LDL Cholesterol
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Het LDL Cholesterol wordt ook wel gezien als het slechte cholesterol, omdat het de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot. Zo heeft ruim 25% van de volwassen Nederlanders een verhoogd cholesterolgehalte. In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken rondom het LDL Cholesterol.

Wat is LDL Cholesterol?

Om tot een goed antwoord te komen wat LDL Cholesterol precies inhoudt, is het belangrijk om te weten dat cholesterol in twee soorten kan worden opgedeeld. Enerzijds LDL Cholesterol en anderzijds HDL Cholesterol, het zogeheten slechte cholesterol en goede cholesterol. LDL ontstaat uit verzadigde vetten en HDL uit onverzadigde vetten. Daarnaast wordt LDL het slecht cholesterol genoemd, omdat het het cholesterol van de lever naar de slagaders brengt. HDL werkt de andere kant op en brengt cholesterol van de slagaders naar de lever waar de cholesterol wordt afgebroken. LDL is de tegenhanger van HDL.

Waar zit LDL Cholesterol in?

De LDL waarde in het bloed wordt verhoogt door verzadigde vetten. Deze vetten zitten in dierlijke producten, zoals rood vlees, vette kaas en volle melkproducten. Naast verzadigde en onverzadigde vetten bestaan er ook transvetten en dit soort vet wordt beschouwd als het meest schadelijk. Transvetten zijn vetten die van oorsprong vloeibaar waren en door industriële bewerking een vaste structuur hebben gekregen. Hierdoor wordt de houdbaarheid vergroot. Deze transvetten worden net als verzadigde vetten omgezet in LDL Cholesterol. Transvetten zitten voornamelijk in: Koek, chips, snoep, kant- en klaarmaaltijden, diepvriesproducten, sauzen, frituurvet en pizza’s.

Is een te hoog cholesterol gevaarlijk?

Een te hoog cholesterol kan zorgen voor slagaderverkalking en is tevens de grootste oorzaak voor hart- en vaatziekten. Bij slagaderverkalking worden de slagaders nauwer en blijven stukken cholesterol en andere vetachtige stoffen zitten op beschadigde plekken in de wanden van slagaders. Hierdoor ontstaat er een verdikking wat een plaque wordt genoemd.

Een plaque kan ervoor zorgen dat er minder bloed door de aderen kan stromen. Hierdoor krijgen organen minder zuurstof en is er de mogelijkheid dat een plaque scheurt, dan ontstaat er een bloedprop. Een bloedprop kan een ader volledig afsluiten of wordt meegevoerd met de bloedstroom en kan verder in de aderen vast komen te zitten. Wanneer de bloedtoevoer volledig wordt afgesloten krijgt het weefsel geen zuurstof meer en sterft het af.

Hoe kan mijn LDL Cholesterol verlaagd worden?

Zoals eerder aangegeven is HDL Cholesterol de tegenhanger van LDL Cholesterol. Het is daarom belangrijk om de HDL waarde in het bloed te verhogen en de LDL waarde te verlagen. Hieronder worden daar enkele tips voor gegeven.

  • Eet minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten
  • Kies voor magere zuivelproducten
  • Drink geen ongefilterde koffie
  • Eet minder vlees en kies voor vis en noten
  • Probeer elke dag te bewegen
  • Stop met roken
  • Een supplement met Rode Gist Rijst

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *