Cholesterol waarden

Met cholesterol waarden kan aangegeven worden of er een verhoogde kans is op hart- en vaatziekten, met gevolgd dat een van de waarden verhoogd is. Maar welke waarden zijn er allemaal? Wat bepaald een ongezonde waarde? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Cholesterol waarden uitgelegd

De cholesterol waarden, ook wel het cholesterolgehalte genoemd, wordt aangeduid met verschillende waarden. Deze waarden kunnen enkel en alleen gemeten worden aan de hand van een bloedonderzoek. Bij dit bloedonderzoek worden vier verschillende waarden gemeten, namelijk het totale-, LDL-, HDL-cholesterol en triglyceriden.

Normale cholesterol waarde

De Gezondheidsraad heeft richtlijnen opgesteld voor een normale cholesterol waarde per soort. Dit zijn tevens richtlijnen die De Hartstichting adviseert voor het verlagen van het risico op een hartinfarct.

 

Totale cholesterol

De totale cholesterol is de opsomming van het LDL- en HDL cholesterol. Hierbij is het geadviseerd om deze waarde onder 5,0 mmol/l te houden.

Gezond (algemeen)< 5,0 mmol/l

 

LDL cholesterol

Het LDL cholesterol, ook wel het slechte cholesterol genoemd, omdat deze juist zorgt voor het vernauwen van de bloedvaten en hiermee de kans op hart- en vaatziekten verhoogd. Hierbij is het geadviseerd om deze waarde onder 3,0 mmol/l te houden.

Gezond (algemeen)< 3,0 mmol/l
Gezond (risico hart- en vaatziekten)< 2,6 mmol/l
Gezond (risico hart- en vaatziekten, leeftijd 70+ )< 1,8 mmol/l

 

HDL cholesterol

Het HDL cholesterol, ook wel het goede cholesterol genoemd, omdat deze juist zorgt voor het verwijderen van het overtollige LDL. Hiermee wordt de kans op hart- en vaatziekten verlaagd. Hierbij is het geadviseerd om deze waarde boven 1,2 mmol/l te houden.

Gezond (mannen)> 1,0 mmol/l
Gezond (vrouwen)> 1,2 mmol/l

 

Triglyceriden

Een ander belangrijk type vet zijn triglyceriden. Deze vetten in het voedsel bestaan voornamelijk uit triglyceriden. Hierbij is het geadviseerd om deze waarde onder 1,7 mmol/l te houden.

Gezond (algemeen)< 1,7 mmol/l

Te hoog cholesterol waarde

Een te hoog cholesterol komt voor bij een kwart van de Nederlandse bevolking. Een te hoog cholesterol wordt bepaald als de waarde boven het geadviseerde gemiddelde zit.

 

Totale cholesterol

Verhoogd> 5,0 mmol/l
Sterk verhoogd> 8,0 mmol/l

 

LDL cholesterol

Gezond (algemeen)> 3,0 mmol/l
Gezond (risico hart- en vaatziekten)> 2,6 mmol/l
Gezond (risico hart- en vaatziekten, leeftijd 70+)> 1,8 mmol/l

Cholesterol waarden onderzoeken

Om te onderzoeken of de juiste cholesterol waarden in het bloed aanwezig zijn, is het noodzakelijk om een bloedonderzoek te doen. Dit onderzoek zal uitwijzen of iedere waarde gezond is.

Cholesterol waarden verlagen

Voor ruim 25% van de Nederlandse bevolking is het geadviseerd om het cholesterolgehalte te verlagen, omdat zij last hebben van te hoge waarden. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Er zijn verschillende effectieve manieren om het cholesterol te verlagen aan de hand van deskundig onderzoek.

Shop gerelateerd aan cholesterol waarden

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘cholesterol waarden’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

1 Reactie

  1. Ik gebruik Repatha injecties mijn LDL was te hoog na 5 maanden is het LDL 2.9 m/mol maar ik heb veel bijwerkingen ik heb heel spierpijn aan mijn benen is daar iets voor ik sport 3 maal per week en doe als ik uit bed kom 0.30 minuten oeffeningen elke dag maar de pijn gaat niet weg
    Zijn hiervoor pijnstillers ????


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *