Cholesterol verlagen

Het cholesterol verlagen is belangrijk wanneer de waardes in het bloed te hoog zijn. Een gezonde balans is essentieel voor een goede gezondheid. In dit artikel worden verschillende deskundige manieren uitgelegd om het cholesterol te kunnen verlagen.

Cholesterol – wat is het?

Cholesterol is een vetachtige stof dat in het bloed voorkomt. Deze stof is onmisbaar voor de gezondheid, omdat het essentieel is voor de aanmaak van cellen, weefsels, hormonen en gal.

Te hoog cholesterol

Ondanks dat het lichaam zelf in staat is om het gehalte te reguleren, heeft ruim een kwart van de Nederlandse bevolking een te hoog cholesterol. Dit heeft voornamelijk te maken met de consummatie van voeding, gebrek aan beweging en het niet aanhouden van een gezonde levensstijl. Een te hoog cholesterol vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het cholesterol verlagen is daarom voor deze groep van de bevolking belangrijk.

Cholesterol verlagen

Het cholesterol kan verlaagd worden met behulp van verschillende effectieve manieren, zonder gebruik te hoeven maken van medicatie. Deze medicijnen kunnen namelijk bijwerkingen hebben met een negatieve invloed op de gezondheid als gevolg.

 

Verlies overgewicht

Ten eerste is het belangrijk om overgewicht te verliezen om zo het cholesterol te verlagen. Een te hoge BMI (Body Mass Index) is namelijk slecht voor de waardes in het bloed. Voornamelijk vet rondom de buik zorgt voor een verhoging.

 

Beweeg veel

Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen, minimaal 30-60 minuten per dag. Door te bewegen worden cholesterol waardes in het lichaam verlaagd. Daarnaast ondersteunt beweging ook de algemene gezondheid.

 

Stop met roken

Ook het stoppen met roken is essentieel bij het cholesterol verlagen. Het roken van tabak heeft namelijk een negatieve invloed op het HDL-cholesterol, terwijl deze soort juist belangrijk is voor de gezondheid. Daarnaast is het stoppen met roken goed voor de algemene gezondheid.

 

Vermijd alcohol

Naast dat roken een slechte invloed heeft op het cholesterolgehalte, heeft het consumeren van alcohol dat ook. Het verhoogt namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Ondanks dat het het beste is voor het lichaam om volledig te stoppen met het consumeren van alcohol, is het verminderen naar maximaal één glas alcohol per dag al effectief.

 

Verminder stress

Het (langdurig) ervaren van stress is slecht voor de gezondheid en ook voor het cholesterolgehalte in het bloed. De verhoogde bloeddruk die gepaard gaat met stress, verhoogd de kans op hart- en vaatziekten met 10%.

 

Eet gezonde voeding

Ook het eten van gezonde voeding is essentieel om het cholesterol te verlagen. Door het consumeren van gezonde voedingsstoffen wordt de algemene gezondheid ondersteund en wordt de kans verkleint op het krijgen van hart- en vaatzieken.

 

Drink gefilterde koffie

Het drinken van gefilterde koffie is geadviseerd om het cholesterol te kunnen verlagen. Dit heeft te maken met het feit dat ongefilterde koffie het LDL cholesterol in het lichaam verhoogd.

 

Eet minder vlees

Ook het consumeren van overmatig vlees heeft een negatieve invloed op de waardes in het bloed. Het is daarom geadviseerd om minder (rood)vlees te consumeren om het cholesterol te verlagen.

 

Varieer met dierlijke producten

Naast het consumeren van vlees, is het eten van te veel dierlijke producten niet goed voor het gehalte van de vetachtige stof in het bloed. Het heeft een negatieve invloed op het cholesterol verlagen. Door te variëren met natuurlijke producten in plaats van dierlijke producten, kan dit een positieve invloed hebben.

 

Vermijd (verzadigde) vetten

Daarnaast zorgen verzadigde vetten voor het verhogen van het cholesterol in het bloed. Het is daarom geadviseerd om verzadigde (ongezonde) vetten in voeding te vermijden.

 

Gebruik supplementen

Tot slot is het gebruik van een supplement met rode gist rijst geadviseerd, omdat het goed is voor het instant houden van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. De werking van de voedingsstof is dan ook wetenschappelijk onderzocht en goedgekeurd door de EFSA.

Shop gerelateerd aan cholesterol verlagen

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘LDL cholesterol’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *