HDL Cholesterol

Het HDL cholesterol wordt gezien als het goede van beiden, omdat het de tegenhanger is van het LDL cholesterol. Maar wat is HDL cholesterol? Wat vormen gezonde waardes? En hoe kan dit verhoogd worden? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

HDL cholesterol

Hoge Dichtheids Lipoproteïnes (HDL) cholesterol is het zogenoemde goede cholesterol. Dit heeft te maken met het feit dat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Hierbij geldt: hoe lager het cholesterol, hoe beter dit is voor de gezondheid.

De vetachtige stof heeft namelijk invloed op het verwijderen van overtollig cholesterol in de aderen. Dit proces is noodzakelijk om te voorkomen dat de aderen vernauwen waardoor het bloed niet goed kan vloeien door het lichaam. Een ophoping kan er namelijk voor zorgen dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Daarnaast heeft deze ophoping van cholesterol een verhoogde kans op een hartinfarct. Het HDL cholesterol is daarom essentieel voor een goede gezondheid.

HDL cholesterol waarde

De HDL cholesterol waarde wordt aangegeven in mmol/l, wat aangeeft hoeveel van de vetachtige stof in één liter bloed aanwezig is. Over het algemeen is een HDL cholesterol boven 1,0 mmol/l bij mannen en boven 1,2 mmol/l bij vrouwen goed. Het meten van deze waardes gaat door middel van bloedonderzoek.

HDL en LDL

Er zijn verschillende soorten cholesterol, naast HDL is er ook LDL-cholesterol. Deze soort van de vetachtige stof is juist slecht voor de gezondheid, omdat het de kans op hart- en vaatziekten vergroot. LDL zorgt namelijk voor het transport naar de aderen toe, waarna HDL deze weer verwijderd. Een disbalans tussen beiden zorgt voor een overschot van het cholesterol in de aderen en vergroot hiermee de kans op hart- en vaatziekten.

HDL cholesterol te laag

Het hebben van een te laag HDL cholesterol gehalte kan niet goed zijn voor de gezondheid, omdat hierdoor het LDL gehalte in overschot raakt. De kans op ophopingen in de aderen ontstaat wanneer de waardes niet met elkaar in balans zijn.

Er wordt gesproken van een te laag HDL cholesterol:

 • HDL waarde lager dan 1,0 mmol/l bij mannen.
 • HDL waarde lager dan 1,2 mmol/l bij vrouwen.

HDL cholesterol verhogen

Voor het gedeelte van de bevolking waarbij het cholesterolgehalte niet in balans is, heeft dit meestal te maken met een te hoge LDL waarde. Het verhogen van het HDL is hiermee niet direct de oplossing, maar het verlagen van het LDL wel. Met als doel dat de waardes weer in de juiste balans zijn.

Er zijn enkele effectieve manieren om het cholesterolgehalte in gezonde balans te houden:

 • Het verliezen van overgewicht
 • Voldoende beweging
 • Stoppen met roken
 • Alcohol vermijden
 • Stress verminderen
 • Gezond eten
 • Gefilterde koffie drinken
 • Vlees consumptie verminderen
 • Dierlijke producten consumptie verminderen
 • Varieer met dierlijke producten
 • Vermijd (verzadigde) vetten
 • Cholesterol Supplement

Shop gerelateerd aan HDL cholesterol

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘HDL cholesterol’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

2 Reacties

 1. Beste Marjanne,

  Bedankt voor uw bericht.

  Het is mogelijk om uw HDL-cholesterol te verhogen dankzij kleine aanpassingen aan voeding en levensstijl. Meer bewegen, en verzadigde vetten vermijden.

  Tevens kunt u kijken bij het product Break wat invloed heeft op het HDL cholesterol.
  https://www.vaud.nl/product/break/

  Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, als u verder nog vragen heet beantwoord ik die graag.

  Met vriendelijke groet,

  Robin

 2. In de tekst staat:
  “ HDL cholesterol verhogen
  Voor het gedeelte van de bevolking waarbij het cholesterolgehalte niet in balans is, heeft dit meestal te maken met een te hoge LDL waarde. Het verhogen van het HDL is hiermee niet direct de oplossing, maar het verlagen van het LDL wel. Met als doel dat de waardes weer in de juiste balans zijn.“

  Maar mijn LDL is laag genoeg. De balans ziet er op zich goed uit.
  De HDL zit op de ondergrens en heeft een dalende trend.

  Dus voor mij is dat stukje tekst dus net even een beetje te kort door de bocht en helemaal niet het advies wat ik nodig heb.

  Heeft u werkbare adviezen voor het verhogen van de HDL?

  Graag reactie per e-mail


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *