Skip to content

Spier reuma: symptomen, klachten en oorzaak

Spier reuma komt bij een groot gedeelte van de bevolking voor en kan van grote invloed zijn op het dagelijkse leven. Wat is spierreuma? Wat zijn de symptomen van spierreuma? Kan je van spierreuma genezen? Hoe is het verloop van spierreuma? Is spierreuma altijd in bloed te zien? In dit artikel worden verschillende vragen beantwoorden en onderwerpen besproken die hierbij horen.

Spier reuma – wat is het precies?

Wat is spierreuma? Spier reuma (Polymyalgia rheumatica/PMR) is een soort reuma dat te maken heeft met het afweersysteem. Het afweersysteem van het lichaam zorgt er bij deze vorm van reuma namelijk voor dat de gezonde cellen en weefsels worden gezien als indringers. Het gevolg hiervan is dat er ontstekingen ontstaan in de gewrichten, slijmbeurzen, pezen en peesaanhechtingen, met klachten en symptomen tot gevolg. Deze aandoening gaat in 70% van de gevallen over binnen 2 tot 3 jaar. Daarnaast komt het alleen voor bij mensen boven de leeftijd van 50 jaar, waarbij vrouwen een twee keer zo grote kans hebben om het te krijgen. 

Spier reuma symptomen/klachten

Spier reuma symptomen en klachten kunnen zeer uiteenlopen. Zo heeft de een er nauwelijks last van, terwijl het voor de ander van grote invloed is op het dagelijkse leven. Het antwoord op de vraag ‘wat zijn de symptomen van spierreuma?’ wordt hier gegeven.

 

Plotselinge pijn en stijfheid

Bij spier reuma symptomen behoort plotselinge pijn en stijfheid. Deze acute pijn en stijfheid kan optreden in de nek, schouders of heupen.

 

Symmetrische klachten

De symptomen die bij spier reuma horen, komen meestal symmetrisch voor. Dus de klachten die aan de linker kant ervaren worden, worden ook rechts ervaren en andersom.

 

Periode zonder beweging is pijnlijk

De pijn symptomen zijn het ergst wanneer er een langere periode niet is bewogen. Voornamelijk in de ochtend na het slapen of bij langdurig zitten, is het pijnlijker en lastiger om te bewegen.

 

Vermoeidheid

Ook speelt vermoeidheid op bij het last hebben van spier reuma. Dit heeft voornamelijk te maken met het moeizaam kunnen bewegen.

 

Gevoel van ziek zijn

Doordat de klachten zo hevig kunnen zijn, kan het gevoel van ziek zijn ontstaan. Hierbij kan in sommige gevallen koorts optreden.

 

Hoofdpijn

Ook hoofdpijn behoort tot een van de klachten van spier reuma. Dit heeft te maken met de pijn in de nek en als die vervolgens hoofdpijn veroorzaakt.

 

Gewichtsverlies

Daarnaast komt gewichtsverlies geregeld voor als symptoom.

 

Transpireren

Tot slot is overmatig transpireren een van de symptomen van spier reuma. Dit komt voornamelijk voor tijdens het slapen.

Oorzaak spier reuma

Zoals besproken heeft de oorzaak van spier reuma te maken met het afweersysteem. De auto-immuunziekte zorgt ervoor dat de gezonde lichaamseigen cellen en weefsels worden aangevallen, met ontstekingen tot gevolg. Wat hier de definitieve oorzaak van is, is nog niet bekend. Wel heeft onderzoek aangetoond dat de aandoening niet erfelijk is.

Behandeling

Kun je genezen van spierreuma? Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij de aandoening van spier reuma. Deze aandoening is goed te behandelen omdat het geen chronische aandoening is. De meest voorkomende behandelmethodes worden besproken.

 

Medicatie

De meest effectieve behandeling is het gebruiken van medicatie. De medicatie die over het algemeen wordt geadviseerd is prednison. Echter kan dit wel bijwerkingen opleveren.

 

Fysiotherapie

Daarnaast worden fysiobehandeling ingezet. Met behulp van bewegingsoefeningen kunnen de klachten verminderd worden.

 

Acupunctuur

Ook kan acupunctuur helpen. Deze alternatieve geneeswijze helpt het lichaam in balans te brengen met behulp van naalden.

 

Homeopathie

Daarnaast is homeopathie een alternatieve geneeswijze waarbij een natuurlijk medicijn wordt voorgeschreven als behandeling.

 

Voedingssupplementen

Tot slot zijn er voedingssupplementen beschikbaar die kunnen bijdragen aan de behandeling van de symptomen.

Shop gerelateerd aan spier reuma

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Spier reuma’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.