Skip to content

Prostaat klachten

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

De prostaat, een klein maar essentieel orgaan in het mannelijke voortplantingssysteem, speelt een cruciale rol in de gezondheid van mannen. Desondanks zijn prostaat klachten een veelvoorkomend probleem dat mannen van alle leeftijden kan treffen. Deze artikel biedt uitgebreide informatie over de verschillende typen prostaat klachten, hun symptomen, diagnosemethoden, en beschikbare behandelingen. Ons doel is om het bewustzijn te vergroten en mannen te helpen bij het herkennen en aanpakken van prostaatproblemen. 

Inleiding tot de prostaat

De prostaat is een klier die een cruciale rol speelt in het mannelijke voortplantingssysteem. Deze walnootvormige klier bevindt zich onder de blaas en voor het rectum. De prostaat is voornamelijk verantwoordelijk voor het produceren van prostaatvocht, een component van sperma. 

Functie prostaat

De primaire functie van de prostaat is het afscheiden van een alkalische vloeistof die ongeveer 30% van het volume van het sperma uitmaakt. Dit prostaatvocht is essentieel voor de levensvatbaarheid en mobiliteit van sperma, en het neutraliseert de zure omgeving van de vagina, wat de overlevingskans van sperma en dus de vruchtbaarheid verhoogt. 

Prostaat klachten

Prostaat klachten kunnen een significante impact hebben op de levenskwaliteit van een man. Dergelijke klachten variëren in ernst en kunnen wijzen op verschillende onderliggende gezondheidsproblemen. 

Symptomen prostaat klachten

Symptomen kunnen uiteenlopen van mild tot ernstig en omvatten vaak;

 • Problemen met plassen
 • Zwakke urinestraal
 • Dringende of frequente behoefte om te urineren
 • Moeite met starten van de urinestroom
 • Nachtelijk plassen
 • Pijn in de onderrug, bekkengebied of genitale regio
 • Aanwezigheid van bloed in urine of sperma 

Diagnose

De diagnose van prostaat klachten begint gewoonlijk met een anamnese en een lichamelijk onderzoek, inclusief een digitaal rectaal onderzoek (DRE), waarbij de arts de prostaat beoordeelt op grootte, vorm en aanwezigheid van knobbels. Aanvullende tests kunnen PSA-bloedtests, urineonderzoek, transrectale echografie (TRUS), en soms een biopsie omvatten. 

Prostaat klachten

Oorzaak prostaat klachten

De oorzaken van prostaat klachten kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken te begrijpen om de juiste behandeling te kunnen bepalen. 

Vergroot prostaat

Een vergroot prostaat, of benigne prostaathyperplasie (BPH), is een niet-kankerachtige vergroting van de prostaat die kan leiden tot obstructie van de urine-uitgang uit de blaas. 

Prostaatontsteking

Prostaatontsteking, ook bekend als prostatitis, is een andere veelvoorkomende oorzaak van prostaatklachten. Deze ontsteking kan acuut of chronisch zijn en wordt vaak veroorzaakt door bacteriële infecties. 

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een ernstige mogelijke oorzaak van prostaatklachten. Het is een van de meest voorkomende kankers bij mannen en kan leiden tot symptomen vergelijkbaar met BPH of prostatitis. 

Behandelingsopties

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor prostaat klachten, afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan. 

Traditionele behandelingen

Traditionele behandelingen voor prostaat klachten omvatten medicijnen zoals alfablokkers en 5-alfa-reductaseremmers, chirurgische ingrepen zoals TURP (transurethrale resectie van de prostaat), en in ernstige gevallen prostaatverwijdering. 

Innovatieve behandelingen

Innovatieve behandelingen voor prostaat klachten zijn onder andere minimaal invasieve chirurgische ingrepen, lasertherapie, en geavanceerde medicijnen die gericht zijn op specifieke paden van prostaatvergroting of kanker. 

Alternatieve therapieën

Alternatieve therapieën voor prostaatklachten kunnen natuurlijke supplementen, kruidengeneesmiddelen, en veranderingen in levensstijl omvatten. 

4.8/5

Voor de prostaat en blaas functie**

Prostaat klachten voorkomen

Preventie van prostaat klachten kan worden bereikt door een gezonde levensstijl en bewustwording van risicofactoren.

Levensstijl aanpassen

Levensstijl aanpassingen zoals regelmatige lichaamsbeweging, het handhaven van een gezond gewicht, en het verminderen van stress kunnen bijdragen aan het verlagen van het risico op prostaat klachten. 

Voeding en supplementen

Een dieet rijk aan fruit, groenten, en gezonde vetten, evenals het vermijden van rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen, kan helpen de gezondheid van de prostaat te bevorderen. Supplementen zoals zaagpalm en lycopeen zijn ook populair voor het ondersteunen van de prostaatgezondheid. Prostate Support is het beste prostaat supplement.

Veel gestelde vragen over prostaat klachten

U kunt merken dat er iets met uw prostaat is als u veranderingen ervaart in uw plaspatroon, zoals frequente aandrang of moeilijkheden met plassen.

De eerste symptomen van prostaatkanker kunnen moeilijkheden met urineren, een zwakke of onderbroken urinestraal en mogelijk pijn bij ejaculatie omvatten. 

Bij een vergrote prostaat kun je symptomen ervaren zoals een zwakke urine straal, nadruppelen, het gevoel van een niet volledig geleegde blaas, en frequente of urgente behoefte om te urineren.

Ja, er zijn aanwijzingen dat frequente ejaculatie, zoals bij seksuele activiteit, geassocieerd kan zijn met een verminderd risico op prostaatkanker. 

 1. Bouwman, I., van der Heide, W., van der Veen, W. et al. Huisartsen en patiënten denken bij plasklachten bij oudere mannen nog steeds aan prostaatcarcinoom. HUWE 50, 509–514 (2007). https://doi.org/10.1007/BF03085228
 2. Lagerveld, B. (2010). 4 De prostaat. In: Bosch, J., Prins, A. (eds) Urologie. Reeks Praktische huisartsgeneeskunde. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-7241-6_4
 • Zink is goed voor het skelet, celdelingsproces, gezichtsvermogen, de concentratie, haren, nagels en de vruchtbaarheid van de man3
 • Zink draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade, de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed en de productie van zaadcellen3
 • Saw Palmetto is goed voor de prostaatfunctie en draagt bij aan de normale haargroei1
 • Saw Palmetto heeft een gunstige invloed op de mannelijke potentie1
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Voor de prostaat en blaas functie**