Skip to content

Darmklachten

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Darmklachten zijn een breed scala van aandoeningen waar miljoenen mensen wereldwijd mee te maken hebben en waarvan de impact op het dagelijks leven groot kan zijn. Van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en inflammatoire darmziekten (IBD) tot coeliakie en gastro-enteritis, de diversiteit en complexiteit van deze klachten vragen om een grondig begrip en behandeling. De symptomen variëren van buikpijn, een opgeblazen gevoel en veranderde stoelgang tot ernstiger gevolgen zoals onbedoeld gewichtsverlies en tekorten aan voedingsstoffen. Dit deskundige artikel geeft een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten darmklachten, hun symptomen, oorzaken en biedt inzicht in wat je kunt doen om zelf met deze klachten om te gaan.

Wat zijn darmklachten?

Darmklachten omvatten een reeks aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, in het bijzonder de darmen en uiten zich in een diversiteit aan symptomen die het welzijn en de dagelijkse activiteiten van een persoon beïnvloeden. Deze problemen kunnen variëren van licht ongemak tot ernstige, leven veranderende aandoeningen die een gerichte behandeling nodig hebben. Belangrijk is dat de darmen niet alleen essentieel zijn voor de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen, maar ook een cruciale rol spelen in het immuunsysteem en de algehele gezondheid. Daarom kan elke verstoring in de darmfunctie significante gevolgen hebben. 

Darmklachten
Darmklachten

Soorten darmklachten

Darmklachten kunnen variëren en kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, elk met hun eigen specifieke symptomen en behandelingsbehoeften: 

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

 • Kenmerken: Een functionele stoornis met symptomen zoals buikpijn, veranderde stoelgang (diarree, constipatie of een afwisseling van beide), zonder aanwijsbare organische oorzaak.
 • Behandeling: Richt zich op symptoomverlichting door dieetveranderingen, stressmanagement en soms medicatie. 

Inflammatoire darmziekte (IBD)

 • Soorten: Omvat de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
 • Kenmerken: Chronische ontsteking van de darm, wat kan leiden tot buikpijn, ernstige diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en ondervoeding.
 • Behandeling: Kan bestaan uit medicatie om de ontsteking te verminderen, onderdrukkers van het immuunsysteem en soms een operatie. 

Coeliakie

 • Kenmerken: Een immuunrespons op gluten die de dunne darm beschadigt, wat leidt tot diarree, gewichtsverlies, een opgeblazen gevoel en tekorten aan voedingsstoffen.
 • Behandeling: Een strikt glutenvrij dieet is essentieel om de symptomen te beheersen en de darm te herstellen.

Gastro-enteritis

 • Kenmerken: Vaak veroorzaakt door infecties (virussen, bacteriën, parasieten), leidt tot symptomen zoals diarree, braken, buikkrampen en koorts.
 • Behandeling: Richt zich meestal op symptoomverlichting en hydratatie. Bij bepaalde bacteriële infecties kunnen antibiotica nodig zijn.

Symptomen darmklachten

Symptomen van darmklachten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de onderliggende aandoening. 

Algemene lichamelijke symptomen

 • Aanhoudende buikpijn of krampen
 • Opgeblazen gevoel en winderigheid
 • Diarree en/of verstopping
 • Onbedoeld gewichtsverlies
 • Veranderingen in stoelgangpatronen 

Effectiviteit en veiligheid

 • Vermoeidheid en een algeheel gevoel van onwel zijn
 • Tekorten aan voedingsstoffen als gevolg van malabsorptie
 • Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie, die kunnen worden verergerd door chronische darmproblemen 

Oorzaken van darmklachten

Stress

Chronische stress wordt steeds meer erkend als een belangrijke factor die de darmgezondheid kan beïnvloeden en kan leiden tot symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en veranderingen in het bewegingspatroon van de darmen. Stress kan de darmfunctie zowel direct als indirect beïnvloeden, door het immuunsysteem te verstoren en de balans van de darm microbiota te veranderen. 

Overgang

Hormonale schommelingen tijdens de overgang kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de darmgezondheid, wat kan leiden tot een reeks symptomen van een opgeblazen gevoel tot veranderingen in de frequentie en consistentie van de stoelgang. 

Voeding en dieet

Onze voeding speelt een cruciale rol in de darmgezondheid. Voedingsmiddelen met veel vet, suikers en bepaalde kunstmatige toevoegingen kunnen darmirritatie verergeren, terwijl voedingsmiddelen die individuele intoleranties veroorzaken, zoals lactose of gluten, specifieke symptomen kunnen veroorzaken. 

Gebrek aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is essentieel voor een gezonde darmfunctie. Regelmatige lichaamsbeweging helpt de beweging van voedsel door de darmen te stimuleren, bevordert een gezonde darmflora en kan helpen bij het voorkomen en verlichten van symptomen zoals constipatie. 

Medicatie

Bepaalde medicijnen, vooral breedspectrumantibiotica, kunnen het evenwicht van de darmflora verstoren, wat kan leiden tot een reeks darmsymptomen, waaronder diarree en een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Infectie en ziekte

Verschillende ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen en parasieten, kunnen gastro-enteritis veroorzaken, met diarree, braken en buikpijn tot gevolg. Chronische aandoeningen zoals IBD veroorzaken langdurige ontsteking en schade aan de darmwand, wat leidt tot een reeks ernstige symptomen en de behoefte aan gespecialiseerde behandeling. 

Erfelijkheid

Genetische aanleg speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van bepaalde darm gerelateerde aandoeningen, zoals coeliakie en inflammatoire darmziekten. Een familiegeschiedenis van deze aandoeningen kan het risico op het ontwikkelen van soortgelijke problemen verhogen, wat het belang van genetisch advies en vroegtijdige screening benadrukt. 

Wat kun je zelf doen bij darmklachten?

Om darmklachten aan te pakken is vaak een gecombineerde aanpak nodig die zowel veranderingen in de leefstijl als, indien nodig, een medische behandeling omvat. 

Dieet en leefstijl

Een van de eerste stappen bij het omgaan met darmklachten is het aanpassen van de voeding. Het identificeren en vermijden van voedingsmiddelen die de darmen triggeren door middel van een eliminatiedieet of voedingsdagboek kan cruciaal zijn. Een vezelrijk dieet, met veel fruit, groenten en volkorenproducten, kan helpen om de stoelgang te verbeteren en symptomen zoals constipatie te verminderen. Voldoende hydratatie en het vermijden van overmatige consumptie van cafeïne en alcohol kunnen de symptomen ook verminderen.

Omgaan met stress

Omdat stress een grote invloed kan hebben op darmklachten, is het essentieel om effectieve manieren te vinden om met stress om te gaan. Technieken zoals mindfulness, meditatie, diepe ademhalingsoefeningen en yoga kunnen helpen om het lichaam te ontspannen en de reactie op stress te verminderen. Psychotherapie of counseling kan ook nuttig zijn voor mensen die worstelen met de psychologische gevolgen van het leven met een chronische darmziekte. 

Regelmatig bewegen

Lichaamsbeweging heeft veel voordelen voor de gezondheid, waaronder het bevorderen van een gezonde darmfunctie. Activiteiten zoals wandelen, zwemmen, fietsen en yoga kunnen de symptomen van darmziekten helpen verminderen door regelmatige stoelgang te bevorderen en stress te verminderen. 

Medische behandeling

Voor sommige mensen kunnen veranderingen in levensstijl en dieetaanpassingen alleen onvoldoende zijn om hun darmklachten effectief te beheersen. In deze gevallen kan een medische behandeling nodig zijn, variërend van medicatie om symptomen zoals ontstekingen, diarree of constipatie te beheersen tot meer geavanceerde therapieën voor specifieke aandoeningen zoals IBD of coeliakie. Het is cruciaal om samen te werken met een zorgverlener om een persoonlijk behandelplan op te stellen. 

Supplementen en probiotica

In sommige gevallen kunnen supplementen of probiotica helpen bij het omgaan met darmklachten. Probiotica kunnen het evenwicht van de darmflora herstellen, wat bij sommige mensen de symptomen kan verminderen. 

4.8/5

9,6 miljard darmbacteriën voor de darmflora

Veelgestelde vragen over darmklachten

Symptomen van darmklachten kunnen onder meer buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie en veranderingen in de stoelgang zijn. 

Om darmklachten te verminderen, kunt u proberen om uw dieet aan te passen, voldoende vezels te eten, voldoende water te drinken en stress te verminderen.

U kunt last hebben van uw darmen als u symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of constipatie ervaart.

 1. de Wit, N.J. (2017). Maag-darmklachten en SOLK. In: van der Horst, H., de Wit, N. (eds) Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Praktische huisartsgeneeskunde. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0639-8_10

 2. Fukkink, R. Darmflora. manag kinderopvang 26, 45 (2020). https://doi.org/10.1007/s41190-020-0873-5

 3. Veerman, E., van ’t Hof, W. (2014). Speeksel en spijsvertering. In: Veerman, E., Vissink, A. (eds) Speeksel en speekselklieren. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0387-8_12

 4. Bouterse, M., Hooiveld, M. & Berger, M. Obstipatie. HUWE 53, 463 (2010). https://doi.org/10.1007/BF03089250

 5. Kist-van Holthe, J., Bulk-Bunschoten, A., Wensing-Souren, C. et al. JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid. JEUGDGEZONDSZORG-TIJDSCHR. 46, 36–42 (2014). https://doi.org/10.1007/s12452-014-0012-4

 6. Henskens, L., Broen, T. & Theunissen, R. Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom. HUISARTS WETENSCHAP 56, 48 (2013). https://doi.org/10.1007/s12445-013-0023-4
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

9,6 miljard darmbacteriën voor de darmflora