Skip to content

Hoog cholesterol verlagen

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

In een wereld waar gezond leven hoog op de agenda staat, is “cholesterol verlagen” een cruciale doelstelling voor velen die streven naar een optimale gezondheid. Hoog cholesterol is een bekende risicofactor voor hartziekten, wat het belang onderstreept van effectief cholesterolmanagement. Dit artikel biedt een helder overzicht van strategieën om uw cholesterol te verlagen, inclusief voedingsadviezen, levensstijl veranderingen, en bewezen methoden. Of u nu uw gezondheid wilt verbeteren of meer wilt weten over het belang van cholesterol in uw lichaam, u vindt hier praktische tips en inzichten voor een gezonder leven. 

Wat is cholesterol?

Cholesterol, een vetachtige substantie in ons bloed, speelt een cruciale rol in de vorming van celmembranen, bepaalde hormonen, en vitamine D. Ondanks zijn essentiële functies, kan een teveel aan cholesterol in het bloed leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden en gezonde cholesterolwaarden te handhaven. 

Soorten cholesterol

Er zijn verschillende soorten cholesterol, gebaseerd op het type lipoproteïne waaraan ze zijn gebonden. De twee meest bekende en belangrijke soorten zijn Low-Density Lipoprotein (LDL) en High-Density Lipoprotein (HDL). 

Vaak aangeduid als “slechte” cholesterol, speelt LDL een belangrijke rol in het transport van cholesterol van de lever naar de cellen in het lichaam. Echter, een te hoge concentratie LDL in het bloed kan leiden tot de opbouw van plaque langs de wanden van de bloedvaten, wat atherosclerose kan veroorzaken. Deze aandoening kan de bloedstroom belemmeren en het risico op hart- en vaatziekten verhogen, waaronder hartinfarcten en beroertes. Daarom wordt aangeraden om de LDL-waarden zo laag mogelijk te houden. 

HDL staat bekend als “goede” cholesterol. Dit type lipoproteïne helpt bij het verwijderen van andere vormen van cholesterol uit de bloedstroom. Het transporteert cholesterol van de cellen en weefsels terug naar de lever, waar het wordt afgebroken of uit het lichaam wordt verwijderd. Een hoger niveau van HDL wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten, omdat het helpt bij het voorkomen van de ophoping van plaque en atherosclerose. 

Hoewel technisch geen cholesterol, worden triglyceriden vaak in dezelfde adem genoemd vanwege hun rol in de hartgezondheid. Triglyceriden zijn de meest voorkomende vorm van vet in het lichaam en dienen als een bron van energie. Hoge niveaus van triglyceriden in combinatie met lage HDL-cholesterol of hoge LDL-cholesterol niveaus kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. 

De cholesterol waarde geeft de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed aan, inclusief LDL en HDL, evenals triglyceriden, een type vet in het bloed. Voor volwassenen wordt een totale cholesterolwaarde van minder dan 200 mg/dL als wenselijk beschouwd, met LDL-waarden onder de 100 mg/dL en HDL-waarden boven de 60 mg/dL. 

Risico’s van te hoge cholesterol

Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op het ontwikkelen van atherosclerose, een aandoening waarbij plaque zich ophoopt in de slagaders. Deze ophoping kan de bloedstroom belemmeren en leiden tot hart- en vaatziekten, zoals:

 • Hartziekten: De vernauwing of blokkering van de kransslagaders kan een hartinfarct veroorzaken.
 • Beroerte: Blokkeringen in de bloedvaten die bloed naar de hersenen voeren, kunnen een beroerte veroorzaken.
 • Perifere vaatziekte: Wanneer plaque zich ophoopt in de grote slagaders die bloed naar de benen voeren, kan dit leiden tot pijn en vermoeidheid in de benen tijdens het lopen. 

Oorzaak van te hoge cholesterol

De oorzaken van een hoog cholesterolgehalte kunnen variëren en omvatten vaak een combinatie van genetische aanleg en leefstijlfactoren:

 • Genetica: Familiaire hypercholesterolemie is een genetische aandoening die kan leiden tot zeer hoge cholesterolniveaus.
 • Dieet: Voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetten en transvetten kunnen het LDL-cholesterol verhogen.
 • Levensstijl: Gebrek aan lichamelijke activiteit en overgewicht kunnen bijdragen aan verhoogde cholesterolniveaus.
 • Leeftijd en geslacht: Cholesterolniveaus neigen te stijgen met de leeftijd. Vrouwen zien vaak een stijging in cholesterol na de overgang.

Symptomen van te hoge cholesterol

Een hoog cholesterolgehalte heeft vaak geen direct merkbare symptomen, wat het een “stille” aandoening maakt. Velen worden zich pas bewust van hun hoge cholesterol na het ondergaan van een bloedtest of na het ervaren van een ernstige gezondheidsmankementen, zoals een hartinfarct of beroerte. Dit benadrukt het belang van regelmatige cholesterolcontroles, vooral voor personen boven een bepaalde leeftijd of met een familiegeschiedenis van hoge cholesterol.

hoog cholesterol verlagen
hoog cholesterol verlagen

Cholesterol verlagen

Het verlagen van een hoog cholesterolgehalte is essentieel om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Dit kan vaak worden bereikt door een combinatie van dieet, lichamelijke activiteit, gewichtsbeheersing, en in sommige gevallen medicatie. Levensstijl veranderingen zoals stoppen met roken, het beperken van alcoholconsumptie, en stressmanagement spelen ook een cruciale rol. 

Cholesterol verlagen met dieet

Een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volkorenproducten, en gezonde vetten kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen:

 • Vezelrijke voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen zoals haver, bonen, linzen, en bepaalde groenten kunnen helpen het LDL-cholesterol te verlagen.
 • Omega-3 vetzuren: Vette vis zoals zalm, makreel, en sardines, evenals lijnzaad en walnoten, zijn rijk aan omega-3 vetzuren die goed zijn voor het hart.
 • Beperk verzadigde vetten en transvetten: Het verminderen van de inname van rood vlees, boter, kaas, en gefrituurde voedingsmiddelen kan het LDL-cholesterol verminderen.

Lichamelijke activiteit

Regelmatige lichamelijke activiteit kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen:

 • Aerobe oefeningen: Activiteiten zoals wandelen, joggen, zwemmen, of fietsen gedurende ten minste 30 minuten per dag kunnen het HDL-cholesterol verhogen.
 • Krachttraining: Naast aerobe oefeningen kan krachttraining twee keer per week bijdragen aan gewichtsverlies en verbetering van cholesterolwaarden.

Gewichtsbeheersing

Overgewicht of obesitas kan het cholesterolgehalte negatief beïnvloeden. Afvallen kan helpen de niveaus van LDL-cholesterol, totaal cholesterol, en triglyceriden te verlagen, terwijl het HDL-cholesterol kan toenemen.

Medicatie

Voor sommige mensen zijn levensstijlveranderingen alleen niet voldoende om hun cholesterol te verlagen. Medicijnen zoals statines kunnen worden voorgeschreven om het cholesterolgehalte te helpen verlagen. 

Stop met roken

Roken verlaagt het niveau van HDL-cholesterol. Het stoppen met roken kan dit “goede” cholesterol verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Beperk alcohol

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot hogere niveaus van cholesterol en triglyceriden. Matiging is de sleutel; voor mannen wordt aanbevolen om niet meer dan twee drankjes per dag te consumeren en voor vrouwen niet meer dan één.

Stressmanagement

Chronische stress kan bijdragen aan hogere cholesterolniveaus. Stressmanagement technieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, en regelmatige lichamelijke activiteit kunnen helpen het cholesterolgehalte te beheersen.

Cholesterol verlagen met supplementen

Naast dieet, lichamelijke activiteit, en andere levensstijlveranderingen, kunnen bepaalde supplementen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. 

 • Wat zijn ze? Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Ze zijn vooral te vinden in vette vis, lijnzaad, chiazaad, en walnoten.
 • Hoe helpen ze? Omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het verlagen van triglyceridenniveaus in het bloed en kunnen een mild effect hebben op het verhogen van HDL-cholesterol.
 • Hoe te gebruiken? Voor mensen die niet regelmatig vette vis eten, kan een supplement zoals visolie een goede bron van omega-3 zijn.
 • Wat is het? Psylliumvezel, afkomstig van de zaden van de Plantago ovata plant, is een vorm van oplosbare vezel.
 • Hoe helpt het? Het kan helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol door de opname van cholesterol in de darmen te verminderen.
 • Hoe te gebruiken? Psylliumvezel is verkrijgbaar als supplement en kan ook deel uitmaken van bepaalde vezelrijke voedingsmiddelen en laxeermiddelen.
 • Wat is het? Rode gist rijst is een supplement dat wordt geproduceerd door het fermenteren van rijst met een bepaalde soort gist. Het bevat monacoline K, dat chemisch identiek is aan de actieve stof in sommige statine medicijnen.
 • Hoe helpt het? Het kan helpen het LDL-cholesterol te verlagen, maar de sterkte en zuiverheid van supplementen kunnen variëren.
4.8/5

Goed voor de cholesterolspiegel*

Veel gestelde vragen over hoog cholesterol verlagen

Om snel je cholesterol te verlagen, is het belangrijk om een gezond dieet te volgen met weinig verzadigd vet en transvet, regelmatig te bewegen en indien nodig medicatie te gebruiken onder begeleiding van een arts.

Het beste om je cholesterol te verlagen is een dieet met veel volle granen, groenten, fruit, magere eiwitten en gezonde vetten, zoals avocado’s en noten.

Bij een hoog cholesterolgehalte moet je voorkomen dat je veel verzadigde vetten en transvetten eet, zoals die te vinden zijn in bewerkte voedingsmiddelen, gefrituurd voedsel, volle zuivelproducten en rood vlees.

Havermout is een van de beste natuurlijke cholesterolverlagers.

 1. Holmes, M.V., Ala-Korpela, M. What is ‘LDL cholesterol’?. Nat Rev Cardiol 16, 197–198 (2019). https://doi.org/10.1038/s41569-019-0157-6
 2. März, W., Kleber, M.E., Scharnagl, H. et al. HDL cholesterol: reappraisal of its clinical relevance. Clin Res Cardiol 106, 663–675 (2017). https://doi.org/10.1007/s00392-017-1106-1

 3. Simoons, M., & Casparie, A. (1998). Behandeling en preventie van coronaire hartziekten door verlaging van de serumcholesterolconcentratie; derde consensus “Cholesterol”. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 142, 2096–2101. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/5576
 4. van Balen, J.A.M. et al. (2012). Cholesterol. In: van Balen, J.A.M., et al. San Memoboek. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-9129-5_26
 • Rode Gistrijst draagt bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed 
 • Rode Gistrijst draagt bij aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed
 • Rode Gistrijst goed voor de cholesterolspiegel
 • Rode Gistrijst voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte
 • Rode Gistrijst voor het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Goed voor de cholesterolspiegel*