Prostaat klachten
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

De prostaat is een klier die zich bevind onder de blaas en heeft een functie in het voortplantingsproces van de man. Mannen krijgen op latere leeftijd te maken met een vergroot prostaat. Doordat de prostaat groeit kunnen hierdoor klachten optreden. In dit artikel worden deze klachten en tips om klachten te voorkomen toegelicht.

Prostaat klachten

Klachten omtrent de prostaat komen voornamelijk voor bij mannen op leeftijd. Om duidelijkheid te creëren omtrent deze klachten wordt als eerste de functie toegelicht. De prostaat is een klier die de urinebuis omsluit aan de ingang vanaf de blaas. De ligging van de prostaat is erg belangrijk omdat het zaadvloeistof produceert wat zich mengt met de zaadcellen waardoor sperma wordt gevormd. Bij mannen vanaf 40 jaar wordt de prostaat groter, dit komt door hormonale veranderingen. De prostaat groeit naar binnen en vernauwt de plasbuis die door de prostaat heen loopt. Door het groeien van de prostaat kunnen er plasklachten optreden. Daarnaast kunnen mannen last krijgen van prostaatpijn.

 

Prostaatpijn

Prostaatpijn is een pijn die optreed door de prostaat en is niet te verwarren met prostaatkanker. Prostaatpijn kan over het algemeen geen kwaad, echter kan het de kwaliteit van leven wel veranderen. De pijn die op kan treden bevindt zich tussen de balzak en endeldarm en kan doortrekken naar de liezen en penis. Prostaatpijn kan op verschillende momenten optreden, na de seks, ervoor of juist helemaal niet. Over het algemeen komt prostaatpijn voor door stress en heeft het vaak geen enkele relatie met een prostaat aandoening.

 

Plasklachten

Plasklachten hebben daarentegen wel te maken met een prostaat aandoening. Plasklachten kunnen op treden doordat de prostaat groeit en daardoor de plasbuis vernauwt of tegen de blaas aandrukt. De volgende plasklachten kunnen voorkomen:

 • Vaak moeten plassen
 • Moeite hebben met plassen
 • Branderig gevoel
 • Lang moeten druppelen na het plassen
 • Het gevoel niet alle urine uit te hebben geplast
 • Kort na het plassen nog steeds moeten

Klachten verminderen

Prostaatklachten komen voor bij mannen op leeftijd, toch kunnen mannen iets doen om de klachten te verminderen:

 • Gezonde voeding is belangrijk voor het lichaam en zo ook voor de prostaat.
 • Genoeg water drinken zorgt ervoor dat u vaker en meer plast waardoor de blaas en plasbuis regelmatig gespoeld worden.
 • Het plassen niet te lang ophouden is belangrijk voor de conditie van de blaas en de prostaat.
 • Sporten/bewegen zorgt voor minder kans op problemen met de prostaat en tevens op het krijgen van een erectie.
 • Stoppen of minder alcohol consumeren is altijd goed voor de gezondheid, echter is uit recent onderzoek gebleken dat één glas rode wijn per dag de prostaat groei vermindert.
 • Ejaculeren, het is belangrijk om regelmatig te ejaculeren om zo de prostaat in goede conditie te houden.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *