende categorieën, namelijk; prostaatpijn en plasklachten.

 

Prostaatpijn

Prostaatpijn is een pijn die optreedt door de prostaat en is niet te verwarren met prostaatkanker. Prostaatpijn kan over het algemeen geen kwaad, echter kan het de kwaliteit van leven wel veranderen. De pijn die op kan treden bevindt zich tussen de balzak en endeldarm en kan doortrekken naar de liezen en penis. Over het algemeen komt prostaatpijn voor door stress en heeft het vaak geen enkele relatie met een prostaataandoening.

 

Plasklachten

Plasklachten kunnen daarentegen wel te maken met een prostaat aandoening. Plasklachten kunnen op treden doordat de prostaat groeit en daardoor de plasbuis vernauwt of tegen de blaas aandrukt. De volgende plasklachten kunnen voorkomen:

 • Vaak moeten plassen
 • Moeite hebben met plassen
 • Branderig gevoel
 • Lang moeten druppelen na het plassen
 • Het gevoel niet alle urine uit te hebben geplast
 • Kort na het plassen nog steeds moeten

Oorzaak prostaat klachten

De oorzaken van prostaat klachten kunnen te herleiden zijn naar verschillende aspecten, namelijk; een vergroot prostaat, een prostaat ontsteking of prostaatkanker.

 

Vergroot prostaat

Bij een vergroot prostaat hebben de klachten te maken met het groeien van de klier. Dit zorgt ervoor dat de prostaatklier tegen de blaaswant aandrukt. Het gevolg hiervan is dat de blaas minder urine kan opslaan. Ook kan de groeiende prostaat zorgen voor het knellen van de plasbuis waardoor plassen minder gemakkelijk gaat.

 

Prostaat ontsteking

Ook kan de klier ontstoken raken door een infectie. Bij sommige mannen wordt dit nauwelijks gemerkt, terwijl dit voor anderen een enorme impact heeft. Zo kunnen zij last krijgen van koorts, abnormale aandrang om te plassen, pijn bij het plassen, pijn tussen de anus en het scrotum, pijn laag in de rug of tijdens de zaadlozing.

 

Prostaatkanker

Tot slot is prostaatkanker een van de oorzaken voor prostaat klachten. Echter merkt een groot gedeelte van de mannen in de eerste fase van de kwaadaardige prostaat vergroting niets. Op het moment dat de klachten opgemerkt worden, is het moeilijk te onderscheiden van een normale prostaatvergroting.

Prostaatonderzoek

Om te achterhalen waar de prostaat klachten vandaan komen is een prostaatonderzoek nodig. Dit onderzoek kan uitgevoerd worden op verschillende manieren en hangt af van de soort klachten die ervaren worden. Zo kan er onderzoek gedaan worden door bloedafnamen, een rectaal onderzoek, het meten van de plasstraal, een MRI scan of overige manieren. Bij twijfel aan de klachten is het daarom altijd geadviseerd om contact op te nemen met de (huis)arts.

Prostaat klachten verminderen

De klachten kunnen optreden bij mannen van alle leeftijden. Het verminderen van deze klachten is dan ook gewenst. Zo zijn er een aantal manieren die bijdragen aan het verminderen van prostaat klachten.

 • Plas direct bij het hebben van aandrang
 • Neem de tijd om te plassen
 • Drink voldoende water
 • Vermijdt alcohol zoveel mogelijk
 • Ejaculeer om de dag
 • Consumeer gezonde voeding
 • Ondersteun met behulp van supplementen

Shop gerelateerd aan de prostaat klachten

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Prostaat klachten’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

2 Reacties

 1. De prostaat wordt groter als de man ouder is dan 50, en vormt op hogere leeftijd een veel voorkomende bron van problemen. Als de prostaat groter wordt, kan hij druk uitoefenen op de urinebuis, waardoor de urine moeilijker uit de blaas het lichaam kan verlaten. Een man kan bijvoorbeeld merken dat plassen langer duurt of dat de stroom heel zwak is. De medische naam voor een normale vergrote prostaat is benigne prostaathypertrofie (BPH).

  • Beste John,

   bedankt voor uw reactie. Dit klopt helemaal, goede aanvullende informatie dus.

   Met vriendelijke groet,

   Chantal


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *