Skip to content

Resveratrol: werking, bijwerkingen, afvallen

Resveratrol is een voedingsstof die steeds populairder wordt vanwege zijn positieve effecten op de gezondheid. Zo zijn er veel wetenschappelijke studies over de effecten ervan op het lichaam. Wat doet resveratrol in je lichaam? Hoe gezond is resveratrol? Hoeveel resveratrol moet je innemen? Welk tijdstip resveratrol innemen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een polyfenol dat voorkomt in planten. Deze chemische verbinding heeft voor deze planten een antioxiderende werking. Het beschermt de plant tegen invloeden van buitenaf, zoals schimmels, bacteriën, Uv-straling en insecten. Zonder deze bescherming zouden planten en opkomende vruchten deze invloeden niet overleven. De werking van resveratrol is dus essentieel voor de bescherming van planten. De werkzame stof resveratrol komt vooral voor in rode druiven, bosbessen, pinda’s, cacao en aardbeien.

Resveratrol werking: wat doet resveratrol in je lichaam?

Aan de hand van de vraag wat resveratrol is, wordt kort ingegaan op de werking van resveratrol en wat resveratrol doet. De werkzame stof beschermt planten tegen invloeden van buitenaf door als antioxidant te werken. Deze antioxidantwerking heeft ook betrekking op het menselijk lichaam, omdat cellen en weefsels in het lichaam ook beschermd moeten worden tegen invloeden van buitenaf. Daarom wordt de werking van resveratrol gebruikt om de gezondheid te ondersteunen met behulp van een supplement. Zo blijkt uit veelvuldig Europees onderzoek dat resveratrol invloed heeft op de volgende aspecten van de gezondheid:

  • Het werkt als antioxidant en beschermt daarmee cellen en weefsels
  • Het ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid
  • Het is goed voor de bloedsomloop en de bloeddruk
  • Het draagt bij aan het onderhoud van de huid

Resveratrol bij het afvallen

Naast de eerdergenoemde wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de werkzame stof is er veel onderzoek gedaan naar het effect van resveratrol bij het afvallen. Huidig onderzoek toont aan dat de stof invloed heeft op het verbeteren van de stofwisseling. Daarnaast zou het ook het hongergevoel aanzienlijk verminderen. Deze twee aspecten zijn essentieel bij het afvallen. De wetenschappers die dit onderzoek uitvoeren verwachten dat mensen met overgewicht 10-15% gewicht kunnen verliezen met behulp van resveratrol.

Resveratrol bijwerkingen

Er zijn momenteel geen bijwerkingen bekend over het gebruik van resveratrol in de vorm van een supplement. Dit betekent dat het gebruik van resveratrol houdende supplementen veilig te gebruiken is, mits de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet wordt overschreden. Echter is het wel mogelijk dat bestaande allergieën (schaaldieren, noten, vis, rund, etc.) voor bijwerkingen kunnen zorgen. Deze bijwerkingen zij niet te herleiden naar resveratrol, maar naar de toegevoegde stoffen in het product.

Advies bij resveratrol

Ondanks het feit dat het actieve ingrediënt vrij is van bekende bijwerkingen, zijn er enkele punten waarmee rekening gehouden moet worden bij de aankoop van een resveratrol supplement.

 

Is het vrij van onnodige vulstoffen?

Voor een goede werking van het supplement wordt geadviseerd een supplement te gebruiken dat vrij is van onnodige vulstoffen. Deze onnodige vulstoffen hebben namelijk geen gezondheidsvoordelen en kunnen de kwaliteit van het product verminderen.

 

Is het supplement van goede kwaliteit?

Ook de kwaliteit van de voedingsstof is erg belangrijk. Zo worden er verschillende vormen van de werkzame stof aangeboden. De beste vorm is trans-resveratrol, omdat die tot twee keer beter door het lichaam wordt opgenomen. Dit in tegenstelling tot de ‘normale’ vorm.

 

Wat is de dosering?

Tot slot is de dosering erg belangrijk van het supplement. Zo zijn er veel aanbieders die een dosering van 50-150 mg resveratrol verkopen. Dit geeft echter niet de gewenste gezondheidsvoordelen. Er is een geadviseerde hoeveelheid van 250 mg per dosis voor de gewenste gezondheidseffecten.

Shop gerelateerd aan resveratrol

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Resveratrol: werking, bijwerkingen en afvallen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.