overgang symptomen
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

De overgang gaat gepaard met verschillende symptomen. Tijdens deze overgang kan er onderscheidt gemaakt worden tussen twee soorten symptomen, namelijk: lichamelijke symptomen en geestelijke symptomen. In dit artikel worden de meest voorkomende besproken en ligt de focus op waarom vrouwen hiermee te maken hebben.

Lichamelijke symptomen overgang

 • Onregelmatige menstruatie waarbij de menstruatiecyclus die normaal gesproken 28 dagen duurt verstoord wordt. Dit heeft te maken met de verandering van het hormonale huishouden, waardoor de menstruatie onregelmatig wordt.
 • Vaginale droogheid is een veel voorkomend symptoom bij de overgang. Doordat het hormoon oestrogeenafneemt, worden de slijmvliezen droger en dunner. Hierdoor ontstaat een minder vochtige vagina, dat als pijnlijk ervaren kan worden tijdens het hebben van geslachtsgemeenschap.
 • Opvliegers en nachtelijk transpireren komt bij 90% van de vrouwen die in de overgang zijn voor. Dit symptoom heeft wederom te maken met de verandering van het hormonale huishouden.
 • Gewichtstoename als gevolg van een verlaagde stofwisseling tijdens de overgang. Het lichaam verbrand op dat moment minder energie, waardoor er meer vetweefsel wordt vastgehouden.
 • Verlies volheid van borsten doordat het borstweefsel verslapt. Dit heeft te maken met de vermindering van het hormoon oestrogeen. Daarnaast kunnen de borsten in de eerste periode van de overgang gevoeliger worden.
 • Dunner haar en een droge huid komt vaak voor bij vrouwen tijdens de overgang. Wederom is dit een effect van de vermindering van oestrogeen.

Geestelijke symptomen overgang

 • Stemmingswisselingen als gevolg door een afnamen van het serotonine hormoon. Dit hormoon zorgt voor het gevoel van geluk en euforie. Door deze afnamen ontstaan er stemmingswisselingen.
 • Prikkelbaarheid is een symptoom van de overgang dat bij veel vrouwen voorkomt. Door invloed van prikkels in de externe omgeving kan de vrouw hier hevig op reageren. Dit heeft te maken met de hormonale veranderingen in het lichaam.
 • Slaapproblemen en vermoeidheid zijn symptomen die veel voorkomen bij vrouwen in de overgang. Dit heeft te maken met het symptoom van nachtelijk transpireren en de stemmingswisselingen die invloed hebben op de slaapproblemen.
 • Gebrek aan motivatie en concentratie tijdens de overgang. Doordat de hormonen oestrogeen en progesteroninvloed hebben op de prikkelbaarheid, heeft dit een negatieve invloed op de motivatie en concentratie.
 • Verdriet en agressie zijn geestelijke symptomen die bij de overgang voorkomen. Door de hormonale verandering en het gevoel van stemmingswisselingen, wordt het gevoel van verdriet en agressie ervaren.

Wat te doen bij overgang symptomen? 

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van de overgang te ondersteunen, of te beter gezegd te onderdrukken. Zo zijn er verschillende supplementen ontwikkeld speciaal voor vrouwen die last hebben van de meest voorkomende symptomen tijdens de overgang. Menopauze van Vaud is supplement met de juiste voedingsstoffen en ingrediënten voor vrouwen tijdens de overgang.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *