Skip to content

Blaasontsteking man

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Blaasontsteking bij mannen komt minder frequent voor dan bij vrouwen, maar kan desondanks leiden tot ongemakkelijke symptomen en klachten. Typisch begint het met een branderige sensatie, gevolgd door een verhoogde noodzaak tot urineren. Maar wat houdt een blaasontsteking eigenlijk in? Waarom zijn vrouwen hier gevoeliger voor dan mannen? En welke symptomen treden er specifiek op? In dit artikel behandelen we diverse aspecten en beantwoorden we vragen gerelateerd aan blaasontsteking bij mannen. 

Blaasontsteking bij mannen

Blaasontsteking, vaak beschouwd als een aandoening die voornamelijk vrouwen treft, kan ook bij mannen significant ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel het minder vaak voorkomt, is het belangrijk dat mannen zich bewust zijn van de symptomen, oorzaken, en behandelmogelijkheden van deze aandoening. 

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking bij mannen, medisch bekend als cystitis, is een bacteriële infectie van de blaas. Deze infectie kan leiden tot irritatie en ontsteking van de blaaswand, wat resulteert in een reeks onaangename symptomen. 

Hoelang duurt een blaasontsteking bij een man?

De duur van een blaasontsteking bij mannen kan variëren. Met de juiste behandeling kunnen de symptomen binnen enkele dagen verbeteren, maar het is essentieel dat mannen de volledige kuur van voorgeschreven medicatie afmaken om herhaling te voorkomen of gebruik maken van alternatieve behandelingen.

Blaasontsteking man
Blaasontsteking man

Blaasontsteking man symptomen

De symptomen van een blaasontsteking bij mannen variëren sterk in intensiteit en vorm. Veelvoorkomende tekenen omvatten;

 • Verhoogde plasdrang
 • Het lozen van slechts kleine hoeveelheden urine
 • Een branderig gevoel bij het urineren
 • Pijn in de onderbuik of tussen het scrotum en de anus.

Andere symptomen zijn troebele urine met een sterke geur of kleur, bloed in de urine, en in ernstige gevallen koorts, wat kan wijzen op een nierbekkenontsteking. Deze variëteit in symptomen benadrukt het belang van medische evaluatie bij vermoedens van een blaasontsteking.

Blaasontsteking man oorzaak

De primaire oorzaak van blaasontsteking bij mannen is meestal een infectie door de E. coli-bacterie binnenin de blaas. Deze darmbacterie kan zich onder bepaalde omstandigheden in de mannelijke blaas vestigen, zoals bij;

 • Prostaatproblemen
 • Afwijkende urinepatronen
 • Onvoldoende hydratatie
 • Incomplete blaaslediging
 • De aanwezigheid van blaas- of nierstenen
 • Verminderde immuniteit
 • Medicijngebruik
 • Gebruik van een urinekatheter
 • Erfelijke factoren

Blaasontsteking oudere man

Bij oudere mannen kan een blaasontsteking vaker voorkomen door een vergrote prostaat, wat de urinestroom belemmert en het risico op infecties verhoogt.

Verschil mannen en vrouwen

Het belangrijkste verschil in blaasontstekingen tussen mannen en vrouwen ligt in de frequentie waarin het voorkomt. Bij mannen zijn blaasontstekingen minder gebruikelijk, deels vanwege hun langere urethra, die het voor bacteriën moeilijker maakt de blaas te bereiken. 

Behandeling blaasontsteking man

Het behandelen van een blaasontsteking bij mannen is belangrijk voor het effectief aanpakken van de infectie en gerelateerde symptomen. Voor infecties die langer dan een week aanhouden, wordt een urinetest door een arts aanbevolen. Veelal kan een blaasontsteking binnen een week vanzelf overgaan. Het is raadzaam om ruim water te drinken, minstens 2-3 liter per dag, en het gebruik van cranberrypillen met D-Mannose kan nuttig zijn. D-Mannose helpt bij het binden van bacteriën in de blaas, waarna ze het lichaam verlaten via de urine. 

4.8/5

Voor cel bescherming van blaas en urinewegen*

Veelgestelde vragen over blaasontsteking man

Een blaasontsteking bij mannen kan worden herkend aan symptomen zoals frequent urineren, een branderig gevoel tijdens het plassen, pijn in de onderbuik en mogelijk troebele of bloederige urine. 

Een man kan een blaasontsteking krijgen door bacteriële infectie van de urinebuis, meestal door opstijging van bacteriën vanuit de urethra naar de blaas.

De duur van een blaasontsteking bij een man kan variëren, maar typisch duurt het enkele dagen tot een week met behandeling, en mogelijk langer zonder behandeling.

Een blaasontsteking bij mannen kan soms vanzelf overgaan, maar het wordt over het algemeen aanbevolen om medische hulp te zoeken voor behandeling en om complicaties te voorkomen. 

 1. Potkamp, J. Blaasontsteking. TIJD. PRAKT.ONDERST. 6, 78 (2011). https://doi.org/10.1007/s12503-011-0049-7
 2. Hugenholtz, M. Cranberries ter voorkoming van blaasontstekingalternatieve geneeswijze Cochrane-review urineweginfecties . HUWE 45, 664 (2002). https://doi.org/10.1007/BF03083059
 3. Eekhof, J. Cranberry’s tegen blaasontsteking. HUISARTS WETENSCHAP 54, 635 (2011). https://doi.org/10.1007/s12445-011-0312-8
 • Vitamine C zorgt mede voor een goede weerstand
 • Vitamine C helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Voor cel bescherming van blaas en urinewegen*