Skip to content

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn of pijnlijke gewrichten kunnen van grote invloed zijn op het dagelijkse leven. Maar wat is de oorzaak van gewrichtspijn? Wat zijn klachten bij gewrichtspijn? Wat te doen aan pijn in gewrichten? Welke 3 symptomen zijn kenmerkend voor artrose? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Gewrichtspijn – wat is het?

Gewrichtspijn, ook wel pijnlijke gewrichten genoemd, is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen aan de gewrichten. Deze aandoening komt bij een groot gedeelte van de bevolking voor in de vorm van reuma, artrose (artritis) en osteoartritis.

Wat zijn klachten bij gewrichtspijn?

Gewrichtspijn of gewrichtsklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Dit heeft te maken met het feit dat de botten, gewrichten of het kraakbeen geïrriteerd raakt wat pijn kan veroorzaken. De meest voorkomende klachten bij gewrichtspijn zijn;

 • Stijfheid van de gewrichten, vaak na een periode van rust of in de ochtend
 • Zwelling
 • Roodheid
 • Warm gevoel in het gewricht
 • Verminderde flexibiliteit
 • Verlies van mobiliteit

Wat is de oorzaak van gewrichtspijn?

Er zijn verschillende oorzaken die zorgen voor pijnlijke gewrichten. Zo kunnen we onderscheid maken tussen slijtage, overbelasting, artrose en ontstekingen.

 

Slijtage (ouderdom)

De meest voorkomende oorzaak van pijnlijke gewrichten is slijtage. Slijtage treedt meestal op ten gevolge van ouderdom. In dat geval is niet per se het gewricht versleten, maar het kraakbeen dat tussen het bot en het gewricht zit. Omdat dit kraakbeen dunner is geworden, ontstaat er wrijving tussen het bot en het gewricht, wat de pijn veroorzaakt.

 

Overbelasting

Naast slijtage is overbelasting een veel voorkomende oorzaak van pijnlijke gewrichten. Dit is onder meer het geval bij overgewicht, waardoor de gewrichten overbelast raken, of bij het herhaaldelijk uitvoeren van bewegingen, waardoor voortijdige slijtage optreedt.

 

Artrose

Artrose is een aandoening waar in Nederland 1,5 miljoen mensen aan lijden. Door verzuring van het kraakbeen kunnen de bewegingen tussen het bot en de gewrichten minder soepel verlopen. Het gevolg kan pijn in de gewrichten zijn.

 

Ontstekingen

Ten slotte kan een ontsteking van het kraakbeen ook botpijn veroorzaken. In dat geval zijn de cellen of het weefsel ontstoken en kunnen ze opzwellen of dik worden.

Wat te doen aan pijn in gewrichten?

Er zijn verschillende manieren om de pijn van de scharnieren tussen de botten te verminderen en/of weg te nemen:

 • Gebruik pijnstilling (paracetamol, ibuprofen) bij acute of ondragelijke pijn
 • Blijf goed bewegen en maak de spieren sterker, dit zal de pijn verminderen
 • Afvallen als u overgewicht heeft zal de belasting verminderen
 • Bezoek een fysiotherapeut om u te helpen met de juiste oefeningen
 • Juiste voedingsstoffen voor gewrichten en kraakbeen

Shop gerelateerd aan gewrichtspijn

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Gewrichtspijn’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.