Prostaat vergroot
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Een vergroot prostaat is een aandoening die bij veel mannen voorkomt. Deze aandoening kan verschillende ongemakken met zich mee brengen. In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken die horen, zoals: oorzaak, symptomen en oplossingen.

Vergroot prostaat – wat is het precies?

Het hebben van een vergroot prostaat is een ongemak dat bij veel ouder wordende mannen voorkomt. Zo heeft ruim 50% van de mannen tussen de leeftijd 40 en 60 jaar, last van een vergroot prostaat. Tussen de leeftijd van 60 en 80 jaar is dit ruim 75% en bij mannen ouder dan 80 jaar ruim 90%. Het is dus een aandoening waar bijna iedere man mee te maken heeft, of zal krijgen.

Een vergoot prostaat is een prostaat dat groeit. Het gevolg hiervan is dat de prostaat op de blaas drukt, hierdoor neemt de frequentie van het plassen toe. Daarnaast groeit de prostaat zowel naar buiten als naar binnen toe. Het groeien naar binnen, zorgt ervoor dat de urinebuis die door de prostaat loopt vernauwd raakt. Hierdoor kan het moeilijker worden om te plassen.

Oorzaken

Het hebben van een vergroot prostaat heeft te maken met de verandering van hormonen in het lichaam. Zo is de prostaat bij de geboorte klein en ondergaat het een eerste groeispurt tijdens de puberteit. Dit heeft te maken met de invloed van het hormoon testosteron. Deze fase eindigt na het twintigste levensjaar en hiermee is de prostaat volgroeit.

Vervolgens ontstaat er een tweede groeispurt na het veertigste levensjaar van de man. Op dat moment groeit de prostaat voornamelijk op het gedeelte van de klier die naast de urinebuis ligt. Deze groei zorgt ervoor dat de plasbuis onderdrukt wordt.

Symptomen

Een man die last heeft van een vergroot prostaat kan last krijgen van verschillende symptomen. De meest voorkomende zijn:

 • Vaak moeten plassen
 • Gevoel van aandrang, maar slechts minimale hoeveelheid urine
 • Moeite met het beginnen met plassen
 • Minder krachtige plas-straal
 • Onderbreking van de plas-straal
 • Branderig gevoel tijdens het plassen
 • Tijdens het slapen moeten plassen
 • Nadruppelen na het plassen
 • Gevoel dat de blaas niet volledig geleegd is

Wat te doen bij een vergroot prostaat?

Niet ieder man die last heeft van een vergroot prostaat heeft hier ook daadwerkelijk last van. Toch zijn er verschillende behandelingen die worden geadviseerd:

 • Eenvoudig advies waarbij geadviseerd wordt om zittend te plassen en in de avond niet meer te drinken. Hiermee kunnen een aantal ongemakken verhopen worden.
 • Medicatie voor de behandeling van een vergroot prostaat. Zo zijn er medicijnen die effect hebben op de spieren van de blaas, maar ook die effect hebben om de werking van het testosteron hormoon.
 • Een prostaat operatie is de laatste manier om ongemakken van een vergroot prostaat tegen te gaan.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *