Obstipatie: betekenis, symptomen en medicatie

Obstipatie is een aandoening die van grote invloed kan zijn op iemand zijn of haar leven. Wat zijn Alarmsymptomen bij obstipatie? Wat is het beste middel tegen obstipatie? Hoe krijg ik een dikke drol eruit? Hoe lang mag je obstipatie hebben? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen. 

Obstipatie betekenis

Obstipatie is een aandoening waarbij de stoelgang moeilijk of pijnlijk wordt. Dit heeft te maken met het dichtslibben van de darmen met ontlasting. Het gevolg is dat men minder gemakkelijk ontlasting laat passeren en minder dan drie keer per week poept. Op dat moment spreekt men van obstipatie. Meer dan 20% van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig last van obstipatie, met alle symptomen die hierbij horen.

Obstipatie symptomen

Wanneer iemand last heeft van obstipatie kunnen er verschillende symptomen optreden. Sommige symptomen kunnen heviger zijn dan anderen en niet iedereen heeft evenveel last van de bijbehorende verschijnselen. De meest voorkomende symptomen van obstipatie worden besproken.

 

Drie keer per week ontlasting

Een van de belangrijkste symptomen van obstipatie, is het minder dan drie keer per week hebben van ontlasting. De duur tussen het poepen neemt geleidelijk toe.

 

Droge en harde ontlasting

De ontlasting heeft een droge en hard structuur. Hierdoor kan het vermoeiend en pijnlijk zijn om de ontlasting daadwerkelijk uit te scheiden.

 

Buikkrampen en buikpijn

Ook buikkrampen en buikpijn zijn veelvoorkomende symptomen van obstipatie. Dit heeft te maken met het dichtslibben van de darmen, waardoor de stoelgang en spijsvertering niet optimaal verloopt.

 

Verstopt gevoel

Daarnaast is het hebben van een verstopt gevoel van de darmen een verschijnsel dat bij obstipatie komt kijken. Dit verstopte gevoel kan als zeer vervelend ervaren worden.

 

Harde en opgezette buik

Het gevolg van de verstopping in de darmen is het hebben van een harde opgezette buik. Dit is een veelvoorkomend symptoom.

 

Anusscheurtjes

Als gevolg van de harde en droge ontlasting dat moeilijk is om uit te scheiden, kunnen anusscheurtjes optreden. Dit heeft te maken met het moeten persen bij het poepen, waarbij de ontlasting deze scheurtjes veroorzaakt.

 

Overloopdiarree

Tot slot is overloopdiarree een veelvoorkomend symptoom van obstipatie. Hierbij loopt er zachte ontlasting langs de harde ontlasting.

Obstipatie oorzaken

Naast de verschillende symptomen van obstipatie, zijn er ook verschillende oorzaken voor de aandoening. De meest voorkomende oorzaken van obstipatie worden besproken.

 

Niet genoeg vezels in de voeding

Voedingsvezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en een vlotte stoelgang. Essentiële voedingsvezels werken als een spons om water vast te houden, wat constipatie helpt voorkomen doordat de ontlasting zacht blijft en de beweging door je darmen bevordert. Enkele voorbeelden van vezelrijke voedingsmiddelen zijn groene groenten, fruit en volkoren producten.

 

Te weinig drinken

Door te weinig water te drinken kan de ontlasting droog worden, wat obstipatie veroorzaakt. Het is daarom belangrijk om 2-3 liter water per dag te drinken.

 

Niet voldoende lichaamsbeweging

Ook onvoldoende lichaamsbeweging is een van de oorzaken voor obstipatie. Hierdoor wordt de stoelgang niet op de juiste manier geactiveerd met als gevolg dat de ontlasting niet goed verwerkt wordt.

 

Aanleg

Daarnaast is aanleg een oorzaak voor obstipatie. Sommige mensen hebben een minder optimale werking van de stoelgang.

 

Uitstellen van naar het toilet gaan bij aandrang

Ook het uitstellen van het toilet bezoek bij aandrang is een veelvoorkomende oorzaak van obstipatie. Het gevolg hiervan is dat de ontlasting droog en hard wordt, waardoor het moeilijker wordt om dit uit te scheiden.

 

Medicijnen met een constiperende werking

Sommige medicijnen hebben obstipatie als bijwerking. Bijvoorbeeld antidepressiva, ijzertabletten, plaspillen, morfine, epilepsiemedicijnen, of Parkinsonmedicijnen.

 

Verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren

Ook het niet juist gebruiken van de bekkenbodemspieren kan een oorzaak zijn voor verstopte darmen. Deze spieren zorgen er namelijk voor dat de ontlasting het lichaam kan verlaten.

 

Psychologische factoren zoals stress en spanning

Daarnaast kunnen psychologische factoren zoals stress en spanning ervoor zorgen dat het niet mogelijk is om ontlasting uit te scheiden.

 

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Bij het Prikkelbare Darm Syndroom is de darmwand overgevoelig voor prikkels en reageert met krampen en pijn. De buikpijn gaat vaak gepaard met obstipatie en/of diarree.

Obstipatie verhelpen

Er zijn verschillende manieren om obstipatie te verhelpen. De meest effectieve manieren om de symptomen van obstipatie te verhelpen zijn:

  • Lichamelijke beweging (minimaal 45 minuten per dag)
  • Het eten van vezelrijke voeding
  • Voldoende water drinken (minimaal 2 liter per dag)
  • Direct bij aandrang het toilet bezoeken
  • Lauw water drinken op een lege maag
  • Het consumeren van melkzuurbacteriën (zure melkproducten)
  • Het gebruik van supplementen voor de darmen

Wat is het beste middel tegen obstipatie?

Het gebruik van supplementen kan uitkomst bieden bij het ondersteunen van de darmen. Zo ook het supplement Plantago Ovata. Het heeft een bevorderende werking op de stoelgang, waardoor de darmtransit wordt vergemakkelijkt. Dit zorgt voor een natuurlijk en soepel verloop van de stoelgang. De vezel van Plantago Ovata, mengt zich in de dikke darm met de ontlasting, hierdoor wordt de ontlasting zachter en krijgt het een slijmerige structuur. Daardoor verlaat de ontlasting op een gemakkelijke manier het lichaam.

Shop gerelateerd aan obstipatie

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Obstipatie: betekenis, symptomen en medicatie’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *