fases overgang
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Fases tijdens de overgang zijn op te delen in de pre-menopauze, menopauze en post-menopauze. Iedere fase typeert een andere lichamelijke verandering en bijbehoren klachten en symptomen. Het is belangrijk voor een vrouw om te weten welke fases van de overgang er zijn, en welke betrekking hebben. In dit artikel wordt alles alles besproken over de fases in de overgang.

Pre-menopauze

De pre-menopauze ook wel pri-menopauze genoemd, start gemiddeld 4 jaar voor de laatste menstruatie. In deze fase van de overgang beginnen de hormonen te schommelen en stoppen de eierstokken langzaam met het aanmaken van het hormoon oestrogeen. Voor een vrouw wordt het steeds moeilijker om de eitjes te rijpen. Sommige vrouwen merken hier niks van, terwijl voor andere vrouwen dit goed merkbaar is. Tijdens deze fase van de overgang kan de menstruatie nog regelmatig voorkomen.

Tijdens de pre-menopauze kunnen de eerste veranderingen merkbaar worden. Hoe dichter bij de menopauze hoe meer verschijnselen op kunnen treden:

  • Menstruatie verandert, die kan heftiger, onregelmatiger of minder heftig worden.
  • Nachtelijke transpiratie
  • Opvliegers
  • Er treden veranderingen op bij de huid, haar, nagels en vagina
  • Stemmingswisselingen
  • Hartkloppingen
  • Gewichtstoename

Menopauze

De menopauze is de dag van de laatste menstruatie en duurt ook maar één dag. Voor een vrouw wordt pas achteraf duidelijk of zij haar laatste menstruatie heeft gehad. Een vrouw kan pas met zekerheid zeggen dat ze in de menopauze is wanneer zij één jaar niet heeft gemenstrueerd. Echter kan door jarenlange gewenning na de laatste menstruatie het voor een vrouw aanvoelen alsof zij nog elke maand ongesteld moet worden, zowel lichamelijk als geestelijk. Opvliegers komen tijdens deze fase van de overgang veel voor.

Post-menopauze

Wanneer de menopauze is geweest en de menstruatie een jaar lang uitblijft, begint de post-menopauze. Deze fase duurt gemiddeld drie jaar. De eierstokken zijn gestopt met het aanmaken van hormonen en het lichaam is in deze tijd opzoek naar haar nieuwe hormonale balans. Om ervoor te zorgen dat het lichaam toch voldoende hormonen heeft gaan andere organen in deze behoeft voorzien en maken hormonen aan. Het lichaam en de hersenen gaan zich aanpassen aan de nieuwe situatie en tot het lichaam die balans heeft gevonden, kunnen vrouwen te maken krijgen met verschijnselen van de overgang.

Tijdens deze fase zijn de overgangsverschijnselen nog sterk aanwezig. Het lichaam zoekt naar nieuwe balans en dat kan enige tijd in beslag nemen, bij de één duurt dit langer dan bij de ander. Aan het einde van deze overgangs fase geven de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer af en vanaf dat moment is een vrouw onvruchtbaar en is de overgang aan haar einde.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *