Skip to content

SI gewricht

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Het sacro-iliacale (SI) gewricht, gelegen waar de wervelkolom en het bekken samenkomen, is van vitaal belang voor de stabiliteit en mobiliteit van het menselijk lichaam. Dit complexe gewricht bestaat uit twee delen die het sacrum en de iliacale botten verbinden, en speelt een cruciale rol bij het overdragen van krachten tussen de bovenste en onderste lichaamshelften. SI gewrichtspijn, een complexe aandoening met diverse symptomen, kan aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit, en vereist een diepgaand begrip voor effectieve diagnose en behandeling. 

Wat is SI gewricht?

Het sacro-iliacale (SI) gewricht is een cruciaal onderdeel van het menselijk lichaam, gelegen waar de wervelkolom en het bekken elkaar ontmoeten. Het bestaat uit twee gewrichten, een aan elke kant van de wervelkolom, die het sacrum (het onderste deel van de wervelkolom) verbinden met de iliacale botten (de twee grote bekkengordels). Deze gewrichten spelen een sleutelrol in het overdragen van krachten tussen de bovenste lichaamshelft en de benen, en bieden tevens stabiliteit aan het bekken. 

Functie SI gewricht

De primaire functie van het SI gewricht is het bieden van stabiliteit voor het bekken en het ondersteunen van de wervelkolom. Het helpt ook bij het absorberen van schokken tijdens het lopen, rennen, of springen, waardoor de impact op de wervelkolom wordt verminderd. Ondanks dat deze gewrichten slechts een beperkte beweging toelaten, is deze beweging essentieel voor een efficiënte lichaamsmechanica en mobiliteit. 

SI gewricht pijn symptomen

Pijn gerelateerd aan het sacro-iliacale (SI) gewricht is een complexe aandoening die een diepgaand begrip vereist van de symptomen om een adequate diagnose en behandeling te kunnen stellen. SI gewrichtspijn manifesteert zich vaak op verschillende manieren en kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. De symptomen variëren niet alleen van persoon tot persoon, maar kunnen ook fluctueren in intensiteit afhankelijk van activiteitenniveau, houding, en zelfs tijd van de dag. 

Diverse pijn symptomen

 • Doffe of scherpe pijn in de onderrug en bilregio: Dit is een van de meest voorkomende symptomen. Het unieke aspect van SI gewrichtspijn is dat het zowel als een doffe, zeurende pijn kan worden ervaren die constant aanwezig is, als een scherpe, stekende pijn die plotseling opkomt. Deze pijn is meestal gelokaliseerd rond het SI gewricht maar kan uitstralen naar de nabijgelegen regio’s.
 • Pijn die uitstraalt naar de heupen, liezen, dijen, of zelfs naar de benen: SI gewrichtspijn kan leiden tot uitstralende pijn, die vaak wordt verward met ischias of hernia-gerelateerde pijn. Deze uitstralende pijn is een gevolg van de nabijheid van het SI gewricht aan verschillende zenuwbanen die naar de onderste ledematen lopen.
 • Verhoogde pijn bij staan of lopen en vermindering bij liggen: Activiteiten die een verhoogde belasting op het SI gewricht leggen, zoals lang staan, lopen, of traplopen, kunnen de pijn verergeren. In tegenstelling, rustposities zoals liggen kunnen enige verlichting bieden, omdat ze de druk op het SI gewricht verminderen.
 • Stijfheid of een branderig gevoel in het bekkengebied: Naast de pijn, ervaren sommige individuen een gevoel van stijfheid in het bekkengebied, wat bewegingen kan beperken en het moeilijk maakt om na een periode van rust in beweging te komen. Een branderig gevoel kan ook voorkomen, wat wijst op een mogelijke ontsteking van de omliggende weefsels. 

Bijkomende symptomen

 • Gevoel van instabiliteit in de bekken: Sommige mensen ervaren een gevoel van instabiliteit in hun bekken, alsof het niet stevig op zijn plaats zit. Dit kan bijzonder merkbaar zijn bij het maken van draaibewegingen of bij het veranderen van houding.
 • Geluiden bij beweging: In sommige gevallen kunnen er krakende of knappende geluiden in het bekkengebied worden waargenomen tijdens beweging. Hoewel dit symptoom op zich niet noodzakelijkerwijs op een probleem wijst, kan het in combinatie met andere symptomen relevant zijn voor de diagnose.
 • Moeilijkheden bij bepaalde activiteiten: Activiteiten die voorheen zonder problemen werden uitgevoerd, zoals buigen, tillen, of zelfs omdraaien in bed, kunnen ineens uitdagend worden en gepaard gaan met pijn. 

Oorzaken SI gewricht klachten

Het sacro-iliacale (SI) gewricht speelt een cruciale rol in de stabiliteit en beweging van het menselijk lichaam, waardoor het vatbaar is voor verschillende klachten. De oorzaken van deze klachten kunnen breed en complex zijn, variërend van acute blessures tot chronische aandoeningen. Een dieper inzicht in deze oorzaken helpt niet alleen bij de diagnose maar ook bij het ontwikkelen van effectieve behandelplannen. 

Overbelasting of blessures door sport of fysieke activiteiten

Sporten en fysieke activiteiten zijn essentieel voor een gezonde levensstijl, maar ze kunnen ook een bron zijn van SI gewrichtsklachten. Intensieve activiteiten, vooral die met plotselinge draaibewegingen, springen of directe impact, kunnen leiden tot overbelasting van het SI gewricht. Atleten en personen die regelmatig deelnemen aan sporten zoals voetbal, gymnastiek, en hardlopen lopen een hoger risico op dit type blessures. Deze overbelasting kan resulteren in verrekkingen van de ligamenten rondom het SI gewricht of zelfs in ontwrichtingen, wat pijn en dysfunctie veroorzaakt. 

Zwangerschap en bevalling

Zwangerschap en bevalling zijn bijzonder belastend voor het lichaam van een vrouw, met significante implicaties voor het SI gewricht. Gedurende de zwangerschap produceren vrouwen het hormoon relaxine, dat helpt bij het versoepelen van de ligamenten in het bekken ter voorbereiding op de bevalling. Hoewel dit een natuurlijk en noodzakelijk proces is, kan de verhoogde flexibiliteit leiden tot instabiliteit en pijn in het SI gewricht. Bovendien kan de extra gewichtstoename en de veranderde houding tijdens de zwangerschap de druk op het SI gewricht verhogen. 

Ongelijke beenlengte

Een discrepantie in beenlengte, hoe klein ook, kan een kettingreactie van aanpassingen in het looppatroon veroorzaken, wat extra stress legt op het SI gewricht. Deze ongelijkheid kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van verworven omstandigheden, zoals een ernstige blessure of operatie. Het lichaam probeert deze onevenwichtigheid te compenseren door de manier van lopen aan te passen, wat kan leiden tot overbelasting van het SI gewricht en aanverwante structuren. 

Artritis of slijtage van het gewricht

Artritis, met name spondyloartritis (een vorm van artritis die de wervelkolom aantast), kan leiden tot ontsteking en pijn in het SI gewricht. Naast spondyloartritis kunnen andere vormen van artritis, zoals osteoartritis (de ‘slijtage’ artritis), ook bijdragen aan klachten door het afbreken van het kraakbeen dat de gewrichten beschermt. Deze vormen van artritis veroorzaken niet alleen pijn en stijfheid maar kunnen ook leiden tot een verminderde mobiliteit van het SI gewricht. 

Bijkomende factoren

Naast de bovengenoemde primaire oorzaken, kunnen ook andere factoren bijdragen aan SI gewrichtsklachten. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, infecties die het gewricht aantasten, tumoren, en de gevolgen van eerdere chirurgische ingrepen in het gebied. Het is ook mogelijk dat onverklaarde lage rugpijn, waarvoor geen duidelijke diagnose is gesteld, zijn oorsprong vindt in het SI gewricht. 

4.8/5

Goed voor de gewrichten en kraakbeen*

SI gewricht ontsteking

Ontsteking van het SI gewricht, ook bekend als sacro-iliitis, is een aandoening waarbij één of beide SI gewrichten ontstoken raken. Dit kan leiden tot pijn, zwelling, en verminderde mobiliteit. De oorzaken van sacro-iliitis variëren van auto-immuunziekten (zoals spondylitis ankylopoetica) tot infecties of blessures.

Diagnose SI gewricht problemen

Het nauwkeurig diagnosticeren van problemen gerelateerd aan het sacro-iliacale (SI) gewricht is een essentiële stap in het ontwikkelen van een effectief behandelplan. Vanwege de complexiteit van de symptomen die vaak overeenkomen met andere aandoeningen, vereist de diagnose een uitgebreide en methodische aanpak. Hieronder wordt deze aanpak gedetailleerder beschreven. 

Medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek

Een zorgvuldige beoordeling van de medische geschiedenis van de patiënt vormt de basis van de diagnose. Artsen zullen specifieke vragen stellen over de aard, locatie en duur van de pijn, evenals eventuele eerdere verwondingen, activiteiten of gezondheidstoestanden die tot de symptomen kunnen hebben bijgedragen. Het lichamelijk onderzoek richt zich op het identificeren van pijnlocaties, het beoordelen van de bewegingsbereik en het uitvoeren van specifieke tests die druk of stress op het SI gewricht uitoefenen om symptomen te reproduceren.

