Blaasontsteking voorkomen-2
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Een blaasontsteking voorkomen is in de meeste gevallen gemakkelijk te realiseren. Zo kunnen kleine aanpassingen de infectie op de urinewegen bij zowel vrouwen als mannen van grote invloed zijn. In dit artikel wordt een opsomming gegeven van 11 tips met onderbouwing, die bijdragen aan het voorkomen van een blaasontsteking.

Blaasontsteking voorkomen

Het voorkomen van een blaasontsteking kan door middel van verschillende factoren. De best werkende om de symptomen preventief voor te zijn:

 

1. Drink voldoende water

Het is zowel belangrijk voor uw algemene gezondheid als voor de gezondheid van uw blaas. Drink gemiddeld twee tot drie liter water per dag. Hiermee reinigt u uw blaas als het ware en verkleint de kans dat bacteriën die ontstekingen veroorzaken zich hechten aan de blaaswand.

 

2. Leeg uw blaas volledig

Om een blaasontsteking te voorkomen is het noodzakelijk dat u volledig uw blaas leegt bij het plassen. Hierdoor blijft er geen urine achter in de blaas die het opkomen van een blaasontsteking kunnen verergeren. Uw blaas volledig legen kan makkelijker door op het toilet voorover te buigen, waardoor er op de blaas gedrukt wordt.

 

3. Urine niet lang ophouden

Wanneer u de aandrang voelt om te plassen, is het belangrijk dat u ook direct het toilet bezoekt. Naarmate de urine zich langer in de blaas ophoopt, des te langer de bacteriën de tijd hebben om zich te nestelen in de blaas. Hierdoor wordt de kans op een infectie aan de urinewegen groter.

Blaasontsteking voorkomen

 

4. Juiste lichamelijke hygiëne 

Doordat een infectie aan de blaas in 90% van de gevallen ontstaat door een bacterie die via de anus in de plasbuis terecht komt, is het belangrijk om uw lichaam te voorzien van de juiste hygiëne. Zorg daarom voor een regelmatige reiniging rondom de anus.

 

5. Reinig alleen met (lauw)water

Bij het reinigen van u lichaam bij uw geslachtsdelen, is het belangrijk om alleen gebruik te maken van (lauw)water. Het gebruiken van shampoos, gel’s en vaginale douches kunnen de pH-waarde verstoren, waardoor de kans op een blaasontsteking juist alleen toeneemt.

 

6. Draag katoenen ondergoed

Het dragen van katoenen ondergoed kan ervoor zorgen dat de kans op een urine infectie afneemt. De katoenen stof zorgt er namelijk voor dat de urinewegen en de ruimte eromheen kan ademen. Een synthetische stof kan dit proces namelijk juist tegengaan.

 

7. Plas na geslachtsgemeenschap

Door het hebben van geslachtsgemeenschap is de kans op een blaasontsteking aanzienlijk groter, het belangrijk om binnen vijftien minuten na het hebben ven gemeenschap te plassen. De bacteriën die op dat moment vanaf de anus in de plasbuis terecht zijn gekomen, worden door de urine uit de plasbuis verwijderd.

 

8. Voorkom zaaddodende glijmiddel/condoom

Het gebruikt maken van condooms of glijmiddel met een zaaddodend effect, kunnen negatieve gevolgen hebben op de gezondheid en balans van de vagina. Hierdoor wordt de kans voor bacteriën om zich te hechten aan de blaaswand verhoogd en hiermee de kans op het krijgen van een blaasontsteking.

 

9. Cranberry + D-Mannose supplement

Gebruik maken van een supplement dat cranberry en D-mannose bevat kan de blaas en urinewegen ondersteunen. Het ondersteunt de weerstand van de urinewegen waardoor de kans op een blaasontsteking wordt verkleint.

 

10. Zuurtegraad urine verhogen

Wanneer de urine zuurder wordt dan normaal, kunnen de bacteriën zich minder goed ontwikkelen in de blaas. Het kan daarom helpen om zure dranken te drinken zoals sinaasappelsap en cranberrysap. Deze zuren dranken verhogen de pH-waarde van de urine.

 

11.  Veeg van voor naar achter

Tot slot is het voor vrouwen belangrijk om van voren naar achter te vegen na het bezoeken van het toilet. Op deze manier wordt de kans verkleint voor het betreden van de bacteriën in de plasbuis. Hierdoor wordt de kans op een blaasontsteking voorkomen.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *