Skip to content

SI gewricht

Picture of Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Het SI gewricht (sacroiliacaal gewricht), waar de wervelkolom en het bekken samenkomen, is van essentieel belang voor de stabiliteit en mobiliteit van het menselijk lichaam. Dit complexe gewricht bestaat uit twee delen die het heiligbeen en het bekkenbeen met elkaar verbinden en speelt een cruciale rol bij het overbrengen van krachten tussen de bovenste en onderste helft van het lichaam. Pijn in het SI gewricht, een complexe aandoening met verschillende symptomen, kan de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden en vereist een grondig onderzoek voor een effectieve diagnose en behandeling. 

Wat is het SI gewricht?

Het SI gewricht (sacroiliacaal gewricht) is een cruciaal onderdeel van het menselijk lichaam en bevindt zich daar waar de wervelkolom en het bekken samenkomen. Het bestaat uit twee gewrichten, één aan elke kant van de wervelkolom, die het heiligbeen (het onderste deel van de wervelkolom) verbinden met de bekkenbeenderen (de twee grote bekkengordels). Deze gewrichten spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van krachten tussen de bovenste helft van het lichaam en de benen en zorgen ook voor stabiliteit van het bekken. 

Functie SI gewricht

De belangrijkste functie van het SI gewricht is het bieden van stabiliteit voor het bekken en het ondersteunen van de wervelkolom. Het helpt ook bij het absorberen van schokken tijdens het lopen, rennen of springen, waardoor de impact op de wervelkolom wordt verminderd. Hoewel deze gewrichten slechts een beperkte beweging toelaten, zijn ze essentieel voor een goede lichaamsbeweging en mobiliteit. 

SI gewricht pijn symptomen

Pijn gerelateerd aan het SI gewricht (sacroiliacaal gewricht) is een complexe aandoening die een diepgaand inzicht in de symptomen vereist om een juiste diagnose en behandeling te kunnen stellen. Pijn aan het SI gewricht uit zich vaak op verschillende manieren en kan een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven. De symptomen variëren niet alleen van persoon tot persoon, maar kunnen ook in intensiteit variëren afhankelijk van het activiteitenniveau, de houding en zelfs het tijdstip van de dag. 

Diverse pijn symptomen

 • Doffe of scherpe pijn in de onderrug en bilregio: Dit is een van de meest voorkomende symptomen. Het unieke aspect van SI gewrichtspijn is dat het zowel als een doffe, zeurende pijn kan worden ervaren die constant aanwezig is, als een scherpe, stekende pijn die plotseling opkomt. Deze pijn is meestal gelokaliseerd rond het SI gewricht maar kan uitstralen naar de nabijgelegen regio’s.
 • Pijn die uitstraalt naar de heupen, liezen, dijen, of zelfs naar de benen: SI gewrichtspijn kan leiden tot uitstralende pijn, die vaak wordt verward met ischias of hernia-gerelateerde pijn. Deze uitstralende pijn is een gevolg van de nabijheid van het SI gewricht aan verschillende zenuwbanen die naar de onderste ledematen lopen.
 • Verhoogde pijn bij staan of lopen en vermindering bij liggen: Activiteiten die een verhoogde belasting op het SI gewricht leggen, zoals lang staan, lopen, of traplopen, kunnen de pijn verergeren. In tegenstelling, rustposities zoals liggen kunnen enige verlichting bieden, omdat ze de druk op het SI gewricht verminderen.
 • Stijfheid of een branderig gevoel in het bekkengebied: Naast de pijn, ervaren sommige individuen een gevoel van stijfheid in het bekkengebied, wat bewegingen kan beperken en het moeilijk maakt om na een periode van rust in beweging te komen. Een branderig gevoel kan ook voorkomen, wat wijst op een mogelijke ontsteking van de omliggende weefsels. 

Bijkomende symptomen

 • Gevoel van instabiliteit in de bekken: Sommige mensen ervaren een gevoel van instabiliteit in hun bekken, alsof het niet stevig op zijn plaats zit. Dit kan bijzonder merkbaar zijn bij het maken van draaibewegingen of bij het veranderen van houding.
 • Geluiden bij beweging: In sommige gevallen kunnen er krakende of knappende geluiden in het bekkengebied worden waargenomen tijdens beweging. Hoewel dit symptoom op zich niet noodzakelijkerwijs op een probleem wijst, kan het in combinatie met andere symptomen relevant zijn voor de diagnose.
 • Moeilijkheden bij bepaalde activiteiten: Activiteiten die voorheen zonder problemen werden uitgevoerd, zoals buigen, tillen, of zelfs omdraaien in bed, kunnen ineens uitdagend worden en gepaard gaan met pijn. 

Oorzaken SI gewricht klachten

Het SI gewricht (sacroiliacaal gewricht) speelt een cruciale rol in de stabiliteit en beweging van het menselijk lichaam, waardoor het gevoelig is voor verschillende klachten. De oorzaken van deze klachten kunnen breed en complex zijn, variërend van acute verwondingen tot chronische aandoeningen. Een beter begrip van deze oorzaken helpt niet alleen bij het stellen van een diagnose, maar ook bij het ontwikkelen van effectieve behandelmethoden. 

Overbelasting of blessures door sport of fysieke activiteiten

Sport en fysieke activiteiten zijn essentieel voor een gezonde levensstijl, maar ze kunnen ook een bron van SI-gewrichtspijn zijn. Intense activiteiten, vooral die waarbij plotselinge draaiende bewegingen, springen of directe schokken voorkomen, kunnen leiden tot overbelasting van het SI-gewricht. Atleten en mensen die regelmatig sporten zoals voetbal, turnen en hardlopen lopen een hoger risico op dit soort blessures. Deze overbelasting kan leiden tot verrekkingen van de ligamenten rond het SI-gewricht of zelfs tot ontwrichtingen, wat pijn en disfunctie veroorzaakt. 

Zwangerschap en bevalling

Zwangerschap en geboorte zijn bijzonder belastend voor het lichaam van een vrouw, met aanzienlijke gevolgen voor het SI-gewricht. Tijdens de zwangerschap produceren vrouwen het hormoon relaxine, dat de banden in het bekken helpt ontspannen ter voorbereiding op de bevalling. Hoewel dit een natuurlijk en noodzakelijk proces is, kan de toegenomen flexibiliteit leiden tot instabiliteit en pijn in het SI-gewricht. Bovendien kan de extra gewichtstoename en veranderde houding tijdens de zwangerschap de druk op het SI-gewricht verhogen.

Ongelijke beenlengte

Een beenlengteverschil, hoe klein ook, kan een kettingreactie van aanpassingen in het looppatroon veroorzaken, waardoor het SI-gewricht extra wordt belast. Deze afwijking kan aangeboren zijn of het gevolg van verworven aandoeningen, zoals een ernstige blessure of operatie. Het lichaam probeert deze onbalans te compenseren door de manier van lopen aan te passen, wat kan leiden tot overbelasting van het SI-gewricht en aanverwante structuren. 

Artritis of slijtage van het gewricht

Artritis, vooral spondyloartritis (een vorm van artritis die de wervelkolom aantast), kan leiden tot ontsteking en pijn in het SI-gewricht. Naast spondyloartritis kunnen ook andere vormen van artritis, zoals osteoartritis (de ‘slijtage’ artritis), bijdragen aan de symptomen door het afbreken van het kraakbeen dat de gewrichten beschermt. Deze vormen van artritis veroorzaken niet alleen pijn en stijfheid, maar kunnen ook leiden tot verminderde beweeglijkheid van het SI-gewricht.

4.8/5

Goed voor de gewrichten en kraakbeen*

SI gewricht ontsteking

Ontsteking van het SI gewricht, ook wel sacroiliitis genoemd, is een aandoening waarbij één of beide SI gewrichten ontstoken raken. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en verminderde mobiliteit. De oorzaken van sacro-iliitis variëren van auto-immuunziekten (zoals ankylopoetische spondylitis) tot infecties of verwondingen. 

Diagnose SI gewricht problemen

Een nauwkeurige diagnose van problemen met het SI-gewricht (sacroiliacaal gewricht) is een essentiële stap in het ontwikkelen van een effectief behandelplan. Vanwege de complexiteit van de symptomen, die vaak lijken op andere aandoeningen, vereist de diagnose een uitgebreide en methodische aanpak. 

Medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek

Een zorgvuldige beoordeling van de medische voorgeschiedenis van de patiënt vormt de basis van de diagnose. Artsen zullen specifieke vragen stellen over de aard, locatie en duur van de pijn, evenals eventuele eerdere blessures, activiteiten of gezondheidstoestanden die kunnen hebben bijgedragen aan de symptomen. Het lichamelijk onderzoek richt zich op het identificeren van pijnlocaties, het beoordelen van het bewegingsbereik en het uitvoeren van specifieke tests waarbij druk of spanning op het SI-gewricht wordt uitgeoefend om de symptomen te reproduceren. 

Beeldvormende tests

Beeldvormend onderzoek speelt een cruciale rol bij het beoordelen van de structuur van het SI-gewricht en het identificeren van mogelijke onderliggende oorzaken van pijn:

 • Röntgenfoto’s bieden basale beelden die kunnen helpen bij het detecteren van tekenen van artritis of veranderingen in de uitlijning.
 • MRI-scans zijn bijzonder nuttig voor het visualiseren van zowel bot- als weke delen, inclusief het detecteren van ontstekingen, schade aan ligamenten, of andere zachte weefselaandoeningen.
 • CT-scans bieden gedetailleerde beelden van de botstructuur en kunnen worden gebruikt wanneer MRI-resultaten onduidelijk zijn of wanneer meer detail nodig is.

