Lactose intolerantie test

lactose intolerantie test

Een lactose intolerantie test helpt om te achterhalen of er een lactose intolerantie aanwezig is. Maar wat is lactose intolerantie precies? Wat zijn de symptomen? Hoe kun je dit testen? En wat doe je na het vaststellen ervan? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken die bij dit onderwerp horen.

In dit artikel

Wat is lactose intolerantie?

Lactose-intolerantie houdt in dat iemand lactose niet verdraagt, waardoor het lichaam de lactose niet goed kan verteren. Bij deze intolerantie kunnen verschillende vervelende symptomen optreden bij het eten of drinken van melkproducten. Deze producten bevatten namelijk melksuiker, wat de intolerantie veroorzaakt. Er is namelijk een tekort van het enzym lactase in het lichaam wat ervoor zorgt dat lactose niet op de juiste manier in de spijsvertering verteerd wordt.

Symptomen lactose intolerantie

De intolerantie kan verschillende vervelende symptomen met zich mee brengen. De meest voorkomende zijn:

 • Het krijgen van krampen in de darmen
 • Last hebben van een opgeblazen gevoel
 • Overmatige winderigheid
 • Last van misselijkheid
 • Last van pijn in de buik
 • Het hebben van diarree
 • Het hebben van obstipatie

Soorten lactose intolerantie testen

Om er achter te komen of men intolerant is voor lactose, is het belangrijk om een lactose intolerantie test af te nemen. Er zijn vier verschillende testen die bekend en nauwkeurig zijn.

 

Bloed test

Met een lactose intolerantie bloedtest, wordt met behulp van een kleine hoeveelheid (enkele druppels) bloed gemeten of de desbetreffende persoon een intolerantie heeft.

 

Waterstof-ademtest

Met deze lactose intolerantie test wordt de samenstelling van de adem (waterstof) gemeten na het consumeren van lactose rijke voeding. Deze samenstelling geeft inzicht in een eventuele intolerantie.

 

Lactose Tolerantie Test (LTT)

Ook met de Lactose Tolerantie Test (LTT) kan getest worden of iemand intolerant is. Dit wordt gedaan met behulp van het meten van de bloedsuikerwaarde in het lichaam op verschillende momenten. Deze waardes geven de benodigde testinformatie.

 

Eliminatie-provocatietest

Tot slot is de eliminatie-provocatitest een langdurige manier om een intolerantie te testen. Hierbij wordt voor een langere periode een dieet gevolgd wat lactosevrij is, om te controleren of de desbetreffende symptomen afnemen.

Na een lactose intolerantie test

Op het moment dat een lactose intolerantie test positief is en het lichaam lactose niet kan verdragen, is het belangrijk om dit te behandelen. Zo is het minimaal twee tot vier weken geadviseerd om lactose houdende producten te vermeiden. Op deze manier kan de darmflora tot rust komen. Daarna is het mogelijk om rustig op te bouwen met het consumeren van lactose. Hierbij is het geadviseerd om een lactase supplement te gebruiken, de enzymen in dit supplement helpen bij de vertering van lactose.

Lactase Support

 • Complete enzymformule
 • Voor de spijsvertering
 • Bij lactose consumptie
 • 100% natuurlijke oorsprong
 • Zwitserse kwaliteit
 • Volgens Europese (EFSA) wetgeving
Heeft u een vraag?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Lactose intolerantie test’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Your email address will not be published.