Skip to content

Kater voorkomen + tips

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Een kater na een avondje stappen kan variëren van een licht ongemak tot ernstige hoofdpijn en misselijkheid. Maar wat kunt u doen om een kater helemaal te voorkomen? En hoe kunnen voeding en hydratatie hierbij een rol spelen? In dit deskundige artikel duiken we in de meest effectieve strategieën. 

Kater voorkomen

Er zijn verschillende manieren om een kater te voorkomen. De meest efficiënte adviezen worden besproken. 

1. Eet van tevoren voldoende

Een goede basis leggen is cruciaal. Alcohol wordt sneller opgenomen op een lege maag, wat leidt tot een snellere roes en een zwaardere kater. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten vertragen de opname van alcohol, waardoor het lichaam meer tijd heeft om de alcohol te verwerken. Een vetrijke maaltijd voor het drinken kan dus wonderen doen. 

2. Neem voldoende vitaminen en mineralen

Het belang van een goede voedingsbasis kan niet genoeg benadrukt worden. Alcoholgebruik put het lichaam uit van essentiële voedingsstoffen. Het aanvullen van deze voedingsstoffen, vooral B-vitamines en mineralen zoals magnesium en kalium, ondersteunt stofwisselingsprocessen en helpt het lichaam herstellen. 

3. Hydratatie is de belangrijkste factor

Alcohol heeft een diuretisch effect, wat betekent dat het leidt tot vochtverlies. Dit vochtverlies kan leiden tot uitdroging, een primaire oorzaak van katersymptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Drink daarom water tussen de alcoholische dranken door om gehydrateerd te blijven.

4. Blijf bij één soort alcohol

Het mengen van verschillende soorten alcohol kan de maag van streek maken en de kater verergeren. Door het bij één soort alcohol te houden, beperk de kans op misselijkheid en een slecht gevoel de volgende dag. 

5. Vermijd bepaalde alcoholische dranken

Donkere dranken en alcohol met bubbels bevatten bestanddelen en kooldioxide die bijdragen aan de symptomen van een kater. Kiezen voor lichtere dranken kan het risico op een ernstige kater verminderen. 

6. Zeg nee tegen sigaretten

Roken verergert de effecten van een kater. De stoffen in sigaretten kunnen de negatieve effecten van alcohol versterken, wat leidt tot een intensere kater.

7. Drink met mate

Uw lichaam verwerkt gemiddeld één standaardglas alcohol per anderhalf uur. Langzaam drinken geeft uw lichaam de tijd om alcohol af te breken, zodat u de volgende dag minder last heeft van een kater.  

Kater verhelpen

Iedereen die wel eens te veel gedronken heeft, weet hoe onaangenaam de volgende ochtend kan zijn. Gelukkig zijn er manieren om de symptomen van een kater te verlichten. Hier zijn praktische tips om u sneller beter te voelen. 

1. Goed hydrateren

Een kater gaat vaak gepaard met uitdroging. Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam, wat hoofdpijn en dorst kan veroorzaken. Door veel water te drinken kunt u deze uitdroging tegengaan en de symptomen van een kater verminderen.

2. Lichte oefening

Hoewel het misschien averechts klinkt, kan lichte lichaamsbeweging helpen om een kater sneller te laten verdwijnen. Denk aan een rustige wandeling of wat lichte yogaoefeningen. Intensieve lichaamsbeweging is echter niet aan te raden, omdat het uw lichaam meer kan belasten.

3. Gezond ontbijt

Een voedzaam ontbijt kan wonderen doen voor uw maag en algehele welzijn. Kies voor eieren, die rijk zijn aan cysteïne, een stof die alcohol in het lichaam helpt afbreken en bananen voor een kaliumboost. Gember- of muntthee kan helpen om de maag te kalmeren.

4. Voldoende rust

Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van het lichaam. Probeer zes tot acht uur te slapen om uw lichaam de kans te geven te herstellen en gifstoffen effectiever af te breken.

5. Zoek ontspanning

Ontspanningstechnieken zoals seks of masturbatie kunnen katers helpen verlichten. Deze activiteiten stimuleren de afgifte van oxytocine, het ‘gelukshormoon’, dat kan helpen de pijn te verminderen en uw humeur te verbeteren. 

6. Pijnstillers met mate

Het innemen van paracetamol kan helpen tegen hoofdpijn, maar wees voorzichtig en gebruik de medicijnen altijd zoals voorgeschreven. Vermijd aspirine of ibuprofen op een lege maag, omdat ze de maag kunnen irriteren.

7. Eet volkoren producten

Alcohol kan uw bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Volkorenproducten helpen dit evenwicht te herstellen en kunnen het slome gevoel verminderen dat vaak gepaard gaat met een kater.

8. Haal frisse lucht

Soms is frisse lucht alles wat u nodig heeft. Een korte wandeling buiten, vooral in de natuur, kan wonderen doen voor uw herstel. De frisse lucht kan helpen om u verfrist en herboren te voelen. 

4.8/5

Helpt de reinigende werking van de lever**

Veel gestelde vragen over kater voorkomen

Hydrateer goed, rust uit en neem pijnstillers indien nodig.

Om een kater te voorkomen, drink met mate en hydrateer jezelf goed.

Het drinken van voldoende water kan helpen om een ​​kater te voorkomen, maar de exacte hoeveelheid varieert afhankelijk van factoren zoals lichaamsgewicht, alcoholconsumptie en individuele tolerantie.

  1. Abraham-Inpijn, L. (2016). Patiëntgebonden eigenschappen bij infecties en het gebruik van antimicrobiële middelen. In: Antibiotica en infecties. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0542-1_4
  2. Graham, G.G., Scott, K.F. & Day, R.O. Tolerability of Paracetamol. Drug-Safety 28, 227–240 (2005). https://doi.org/10.2165/00002018-200528030-00004 
  3. Timmermans, L. Colonhydrotherapie: een oude vogel in een nieuw jasje. BIJB 26, 21–27 (2010). https://doi.org/10.1007/BF03088734
  4. Donker, A. (2013). Voeding bij lever- en galaandoeningen. In: Informatorium Voeding en Diëtetiek – Dieetleer. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_6
  • Curcuma Longa ondersteunt de spijsvertering, stimuleert de eetlust en is goed voor de lever en galfunctie2
  • Silybum marianum is goed voor de spijsvertering
  • Silybum marianum draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie
  • Silybum marianum ondersteunt de reinigende werking van de lever
  • Silybum marianum goed voor de galfunctie
  • Silybum marianum heeft een positieve invloed op lever
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Helpt de reinigende werking van de lever**