Skip to content

Bindweefsel: betekenis, functie en problemen

Bindweefsel is een onmisbaar weefsel voor de gezondheid van het lichaam. Maar wat is bindweefsel? Kan bindweefsel pijn doen? Waardoor gaat bindweefsel vastzitten? Kan bindweefsel herstellen? En wat zijn de problemen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Bindweefsel betekenis

Wat is het bindweefsel? De betekenis van bindweefsel is ietwat gecompliceerd. Het is een soort weefsel dat in het gehele menselijk lichaam voorkomt. Het komt voornamelijk voor in de spieren, organen, botten, zenuwen en in de huid. Het weefsel is te vergelijken met een netwerk in het lichaam dat stevigheid en verbinding geeft. 

Bindweefsel functie

Het weefsel heeft verschillende functies. De meest essentiële functies worden besproken.

 

Structuur

Een van de belangrijkste functies van bindweefsel is het geven van structuur en stevigheid aan het lichaam. Het weefsel dient als het ware als lijm tussen de overige weefsels.

 

Bescherming

Daarnaast biedt het bescherming aan de vorm van de organen, de spieren en overige weefsels. Dit is een essentiële functie en onmisbaar voor het lichaam.

 

Transportmedium

Ook werkt bindweefsels als transportmedium. Het gaat hierbij om het transporteren van informatie tussen de hersenen en het zenuwstelsel.

 

Opslag

Naast de eerdergenoemde functies, heeft het bindweefsel ook een opslag functie. Het slaat namelijk chemische energie op in de vetcellen van het lichaam.

 

Herstellen

Tot slot heeft het weefsel een herstellende functie. Zodra er ergens weefselschade in het lichaam ontstaat helpt het weefsel dit weer te herstellen.

Bindweefsel problemen

Naast dat het weefsel onmisbare functies heeft op het lichaam, kunnen er ook problemen ontstaan met het weefsel. De meest voorkomende problemen worden besproken.

 

Striae 

Het meest voorkomende bindweefsel probleem is striae. De klachten die bij striae horen hebben te maken met het scheuren van het onderhuidse weefsel. De huid verkleurt op dat moment waardoor en ‘strepen’ op de huid te zien zijn. Ondanks dat dit onschuldig is, kan dit als vervelend worden ervaren.

 

Nek- en rugklachten 

Daarnaast zijn nekklachten en rugklachten veel voorkomende problemen die te maken hebben met bindweefsel. Dit heeft te maken met de verandering van de structuur en het weefsel waardoor deze klachten ontstaan.

 

Osteoporose 

Ook Osteoporose is een veel voorkomend weefsel probleem. Hierbij wordt het bindweefsel in de botten niet goed aangemaakt, waardoor de stevigheid van de botten kan verzwakken of verliezen.

 

Fibromyalgie 

Daarnaast is Fibromyalgie een bekend probleem. De klachten die hierbij horen worden gedefinieerd met pijn en stijfheid van de gewrichten en spieren.

 

Jicht 

Tot slot is Jicht een van de problemen die bij bindweefsel horen. Dit is een ontsteking in de gewrichten en in het weefsel er omheen. Dit heeft pijn tot gevolg.

Herstellen bindweefsel

Kan bindweefsel herstellen? Ja het weefsel kan herstellen, dit heeft echter wel een lange herstelperiode. Het herstellen van het weefsel duurt maanden tot jaren. Echter zijn er met behulp van verschillende voedingsstoffen en behandelingen, manieren om dit herstellende proces te versnellen.

Shop gerelateerd aan bindweefsel

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Bindweefsel: betekenis, functie en problemen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.