Diagnostische injecties

Diagnostische injecties zijn niet alleen therapeutisch, maar ook diagnostisch van waarde. Door een verdovend middel direct in het SI-gewricht te injecteren, kunnen artsen vaststellen of de pijn daadwerkelijk uit het SI-gewricht komt. Een significante afname van pijn na een injectie is een sterke aanwijzing dat het SI-gewricht de bron van de problemen is.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling van SI gewrichtspijn is veelzijdig en wordt aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt, afhankelijk van de diagnose:

 • Medicatie: Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) worden vaak voorgeschreven om ontsteking en pijn te verminderen.
 • Fysiotherapie: Een aangepast programma kan helpen de spieren rond het SI gewricht te versterken, de mobiliteit te verbeteren en de belasting op het gewricht te verminderen.
 • SI Gewrichtsinjecties: Corticosteroïde injecties rechtstreeks in het SI gewricht kunnen helpen om ernstige ontstekingen en pijn te verminderen.
 • Chirurgische interventie: In gevallen waar conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep zoals SI gewrichtsfusie overwogen worden. 

SI gewricht oefeningen

Oefeningen specifiek ontworpen om het SI gewricht te versterken en te stabiliseren zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling en preventie van toekomstige problemen:

 • Bekken kantelingen en bruggen: Helpen bij het versterken van de kernspieren en het stabiliseren van het bekken.
 • Core stabiliserende oefeningen: Zoals planken, versterken de spieren rond het bekken en de onderrug.
 • Stretching oefeningen: Voor de heupen en onderrug om flexibiliteit te bevorderen en spanning te verminderen.
 • Licht aerobe activiteiten: Wandelen of zwemmen kunnen helpen bij het behouden van een goede conditie zonder overmatige stress op het SI gewricht.

Een op maat gemaakt oefenprogramma, ontwikkeld in samenwerking met een fysiotherapeut, is cruciaal om ervoor te zorgen dat oefeningen correct en veilig worden uitgevoerd. 

4.8/5

Goed voor de gewrichten en kraakbeen*

Veel gestelde vragen over SI gewricht

Pijn in het SI-gewricht voelt meestal als een diepe, doffe pijn in de onderrug of het bekkengebied.

Wandelen kan gunstig zijn voor het SI-gewricht door het versterken van de omliggende spieren en het bevorderen van stabiliteit en mobiliteit, maar het is belangrijk om te luisteren naar het lichaam en eventuele pijn of ongemak te vermijden.

Het herstel van het SI-gewricht kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de ernst van de blessure en de individuele reactie op behandelingen.

 1. van den Berg, C. (2010). De botten en gewrichten. In: Voetdiagnostiek. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-7661-2_22
 2. Engelbert, R. (2006). Gegeneraliseerde hypermobiliteit van gewrichten. In: Fysioth. Casuïstiek – Boekblok. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-8645-1_53
 3. van Ochten, J. Pijnlijke gewrichten, differentiaaldiagnostisch denken. Bijblijven 31, 315–323 (2015). https://doi.org/10.1007/s12414-015-0038-9
 4. ter Horst, G.J., Kemper, R.H.A. (2009). Pijn bij reumatoïde artritis. In: Boekblok Pijn info. Pijn info. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-7316-1_150
 5. Vleeming, A., Stoeckart, R. & Snijders, C.J. Het sacro-iliacale gewricht ’ Anatomische, biomechanische en radiologische aspecten. STIM 11, 211–214 (1992). https://doi.org/10.1007/BF03075837
 6. Nelissen, R.G.H.H. (2008). Artrose. In: Verhaar, J.A.N., van Mourik, J.B.A. (eds) Orthopedie. Quintessens. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6546-3_21
 7. Bos, W., Lems, W. Reumatoïde artritis. Bijblijven 31, 324–335 (2015). https://doi.org/10.1007/s12414-015-0043-z
 8. de Morree, J. (2008). 7 Bindweefsel van de spieren. In: Dynamiek van het menselijk bindweefsel. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6584-5_7
 9.  
 • Vitamine c draagt bij tot de normale collageenvorming1
 • Vitamine c draagt bij aan de normale werking van botten1
 • Vitamine c draagt bij tot de normale werking van het kraakbeen1
 • Vitamine c ondersteunt het immuunsysteem1
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Picture of Joost
Joost

Productexpert

Picture of Robin
Robin

Productexpert

Picture of Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Goed voor de gewrichten en kraakbeen*