Skip to content

Gewrichtspijn

Picture of Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Gewrichtspijn is een veelvoorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft en kan variëren van mild tot invaliderend. Het begrijpen van de verschillende aspecten van gewrichtspijn is cruciaal voor het effectief beheren en behandelen ervan. Dit artikel biedt een uitgebreide blik op gewrichtspijn, inclusief de oorzaken, symptomen, soorten en beschikbare behandelingen.  

Wat is gewrichtspijn?

Gewrichtspijn is het ongemak, de pijn of de ontsteking die uitgaat van een gewricht, het punt waar twee of meer botten samenkomen. Dit pijngevoel kan uit elk deel van het gewricht komen, inclusief het kraakbeen dat de uiteinden van de botten bedekt, de ligamenten die de botten bij elkaar houden, de pezen die de spieren met de botten verbinden en de spieren zelf. Artritische aandoeningen zijn een veel voorkomende oorzaak van gewrichtspijn, maar het spectrum van oorzaken is breed en omvat zowel acute als chronische aandoeningen.

gewrichtspijn
gewrichtspijn

Symptomen gewrichtspijn

De symptomen van gewrichtspijn kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Deze symptomen kunnen het dagelijks leven beïnvloeden en variëren van licht ongemak tot ernstige, hinderlijke pijn. Het herkennen van deze symptomen is essentieel voor een snelle en effectieve behandeling. 

Pijn

De pijn die mensen met gewrichtspijn ervaren, kan sterk variëren. Sommige mensen ervaren een constante, doffe pijn, terwijl anderen een scherpe, stekende pijn ervaren bij bepaalde bewegingen. De intensiteit van de pijn kan ook variëren afhankelijk van het tijdstip van de dag, waarbij sommige mensen meer pijn ervaren direct na het wakker worden of na langere perioden van inactiviteit. 

Zwelling

Zwellingen rond het gewricht zijn een veelvoorkomend symptoom en zijn vaak een teken van ontsteking of ophoping van vocht in het gewrichtskapsel. Deze zwelling kan ervoor zorgen dat het gewricht uitzet en kan de beweging verder beperken en de pijn verergeren.

Warmte en roodheid

De aanwezigheid van warmte en roodheid rond een gewricht duidt vaak op een ontsteking. De huid rond het aangetaste gewricht kan warmer aanvoelen dan de omliggende gebieden en kan er rood of zelfs paarsachtig uitzien. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde bloedtoevoer naar het gebied als reactie op de ontsteking. 

Beperkte bewegingsvrijheid

Mensen met gewrichtspijn kunnen een verminderde flexibiliteit of bewegingsvrijheid ervaren in het aangetaste gewricht. Stijfheid, vooral ‘s ochtends of na perioden van rust, is een veelvoorkomend symptoom. In ernstige gevallen kunnen de pijn en stijfheid zo intens zijn dat het moeilijk wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren. 

Crepitus

Crepitus verwijst naar een krakend of knarsend gevoel wanneer het gewricht wordt bewogen. Dit symptoom wordt vaak geassocieerd met de slijtage van kraakbeen bij aandoeningen zoals artrose.

Vermoeidheid

Hoewel vermoeidheid niet direct gerelateerd is aan het gewricht zelf, hebben veel mensen met chronische gewrichtspijn ook last van algemene vermoeidheid. Dit kan te maken hebben met de constante pijn en de strijd van het lichaam tegen ontstekingen.

Koorts

In sommige gevallen, vooral als de gewrichtspijn wordt veroorzaakt door een infectie of een auto-immuunziekte, kan koorts optreden. Koorts kan wijzen op een onderliggende ontsteking of infectie die medische aandacht vereist. 

Soorten gewrichtspijn

Gewrichtspijn is een veelvoorkomend symptoom van een groot aantal aandoeningen. Elk van deze aandoeningen heeft unieke oorzaken, kenmerken en behandelingsmethoden. 

Artrose

Artrose wordt gekenmerkt door slijtage van het kraakbeen in de gewrichten, wat leidt tot pijn, stijfheid en een verminderd bewegingsvermogen. Het is de meest voorkomende vorm van artritis, vooral bij ouderen.

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew of ankyloserende spondylitis is een vorm van artritis die vooral de wervelkolom aantast. Het veroorzaakt ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom en het bekken, wat leidt tot pijn en stijfheid.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die gekenmerkt wordt door wijdverspreide pijn in spieren en zachte weefsels rond de gewrichten, samen met vermoeidheid en slaapstoornissen. De precieze oorzaak is onbekend.

Jeugdreuma

Jeugdreuma of juveniele idiopathische artritis verwijst naar een reeks artritisaandoeningen bij kinderen jonger dan 16 jaar, gekenmerkt door langdurige gewrichtsontsteking en pijn.

Jicht

Jicht is een pijnlijke vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten, wat leidt tot acute ontstekingsreacties. Het komt vaak voor in de grote teen. 

Lage rugklachten

Lage rugpijn kan variëren van milde tot ernstige pijn in de lendenstreek van de rug. De oorzaken kunnen variëren van spierspanning tot problemen met tussenwervelschijven of wervelkolomstructuren. Het is vaak gerelateerd aan het SI-gewricht.

Lyme (Ziekte van)

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door teken wordt overgebracht en die gewrichtspijn en ontsteking kan veroorzaken, vaak in de knieën, naast andere systemische symptomen.

Nek- en schouderklachten

Deze symptomen omvatten pijn en stijfheid in de nek en schouders, vaak veroorzaakt door overbelasting, een verkeerde houding of cervicale spondylose.

Reumatoïde Artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de gewrichten aanvalt, leidend tot ontsteking, pijn en eventuele schade aan de gewrichtsstructuren.

RSI (CANS)

Repetitive Strain Injury (RSI), tegenwoordig vaak aangeduid als Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder (CANS), verwijst naar pijn in armen, nek en schouders veroorzaakt door repeterende bewegingen of overbelasting.

Whiplash

Whiplash is een nekletsel veroorzaakt door een abrupte, krachtige beweging van het hoofd, vaak bij auto-ongelukken, wat leidt tot nekpijn en stijfheid.

Artritis Psoriatica

Artritis psoriatica is een vorm van artritis die voorkomt bij sommige mensen met psoriasis. Het kenmerkt zich door ontsteking van de huid (psoriasis) en gewrichten (artritis). 

Overgang gewrichtspijn

Tijdens de overgang kunnen vrouwen ervaren dat veranderingen in hormoonniveaus leiden tot gewrichtspijn en stijfheid, als onderdeel van een bredere reeks menopauzale symptomen.

4.8/5

Goed voor de gewrichten en kraakbeen*

Gewrichtspijn behandelen

De behandeling van gewrichtspijn is ingewikkeld en vereist vaak een gepersonaliseerde aanpak, afhankelijk van de onderliggende oorzaak, de ernst van de symptomen en de specifieke behoeften van de patiënt.

Medicatie

 • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s): Deze medicijnen, zoals ibuprofen en naproxen, verminderen zowel pijn als ontsteking en zijn vaak de eerste keuze voor de behandeling van milde tot matige gewrichtspijn.
 • Pijnstillers: Paracetamol kan worden gebruikt voor pijnverlichting, vooral als NSAID’s gecontra-indiceerd zijn. Voor ernstigere pijn kunnen opioïden worden voorgeschreven, maar deze komen met een risico op afhankelijkheid.
 • Corticosteroïden: Deze krachtige ontstekingsremmende medicijnen kunnen oraal worden ingenomen of direct in het getroffen gewricht worden geïnjecteerd om ontsteking en pijn te verminderen.
 • Ziektemodificerende antireumatische geneesmiddelen (DMARD’s): Vooral gebruikt bij reumatoïde artritis, deze medicijnen kunnen de progressie van de ziekte vertragen en gewrichtsschade beperken.
 • Biologische responsmodificatoren: Deze nieuwere klasse van DMARD’s wordt gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten door specifiek in te grijpen in het immuunsysteem. 

Fysiotherapie

 • Oefentherapie: Specifieke oefeningen kunnen helpen de flexibiliteit en kracht van de spieren rond het getroffen gewricht te verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie.
 • Manuele therapie: Technieken zoals massage, mobilisatie en manipulatie van gewrichten en weefsels kunnen pijn verlichten en bewegingsbereik verbeteren.
 • Warmte- en koudetherapie: Het gebruik van warmte- of koudekompressen kan helpen om tijdelijke verlichting van gewrichtspijn te bieden.

Levensstijlveranderingen

 • Gewichtsverlies: Voor mensen met overgewicht kan afvallen de belasting van de gewrichten verminderen, vooral de knieën en heupen, en zo de pijn verminderen.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Activiteiten zoals wandelen, zwemmen en fietsen kunnen de algehele fysieke gezondheid verbeteren zonder de gewrichten extra te belasten.
 • Gezond dieet: Een dieet rijk aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten en volle granen kan helpen de symptomen van gewrichtspijn te verminderen.

Chirurgische ingrepen

 • Artroscopie: Een minimaal invasieve operatie waarbij een kleine camera wordt gebruikt om in het gewricht te kijken en beschadigd weefsel te repareren of te verwijderen.
 • Gewrichtsvervanging: Bij ernstige gewrichtsschade kan een operatie nodig zijn om het beschadigde gewricht te vervangen door een kunstgewricht.
 • Osteotomie: Het bot wordt gesneden en opnieuw uitgelijnd om de druk op het gewricht te verminderen, vaak gebruikt voor knieartrose.
4.8/5

Goed voor de gewrichten en kraakbeen*

Veel gestelde vragen over gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan worden veroorzaakt door diverse factoren zoals ontstekingen, letsel, overbelasting, of onderliggende aandoeningen zoals artritis.

Artritis veroorzaakt gewrichtspijn.

Het beste middel tegen gewrichtspijn kan variëren afhankelijk van de oorzaak, maar over het algemeen kunnen ontstekingsremmende medicijnen, fysiotherapie en regelmatige lichaamsbeweging helpen de pijn te verminderen.

 1. van den Berg, C. (2010). De botten en gewrichten. In: Voetdiagnostiek. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-7661-2_22
 2. Engelbert, R. (2006). Gegeneraliseerde hypermobiliteit van gewrichten. In: Fysioth. Casuïstiek – Boekblok. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-8645-1_53
 3. van Ochten, J. Pijnlijke gewrichten, differentiaaldiagnostisch denken. Bijblijven 31, 315–323 (2015). https://doi.org/10.1007/s12414-015-0038-9
 4. ter Horst, G.J., Kemper, R.H.A. (2009). Pijn bij reumatoïde artritis. In: Boekblok Pijn info. Pijn info. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-7316-1_150
 5. Vleeming, A., Stoeckart, R. & Snijders, C.J. Het sacro-iliacale gewricht ’ Anatomische, biomechanische en radiologische aspecten. STIM 11, 211–214 (1992). https://doi.org/10.1007/BF03075837
 6. Nelissen, R.G.H.H. (2008). Artrose. In: Verhaar, J.A.N., van Mourik, J.B.A. (eds) Orthopedie. Quintessens. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6546-3_21
 7. Bos, W., Lems, W. Reumatoïde artritis. Bijblijven 31, 324–335 (2015). https://doi.org/10.1007/s12414-015-0043-z
 8. de Morree, J. (2008). 7 Bindweefsel van de spieren. In: Dynamiek van het menselijk bindweefsel. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6584-5_7
 9.  
 • Vitamine c draagt bij tot de normale collageenvorming1
 • Vitamine c draagt bij aan de normale werking van botten1
 • Vitamine c draagt bij tot de normale werking van het kraakbeen1
 • Vitamine c ondersteunt het immuunsysteem1
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Picture of Joost
Joost

Productexpert

Picture of Robin
Robin

Productexpert

Picture of Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Goed voor de gewrichten en kraakbeen*