Gewrichten: hand, voet en gewrichtspijn

Gewrichten zijn essentieel om bewegingen van het lichaam mogelijk te maken. Maar wat zijn de gewrichten? Wat voor soort gewrichten zijn er? Welke 7 soorten gewrichten zijn er? Hoeveel gewrichten heb je in je lichaam? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Wat zijn de gewrichten?

Een gewricht is een scharnier tussen twee botten dat beweging mogelijk maakt. Deze gewrichten komen in het hele lichaam voor in verschillende vormen en maten. Zo hebben de heupen, knieën, schouders en ellenbogen grotere gewichten en de handen, voeten, vingers en tenen kleinere gewichten. Het antwoord op de vraag ‘hoeveel gewrichten heb je in je lichaam?’ is 360 gewrichten.

Wat voor soorten gewrichten zijn er?

Er zijn verschillende soorten gewrichten in het lichaam. Deze verschillende soorten gewrichten zorgen ervoor dat verschillende bewegingen mogelijk worden gemaakt in het lichaam.

 

Scharniergewricht

Het scharniergewricht werkt als scharnier tussen twee botten. Deze scharnierbeweging komt voor in de knieën en ellenbogen.

 

Rolgewricht

Daarnaast dient het rolgewricht ervoor om botten over elkaar heen te laten rollen. Deze tolbeweging komt voor in de ellepijn en het spaakbeen. Hierdoor is het mogelijk om vervolgens de handen weer losstaand te kunnen bewegen.

 

Kogelgewricht

Ook het kogelgewricht is een essentieel gewricht in het lichaam. Dit soort gewricht bestaat uit een bal en kom die de mogelijkheid bieden om alle kanten op te draaien. Een voorbeeld hiervan is de schouder.

 

Zadelgewricht

Daarnaast is het zadelgewricht het gewricht dat voorkomt in de duim en hand. Doordat het gewricht en de botten samen een zadel vormen, zijn de bewegingen op twee manieren mogelijk.

 

Synoviaalgewricht

Tot slot bestaan er de synoviale gewrichten. Deze gewrichten zorgen voor een gemakkelijke beweging en komen dan ook bijna in alle delen van het lichaam voor, namelijk; schouders, elleboog, pols, heup, knie en enkel.

Functie gewrichten

Een gewricht heeft een hoofdfunctie, namelijk het lichaam soepel in beweging houden. Het zorgt ervoor dat de botten en spieren goed kunnen bewegen zonder beschadigd te raken. Het gewricht is het mechanisme dat dit mogelijk maakt met de hulp van het kraakbeen.

Gewrichtspijn

Ondanks dat de gewrichten onmisbaar zijn in het lichaam, kan er ook gewrichtspijn ontstaan met bijbehorende klachten. Zo hebben 1,5 miljoen Nederlanders last van klachten die te maken hebben met de gewrichten. Dit heeft te maken met de irritatie die kan ontstaan bij beweging van de botten, het kraakbeen of gewrichtskapsel. De meest voorkomende klachten van pijnlijke gewrichten zijn:

  • Een of meer stijve of pijnlijke gewrichten
  • Beweging wordt moeilijker uitvoerbaar
  • De pijn is zo aanwezig dat bewegen niet meer mogelijk is
  • De plaats van de pijn is moeilijk te bepalen

Gewrichtspijn behandelen

Er zijn verschillende manieren om de pijn van de scharnieren tussen de botten te verminderen en/of weg te nemen:

  • Gebruik pijnstilling (paracetamol, ibuprofen) bij acute of ondraaglijke pijn
  • Blijf goed bewegen en maak de spieren sterker, dit zal de pijn verminderen
  • Afvallen als u overgewicht heeft zal de belasting verminderen
  • Bezoek een fysiotherapeut om te helpen met de juiste oefeningen
  • Juiste voedingsstoffen voor gewrichten en kraakbeen

Shop gerelateerd aan gewrichten

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Gewrichten: hand, voet en gewrichtspijn’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *