Skip to content

Blaasontsteking man

Picture of Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Blaasontsteking bij mannen komt minder vaak voor dan bij vrouwen, maar kan toch leiden tot vervelende symptomen en klachten. Meestal begint het met een branderig gevoel, gevolgd door een verhoogde drang om te plassen. Maar wat houdt een blaasontsteking eigenlijk in? Waarom zijn vrouwen er gevoeliger voor dan mannen? En welke symptomen treden er precies op? In dit deskundige artikel behandelen we verschillende aspecten en beantwoorden we vragen over blaasontsteking bij mannen.

Blaasontsteking bij mannen

Een blaasontsteking bij mannen, medisch bekend als cystitis, is een bacteriële infectie van de blaas. Deze infectie kan leiden tot irritatie en ontsteking van de blaaswand, wat resulteert in een reeks vervelende symptomen.  Een blaasontsteking, die vaak wordt beschouwd als een aandoening die vooral vrouwen treft, kan ook bij mannen aanzienlijke ongemakken en gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel het minder vaak voorkomt, is het voor mannen belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen, oorzaken en behandelmogelijkheden van deze aandoening. 

Blaasontsteking man
Blaasontsteking man

Blaasontsteking man symptomen

De symptomen van blaasontsteking bij mannen verschillen sterk in intensiteit en vorm. Veel voorkomende symptomen zijn;

 • Toegenomen aandrang om te plassen
 • Lozing van slechts kleine hoeveelheden urine
 • Een branderig gevoel bij het plassen
  Pijn in de onderbuik of tussen het scrotum en de anus
 • Troebele urine met een sterke geur of kleur
 • Bloed in de urine
 • Koorts (ernstige gevallen)

Blaasontsteking man oorzaak

De belangrijkste oorzaak van blaasontsteking bij mannen is meestal een infectie door de E. coli-bacterie in de blaas. Deze darmbacterie kan zich onder bepaalde omstandigheden in de mannelijke blaas nestelen, zoals bij;

 • Prostaatproblemen
 • Afwijkende plaspatronen
 • Onvoldoende hydratatie
 • Onvolledige legen van de blaas
 • De aanwezigheid van blaas- of nierstenen
 • Verlaagde weerstand
 • Gebruik van medicijnen
 • Gebruik van een urinekatheter
 • Erfelijke factoren

Blaasontsteking bij oudere man

Bij oudere mannen kan een blaasontsteking vaker voorkomen door een vergroot prostaat, die de urinestraal belemmert en het risico op infectie verhoogt.

Verschil mannen en vrouwen

Het grootste verschil in blaasontstekingen tussen mannen en vrouwen ligt in de frequentie waarmee ze voorkomen. Bij mannen komen blaasontstekingen minder vaak voor, deels vanwege hun langere urinebuis, waardoor bacteriën de blaas moeilijker kunnen bereiken.

Behandeling blaasontsteking man

De behandeling van een blaasontsteking bij mannen is belangrijk om de infectie en de bijbehorende symptomen effectief aan te pakken. Bij infecties die langer dan een week aanhouden, wordt een urineonderzoek door een arts aanbevolen. Vaak gaat een blaasontsteking binnen een week vanzelf over. Het is aan te raden om veel water te drinken, minstens 2-3 liter per dag, en het gebruik van cranberry pillen met D-Mannose kan helpen. D-Mannose helpt bacteriën in de blaas te binden, waarna ze via de urine het lichaam verlaten. 

Hoelang duurt een blaasontsteking bij een man?

De duur van een blaasontsteking bij mannen kan variëren. Met de juiste behandeling kunnen de symptomen binnen enkele dagen verbeteren, maar het is essentieel dat mannen de volledige kuur van voorgeschreven medicatie afmaken om herhaling te voorkomen of alternatieve behandelingen gebruiken.

4.8/5

Voor cel bescherming van blaas en urinewegen*

Veelgestelde vragen over blaasontsteking man

Een blaasontsteking bij mannen kan worden herkend aan symptomen zoals frequent urineren, een branderig gevoel tijdens het plassen, pijn in de onderbuik en mogelijk troebele of bloederige urine. 

Een man kan een blaasontsteking krijgen door bacteriële infectie van de urinebuis, meestal door opstijging van bacteriën vanuit de urethra naar de blaas.

De duur van een blaasontsteking bij een man kan variëren, maar typisch duurt het enkele dagen tot een week met behandeling, en mogelijk langer zonder behandeling.

Een blaasontsteking bij mannen kan soms vanzelf overgaan, maar het wordt over het algemeen aanbevolen om medische hulp te zoeken voor behandeling en om complicaties te voorkomen. 

 1. Potkamp, J. Blaasontsteking. TIJD. PRAKT.ONDERST. 6, 78 (2011). https://doi.org/10.1007/s12503-011-0049-7
 2. Hugenholtz, M. Cranberries ter voorkoming van blaasontstekingalternatieve geneeswijze Cochrane-review urineweginfecties . HUWE 45, 664 (2002). https://doi.org/10.1007/BF03083059
 3. Eekhof, J. Cranberry’s tegen blaasontsteking. HUISARTS WETENSCHAP 54, 635 (2011). https://doi.org/10.1007/s12445-011-0312-8
 • Vitamine C zorgt mede voor een goede weerstand
 • Vitamine C helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Picture of Joost
Joost

Productexpert

Picture of Robin
Robin

Productexpert

Picture of Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Voor cel bescherming van blaas en urinewegen*