Skip to content

Huiduitslag: stress, warmte en afbeeldingen

Huiduitslag is afwijking van de huid die gepaard kan gaan met vervelende klachten. Welke soorten huiduitslag zijn er? Welke ziekte geeft huiduitslag? Hoe ziet stress uitslag eruit? Hoe ziet beginnende netelroos eruit? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Huiduitslag, wat is het?

Huiduitslag is een begrip waarmee een plotselinge afwijking van de huid wordt aangeduid. Deze huidreactie gaat meestal samen met roodheid, vlekken of bultjes op de huid. Deze huiduitslag is geen ziekte of aandoening, maar een symptoom. Een dermatoloog zal moeten vaststellen welk type huidduitslag hoort bij de symptomen waar iemand last van heeft.

Symptomen huiduitslag

De symptomen van een uitslag op de huid kunnen sterk variëren. Dit heeft te maken met de oorzaak van de uitslag en de gezondheid van de huid. De meest voorkomende symptomen zijn;

 • Jeukende plekken of bulten op de huid
 • Rode plekken op de huid
 • Blaren met vocht op de huid
 • Een schilferige huid
 • Extreem droge of vette huid
 • Gezwollen klieren onder de huid
 • Witte bultjes op de huid
 • Rode puntjes op de huid

Welke soorten huiduitslag zijn er?

Naast de verschillende symptomen, zijn er ook verschillende soorten huiduitslag. Deze soorten zijn te herleiden naar de oorzaak van de uitslag.

 

Huiduitslag door een infectieziekte

Deze oorzaak komt voort uit een infectie op de huid die afkomstig is van een andere infectie. Welke ziekte geeft huiduitslag? De meest voorkomende voorbeelden zijn: waterpokken, impetigo, gordelroos en schurft. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen een bacteriële infectie, een kinderziekte of een andere infectie.

 

Huiduitslag als gevolg van een huidinfectie

Deze vorm komt voort uit de gevolgen van een ontstoken huid. Meestal is de huid op dat moment beschadigd door eczeem, insectenbeten, luieruitslag, UV-verbranding of voedselallergie.

 

Huiduitslag door gebruik van medicijnen

Vaak hebben medicijnen bijwerkingen die verband houden met de huid. Dat komt meestal door antibiotica of pijnstillers.

 

Huiduitslag door warmte en hitte

Wanneer de huid erg warm en vochtig wordt door bijvoorbeeld zweet, kan de huid geïrriteerd raken. Er ontstaat jeuk die vaak gepaard gaat met rode bultjes. Dit kan ontstaan door het dragen van strakke kleding.

 

Huiduitslag door stress

Stress is ook een mogelijke oorzaak van huiduitslag. Hoe ziet stress uitslag eruit? Het kan nieuwe huiduitslag veroorzaken (zoals rode bultjes) of bestaande huiduitslag verergeren (zoals eczeem, psoriasis of netelroos). Huiduitslag door stress ziet er niet per se anders uit dan uitslag door andere oorzaken. Het kan echter vaker voorkomen op het gezicht, nek, borst of armen. Het hormoon cortisol veroorzaakt de uitslag omdat het hormoon het immuunsysteem verzwakt, wat jeuk en roodheid kan veroorzaken.

 

Huiduitslag door allergie

Een allergische reactie op de huid kan een oorzaak zijn voor huiduitslag. Dat is een allergische reactie die leidt tot uitslag in de vorm van vlekken of bulten. Het kan gaan om een allergische reactie op voedsel, de zon, huisstofmijt of, in het geval van hooikoorts, pollen.

Huiduitslag behandelen

Wanneer u last heeft van huiduitslag, is het belangrijk om uw huid goed te behandelen en te verzorgen. Zo zijn er verschillende manieren om de huid te ondersteunen:

 • Vermijd producten die geur- en kleurstoffen bevatten. Dit kan de irritatie juist verergeren.
 • Zorg ervoor dat uw huid niet in contact komt met heet water, want dit kan de uitslag verergeren.
 • Het is belangrijk om de huid na het wassen droog te deppen in plaats van te wrijven. Dit voorkomt verdere schade aan de huid.
 • Vermijd jeuken, omdat dit het genezingsproces kan vertragen.
 • Voorkom verstikking door kleding, door luchtige en katoenen kleding over de geïrriteerde huid te dragen.
 • Zorg ervoor dat uw huid goed gehydrateerd is, dit zal haar beschermen.
 • Gebruik de juiste voedingsstoffen om uw huid van binnenuit te ondersteunen.

Shop gerelateerd aan de huiduitslag

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Huiduitslag: stress, warmte en afbeeldingen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.