Beeldvormende tests

Beeldvormende tests spelen een cruciale rol bij het beoordelen van de structuur van het SI gewricht en het identificeren van mogelijke onderliggende oorzaken van de pijn:

 • Röntgenfoto’s bieden basale beelden die kunnen helpen bij het detecteren van tekenen van artritis of veranderingen in de uitlijning.
 • MRI-scans zijn bijzonder nuttig voor het visualiseren van zowel bot- als weke delen, inclusief het detecteren van ontstekingen, schade aan ligamenten, of andere zachte weefselaandoeningen.
 • CT-scans bieden gedetailleerde beelden van de botstructuur en kunnen worden gebruikt wanneer MRI-resultaten onduidelijk zijn of wanneer meer detail nodig is.

Diagnostische injecties

Diagnostische injecties zijn niet alleen therapeutisch maar ook diagnostisch van waarde. Door een verdovend middel direct in het SI gewricht te injecteren, kunnen artsen bepalen of de pijn daadwerkelijk afkomstig is van het SI gewricht. Een significante vermindering van de pijn na een injectie levert een sterke indicatie dat het SI gewricht de bron van de problemen is.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling van SI gewrichtspijn is veelzijdig en wordt aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt, afhankelijk van de diagnose:

 • Medicatie: Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) worden vaak voorgeschreven om ontsteking en pijn te verminderen.
 • Fysiotherapie: Een aangepast programma kan helpen de spieren rond het SI gewricht te versterken, de mobiliteit te verbeteren en de belasting op het gewricht te verminderen.
 • SI Gewrichtsinjecties: Corticosteroïde injecties rechtstreeks in het SI gewricht kunnen helpen om ernstige ontstekingen en pijn te verminderen.
 • Chirurgische Interventie: In gevallen waar conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep zoals SI gewrichtsfusie overwogen worden. 

SI gewricht oefeningen

Oefeningen specifiek ontworpen om het SI gewricht te versterken en te stabiliseren zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling en preventie van toekomstige problemen:

 • Bekken Kantelingen en Bruggen: Helpen bij het versterken van de kernspieren en het stabiliseren van het bekken.
 • Core Stabiliserende Oefeningen: Zoals planken, versterken de spieren rond het bekken en de onderrug.
 • Stretching Oefeningen: Voor de heupen en onderrug om flexibiliteit te bevorderen en spanning te verminderen.
 • Licht Aerobe Activiteiten: Wandelen of zwemmen kunnen helpen bij het behouden van een goede conditie zonder overmatige stress op het SI gewricht.

Een op maat gemaakt oefenprogramma, ontwikkeld in samenwerking met een fysiotherapeut, is cruciaal om ervoor te zorgen dat oefeningen correct en veilig worden uitgevoerd. 

4.8/5

Goed voor de gewrichten en kraakbeen*

Veel gestelde vragen over SI gewricht

Pijn in het SI-gewricht voelt meestal als een diepe, doffe pijn in de onderrug of het bekkengebied.

Wandelen kan gunstig zijn voor het SI-gewricht door het versterken van de omliggende spieren en het bevorderen van stabiliteit en mobiliteit, maar het is belangrijk om te luisteren naar het lichaam en eventuele pijn of ongemak te vermijden.

Het herstel van het SI-gewricht kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de ernst van de blessure en de individuele reactie op behandelingen.

 1. van den Berg, C. (2010). De botten en gewrichten. In: Voetdiagnostiek. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-7661-2_22
 2. Engelbert, R. (2006). Gegeneraliseerde hypermobiliteit van gewrichten. In: Fysioth. Casuïstiek – Boekblok. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-8645-1_53
 3. van Ochten, J. Pijnlijke gewrichten, differentiaaldiagnostisch denken. Bijblijven 31, 315–323 (2015). https://doi.org/10.1007/s12414-015-0038-9
 4. ter Horst, G.J., Kemper, R.H.A. (2009). Pijn bij reumatoïde artritis. In: Boekblok Pijn info. Pijn info. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-7316-1_150
 5. Vleeming, A., Stoeckart, R. & Snijders, C.J. Het sacro-iliacale gewricht ’ Anatomische, biomechanische en radiologische aspecten. STIM 11, 211–214 (1992). https://doi.org/10.1007/BF03075837
 6. Nelissen, R.G.H.H. (2008). Artrose. In: Verhaar, J.A.N., van Mourik, J.B.A. (eds) Orthopedie. Quintessens. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6546-3_21
 7. Bos, W., Lems, W. Reumatoïde artritis. Bijblijven 31, 324–335 (2015). https://doi.org/10.1007/s12414-015-0043-z
 8. de Morree, J. (2008). 7 Bindweefsel van de spieren. In: Dynamiek van het menselijk bindweefsel. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6584-5_7
 9.  
 • Vitamine c draagt bij tot de normale collageenvorming1
 • Vitamine c draagt bij aan de normale werking van botten1
 • Vitamine c draagt bij tot de normale werking van het kraakbeen1
 • Vitamine c ondersteunt het immuunsysteem1
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Goed voor de gewrichten en kraakbeen*