Prostaat vergroot

Een vergrote prostaat komt bij een groot gedeelte van de mannelijke bevolking voor. Maar wat is het precies? Wat zijn de bijbehorende klachten? En wat zijn de beste behandelingen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Vergrote prostaat – wat is het?

Een vergrote prostaat is een prostaat die groeit. Dit is een natuurlijk ongemak dat bij een groot gedeelte van de ouder wordende man hoort. Het gevolg hiervan is dat de prostaat op de blaas drukt, hierdoor neemt de frequentie van het plassen toe. Daarnaast groeit de prostaat zowel naar buiten als naar binnen toe. Het groeien naar binnen, zorgt ervoor dat de urinebuis die door de prostaat loopt vernauwd raakt. Hierdoor kan het moeilijker worden om te plassen.

Ruim 50% van de mannen tussen de leeftijd 40 en 60 jaar, heeft last van een vergrote prostaat. Tussen de leeftijd van 60 en 80 jaar is dit ruim 75% en bij mannen ouder dan 80 jaar ruim 90%. Het is dus een aandoening waar bijna iedere man mee te maken heeft, of zal krijgen.

Vergrote prostaat klachten

Doordat de prostaat zowel inwendig als uitwendig groeit kunnen er klachten optreden die horen bij een vergrote prostaat. De meest voorkomende klachten van een vergrote prostaat zijn:

  • Vaak moeten plassen
  • Gevoel van aandrang
  • Moeite met het beginnen met plassen
  • Minder krachtige plas-straal
  • Onderbreking van de plas-straal
  • Branderig gevoel tijdens het plassen
  • Tijdens het slapen moeten plassen
  • Nadruppelen na het plassen
  • Gevoel dat de blaas niet volledig geleegd is
  • Moeite met het krijgen en behouden van een erectie

Vergrote prostaat oorzaak

Het hebben van een vergrote prostaat heeft te maken met de verandering van hormonen in het lichaam. Zo is de prostaat bij de geboorte klein en ondergaat het een eerste groeispurt tijdens de puberteit. Dit heeft te maken met de invloed van het hormoon testosteron. Deze fase eindigt na het twintigste levensjaar en hiermee is de prostaat volgroeit.

Vervolgens ontstaat er een tweede groeispurt na het veertigste levensjaar van de man. Op dat moment groeit de prostaat voornamelijk bij het gedeelte van de klier die naast de urinebuis ligt. Deze groei zorgt ervoor dat de plasbuis onderdrukt wordt waardoor er klachten optreden.

Vergrote prostaat en erectieproblemen

Veel mannen krijgen last van erectie problemen bij het hebben van een vergrote prostaat. Dit heeft onder anderen te maken met de leeftijd waarin de man zich bevindt en hierdoor erectieproblemen vaker voorkomen. De klachten die behoren tot beide aandoeningen, reageren op het gebruik van erectiepillen, zo toont onderzoek aan.

Vergrote prostaat behandeling

Het behandelen van een vergrote prostaat hangt samen met de leeftijd van de man, de ernst van de klachten en hoe erg de vergroting is. De twee meest voorkomende behandelingen worden besproken.

 

Medicatie

De meest toegankelijke behandeling voor de aandoening, is het gebruik van medicatie. Deze medicatie wordt ingezet om de prostaat te verkleinen, de blaas te kalmeren of beiden situaties.

 

Operatie

Daarnaast is een prostaatoperatie een mogelijke behandeling. Hierin zijn verschillende mogelijkheden, de ene effectiever dan de ander.

Shop gerelateerd aan vergroot prostaat

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Prostaat vergroot’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *