Skip to content

Obstipatie

Picture of Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Obstipatie is een veelvoorkomend spijsverteringsprobleem dat mensen van alle leeftijden treft, met ongemak en verstoringen in het dagelijks leven als veelvoorkomende gevolgen. Deze aandoening, die wordt gekenmerkt door een onregelmatige, moeilijke of pijnlijke stoelgang, kan een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven. Hoewel de oorzaken van obstipatie variëren, van dieet- en leefstijlfactoren tot medische aandoeningen, zijn er gelukkig verschillende effectieve methoden om deze ongemakkelijke aandoening te verlichten. Dit deskundige artikel biedt een diepgaande blik op de verschillende strategieën om obstipatie aan te verhelpen.

Obstipatie betekenis

Obstipatie, een veelvoorkomend spijsverteringsprobleem, wordt gekarakteriseerd door een verminderde frequentie van de stoelgang of moeite met ontlasten. Medisch gezien wordt obstipatie gedefinieerd als minder dan drie stoelgangbewegingen per week, hoewel variaties in normale stoelgangpatronen per individu sterk kunnen verschillen. Obstipatie wordt niet alleen gekenmerkt door frequentie, maar ook door de consistentie en moeilijkheid van de ontlasting, waarbij harde, droge ontlasting die moeilijk uit te scheiden is typerend is. 

obstipatie
obstipatie

Obstipatie symptomen

Symptomen van obstipatie kunnen variëren van een licht vervelend gevoel tot ernstige fysieke en emotionele stress. De primaire symptomen zijn;

 • Minder frequente stoelgang dan normaal (minder dan drie keer per week)
 • Harde, droge of klonterige ontlasting
 • Moeite of pijn tijdens het toiletbezoek
 • Een gevoel van onvolledige lediging na een stoelgang

Secundaire symptomen kunnen zijn;

 • Buikpijn en buikkrampen
 • Een opgeblazen gevoel
 • Een algemeen gevoel van malaise zijn
 • Harde opgezette buik
 • Overloopdiarree 

Obstipatie oorzaken

Verstopping kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken die bijdragen aan deze aandoening.

Onvoldoende vezelconsumptie

Vezels spelen een cruciale rol bij het behouden van een gezonde spijsvertering en een soepele stoelgang. Ze werken als een spons door water te absorberen, wat de ontlasting zacht houdt en de stoelgang vergemakkelijkt. Vezelrijke voeding zoals bladgroenten, fruit en volkorenproducten zijn essentieel om obstipatie te voorkomen.

Onvoldoende hydratatie

Onvoldoende waterinname kan leiden tot droge, harde ontlasting, wat constipatie veroorzaakt. Het is daarom cruciaal om dagelijks 2 tot 3 liter water te drinken om de spijsvertering te ondersteunen.

Gebrek aan lichaamsbeweging

Een zittende levensstijl draagt bij aan de ontwikkeling van obstipatie. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de stoelgang, wat essentieel is voor een gezonde stoelgang.

Erfelijkheid

Sommige mensen hebben genetisch gezien een minder efficiënte darmwerking, waardoor ze vatbaarder zijn voor obstipatie.

De natuurlijke drang negeren

Het uitstellen van toiletbezoek als men aandrang voelt, kan leiden tot droge en harde ontlasting. Dit maakt het moeilijker om te poepen en kan obstipatie veroorzaken. 

Medicatie met constiperende bijwerkingen

Verschillende medicijnen kunnen constipatie als bijwerking hebben, waaronder antidepressiva, ijzersupplementen, diuretica, opioïden, anti-epileptica en Parkinson medicijnen. 

Verkeerd gebruik van bekkenbodemspieren

Verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren, die nodig zijn voor het doorkomen van de ontlasting, kan bijdragen aan obstipatie. 

Psychologische stress

Stress en emotionele spanningen kunnen ook de darmfunctie beïnvloeden en leiden tot constipatie door een verstoring van het natuurlijke ritme van de stoelgang. 

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

PDS is een aandoening waarbij de darmwand overgevoelig is voor verschillende prikkels, wat resulteert in symptomen zoals krampen, pijn en vaak constipatie of diarree. 

Obstipatie verhelpen

Om obstipatie te verhelpen is een gecombineerde aanpak nodig die voeding, levensstijl en mogelijke supplementen omvat. Hier zijn bewezen strategieën om obstipatie effectief te verlichten en de stoelgang te bevorderen;

Regelmatige lichaamsbeweging

Een actieve levensstijl is essentieel voor een gezonde stoelgang. Streven naar minstens 45 minuten lichaamsbeweging per dag kan de spijsvertering aanzienlijk verbeteren en de symptomen van obstipatie verminderen. 

Vezelrijke voeding

De inname van voldoende voedingsvezels is essentieel om de ontlasting zachter te maken en een regelmatige stoelgang te bevorderen. Vezelrijke voeding zoals fruit, groenten, peulvruchten en volkorenproducten wordt aanbevolen. 

Voldoende hydratatie

Het belang van hydratatie kan niet genoeg benadrukt worden; het drinken van minstens 2 liter water per dag helpt de ontlasting zacht te houden en vergemakkelijkt de passage door de darmen. 

Reageren op natuurlijke aandrang

Het is belangrijk om naar het toilet te gaan zodra u aandrang voelt. Het negeren van deze natuurlijke signalen kan leiden tot hardere ontlasting en constipatie. 

Lauw water op een lege maag

Het drinken van lauw water direct na het wakker worden stimuleert de stoelgang en kan helpen bij het op gang brengen van de stoelgang, vooral op een lege maag. 

Inname van melkzuurbacteriën

Melkzuur producerende bacteriën, die voorkomen in gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en kefir, kunnen de darmflora ondersteunen en de spijsvertering verbeteren en obstipatie helpen verlichten. 

Supplementen voor gezonde darmen

Voor sommigen kunnen supplementen zoals probiotica, prebiotica of vezel supplementen helpen om een gezonde darmfunctie te ondersteunen en obstipatie te verhelpen. 

4.8/5

Stimuleert de natuurlijke stoelgang**

Veelgestelde vragen over obstipatie

De symptomen van obstipatie omvatten onder meer moeilijkheden met stoelgang, harde ontlasting, opgeblazen gevoel en buikpijn.

Als je obstipatie hebt, moet je voldoende water drinken, vezelrijk voedsel eten en regelmatig bewegen.

 1. de Wit, N.J. (2017). Maag-darmklachten en SOLK. In: van der Horst, H., de Wit, N. (eds) Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Praktische huisartsgeneeskunde. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0639-8_10

 2. Fukkink, R. Darmflora. manag kinderopvang 26, 45 (2020). https://doi.org/10.1007/s41190-020-0873-5

 3. Veerman, E., van ’t Hof, W. (2014). Speeksel en spijsvertering. In: Veerman, E., Vissink, A. (eds) Speeksel en speekselklieren. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0387-8_12

 4. Bouterse, M., Hooiveld, M. & Berger, M. Obstipatie. HUWE 53, 463 (2010). https://doi.org/10.1007/BF03089250

 5. Kist-van Holthe, J., Bulk-Bunschoten, A., Wensing-Souren, C. et al. JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid. JEUGDGEZONDSZORG-TIJDSCHR. 46, 36–42 (2014). https://doi.org/10.1007/s12452-014-0012-4

 6. Henskens, L., Broen, T. & Theunissen, R. Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom. HUISARTS WETENSCHAP 56, 48 (2013). https://doi.org/10.1007/s12445-013-0023-4
 • Psylliumvezels (Plantago Ovata) zijn goed voor de darmwerking en bevorderen een normale stoelgang
 • Psylliumvezels (Plantago Ovata) ondersteunen een gezonde spijsvertering
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Picture of Joost
Joost

Productexpert

Picture of Robin
Robin

Productexpert

Picture of Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Stimuleert de natuurlijke stoelgang**