Darmflora: herstellen, betekenis en verbeteren

De darmflora is een onmisbaar mechanisme van het menselijk lichaam. Maar wat is de darmflora precies? Wat is darmflora symptomen? Hoe krijg ik een gezonde darmflora? Wat te doen bij verstoorde darmflora? Hoe ontstaat je darmflora? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Darmflora – betekenis

De menselijke darmflora is een complex ecosysteem dat een aanzienlijke invloed heeft op de menselijke gezondheid. De darm-microbioom bestaat uit triljoenen bacteriën, virussen en andere micro-organismen die in het spijsverteringskanaal leven. Deze micro-organismen spelen een vitale rol bij de vertering en absorptie van voedsel, de productie van voedingsstoffen en de regulering van het immuunsysteem. De darmflora is ook verantwoordelijk voor de productie van vitaminen, waaronder vitamine K en B-vitaminen, en essentiële vetzuren.

Darmflora functie

De darmflora is niet alleen belangrijk voor de spijsvertering en de absorptie, maar is ook van cruciaal belang voor het behoud van een gezonde immuun functie. De darm-microbioom helpt het lichaam te beschermen tegen infecties door antilichamen en andere immuun moleculen te produceren. Het helpt ook het immuunsysteem te reguleren, zodat het niet over- of onder reageert op vreemde deeltjes. 

Er is ook aangetoond dat de darm-microbioom een rol speelt bij de geestelijke gezondheid. Studies hebben aangetoond dat mensen met depressie en angst een andere darmflora hebben dan mensen zonder deze stoornissen. De darm-microbioom kan een rol spelen bij de stemmingsregulatie door de productie van serotonine en andere neurotransmitters te beïnvloeden. 

De darmflora is een complex ecosysteem dat een vitale rol speelt in de menselijke gezondheid. Het helpt bij het verteren van voedsel, het produceren van voedingsstoffen, het reguleren van het immuunsysteem en het beïnvloeden van de geestelijke gezondheid.

Darmflora herstellen en verbeteren

Wat te doen bij verstoorde darmflora? Hoe krijg ik een gezonde darmflora? Er zijn een aantal manieren om de darmflora te herstellen. De één effectiever dan de ander, maar deze twaalf tips zullen een bijdrage leveren aan het in balans brengen van de spijsvertering en darmflora:

 

1. Vermijd suikers

Bacteriën en schimmels in het lichaam gebruiken suikers om zich te kunnen vermenigvuldigen. Dit is in principe geen probleem, maar dit betreft ook de slechte organismes voor de darmflora. Het is daarom geadviseerd om niet natuurlijke suikers (frisdrank, snoep, koek, etc.) te vervangen door natuurlijke suikers (groente, fruit, etc.)

 

2. Eet meer groente en fruit

Naast dat groente en fruit natuurlijke suikers bevatten die de darmflora helpt te herstellen, bevat het ook een grote hoeveelheid oplosbare vezels. Deze vezels dienen als voedselbron voor de goede bacteriën in de darm-microbioom. Daarnaast bevatten groenten en fruit veel verschillende vitamines en mineralen die ondersteuning bieden aan de algemene gezondheid.

 

3. Eet gevarieerd

Ook is het belangrijk om gevarieerd te eten om de darmflora te kunnen herstellen. Het voedsel dat geconsumeerd wordt bevat namelijk veel verschillende soorten darmbacteriën die bijdragen aan de gezondheid van de spijsvertering. Hoe meer soorten er in de darm-microbioom voorkomen, des te gezonder deze is.

 

4. Consumeer gefermenteerde producten

Veel gefermenteerde producten bevatten een hoge hoeveelheid goede darmbacteriën. Deze goede bacteriën kunnen helpen de spijsvertering en darmflora te herstellen. Gefermenteerde producten met een hoog aantal goede bacteriën zijn: karnemelk, yoghurt, zuurkool en kombucha, natuurdesembrood, miso, tamari, shoyu en tempé.

 

5. Kook met kruiden

Ook veel kruiden en specerijen bevatten goede bacteriën voor de darmflora. Het is daarom geadviseerd om met verschillende toevoegingen van ingrediënten te koken.

 

6. Slik geen tandpasta in

Tandpasta bevat de stof fluor dat een negatieve invloed heeft op de darmflora. Deze stof die na het tandenpoetsen in de maag terecht kan komen, vernietigd namelijk de bacteriën van de darm-microbioom waardoor deze in disbalans kan raken.

 

7. Stop of verminder roken

Ook sigaretten rook bevat een stof (cadmium) die hetzelfde effect heeft als fluor in tandpasta op de darmflora. Het is daarom geadviseerd om te stoppen met roken, maar in ieder geval te minderen.

 

8. Voorkom stress

Stress heeft een zeer negatieve invloed op de darmflora. Om de darm-microbioom te kunnen herstellen is het noodzakelijk om de hoeveelheid stress te minimaliseren. Alhoewel dit niet direct vanzelfsprekend is, zijn er verschillende manieren om stress te verminderen.

 

9. Overmatige hygiëne beperken

De bacteriën die in onze omgeving leven kunnen een negatieve invloed op de gezondheid en darmflora hebben, maar ook een positieve invloed. Het is daarom geadviseerd om niet overmatige hygiëne toe te passen, omdat de omgeving bacteriën bevat die bijdragen aan het herstellen van de darm-microbioom.

 

10. Voorkom antibiotica

Antibiotica wordt gebruikt om slechte bacteriën te doden. Helaas wordt bij het gebruik hiervan ook de goede bacteriën in het lichaam gedood. Het is daarom geadviseerd om alleen antibiotica te gebruiken wanneer dit echt nodig is. Zo wordt disbalans in de darmflora voorkomen.

 

11. Probeer probiotica producten

Probiotica producten in de vorm van supplementen, zijn levende bacteriën die kunnen bijdragen aan het herstellen van de darmflora. Ze bereiken namelijk levend de darmen, waardoor ze effect hebben op de balans van de bacteriën in de spijsvertering. Wel is het geadviseerd om een probiotica supplement te gebruiken dat minimaal vijf miljard bacteriën bevat uit acht verschillende stammen. Bij een lager aantal heeft het product een minder goed gewenst effect op de darm-microbioom.

Shop gerelateerd aan de darmflora

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Darmflora: herstellen, betekenis en verbeteren’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *