HDL Cholesterol
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Het HDL Cholesterol wordt ook wel gezien als het goede cholesterol, omdat het de te tegenhanger is van LDL Cholesterol. Deze vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een te hoog cholesterolspiegel. In dit artikel worden onderwerpen besproken die bij het HDL Cholesterol horen.

Wat is HDL Cholesterol?

HDL Cholesterol is de tegenhanger van het zogeheten slechte LDL Cholesterol. Het goede HDL komt in het lichaam door het eten van onverzadigde vetten, terwijl het slechte LDL Cholesterol in het lichaam komt door het eten van verzadigde vetten. Het verschil tussen de twee soorten cholesterol ligt aan de werking. LDL Cholesterol zorgt ervoor dat cholesterol van de lever naar de aderen wordt vervoerd, terwijl HDL zorgt dat cholesterol van de aderen naar de lever wordt vervoerd waar het wordt afgebroken. HDL is essentieel voor een goede cholesterol waarde in het bloed.

Waar zit HDL Cholesterol in?

Zoals eerder aangegeven ontstaat dit cholesterol door het eten van onverzadigde vetten. Deze vetten zitten in verschillende producten:

  • Pure chocolade bestaande uit minimaal 70% cacao kan de waarde verhogen
  • Olijfolie van goede kwaliteit is voornamelijk gemaakt uit plantaardige vetten en goed voor de HDL waarde in het bloed
  • Rode wijn zorgt voor het behouden van HDL Cholesterol en vermindert de LDL waarde, echter geld dit voor een aantal glazen per week
  • Vis bevat over het algemeen veel onverzadigde vetten

Hoe kan mijn HDL Cholesterol verhoogd worden?

Bij veel mensen met een te hoog cholesterol ligt de prioriteit eerder bij het verlagen van de LDL waarde, dan de HDL waarde te verhogen. Vaak gaat het verlagen van de LDL waarde gepaard met het verhogen van de HDL waarde. Hieronder worden enkele tips gegeven om de LDL waarde te verlagen en de HDL waarde te verhogen:

  • Eet minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten
  • Stop met roken
  • Beweeg voldoende, minimaal 2,5 uur per week
  • Eet één keer per week vette vis
  • Drink geen ongefilterde koffie
  • Een supplement met Rode Gist Rijst

Is een te hoge HDL waarde gevaarlijk?

Nee, een te hoge HDL waarde is niet schadelijk. Een te hoog LDL Cholesterol waarde daarentegen wel en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Dit komt doordat een te hoog cholesterol kan leiden tot slagaderverkalking en hierdoor kunnen stukken cholesterol en vetachtige stoffen blijven zitten op beschadigde plekken in de aderen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een plaque.

Een plaque is een kleine versperring in de aderen waardoor er minder bloed door kan stromen en organen minder zuurstof krijgen. Daarnaast kan een plaque scheuren waardoor een bloedprop ontstaat. Een bloedprop wordt meegenomen in de aderen en kan verder in het lichaam een ader volledig afsluiten waardoor er geen bloed meer door kan stromen en het weefsel geen zuurstof meer krijgt. Wanneer weefsel geen zuurstof krijgt sterft het af.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *