Skip to content

Haaruitval man: Wat veroorzaakt haaruitval bij mannen?

Haaruitval komt bij een groot gedeelte van de mannen voor en is meestal een natuurlijk proces. Wat veroorzaakt haaruitval bij mannen? Hoe haaruitval tegengaan man? Wat is de oorzaak van veel haaruitval? Welke leeftijd word je kaal? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen. 

Haaruitval bij mannen

Haaruitval bij mannen kan een moeilijke iets zijn. Het beïnvloedt de perceptie van de man, zijn eigen uiterlijk en zelfvertrouwen, wat soms leidt tot emotionele problemen. Hoewel genetica meestal de belangrijkste oorzaak is, kunnen bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen en keuzes in levensstijl ook van invloed zijn. Gelukkig bestaan er haargroeimiddelen en behandelingen voor haargroei. 

Verloop haaruitval man

Het verlies van het haar gaat vaak geleidelijk en kan in de loop der jaren verergeren. De plekken zonder haar worden geleidelijk groter. Dit proces verloopt meestal in de volgende volgorde;

  • De aanvankelijke haarlijn op het voorhoofd wordt steeds kaler.
  • Inhammen op het hoofd worden ook dieper door haarverlies.
  • De achterkant van het hoofd, ook wel de kruin genoemd, wordt kaler door haarverlies.
  • De verschillende kale plekken worden groter en kunnen één geheel worden.
  • Meestal blijft er een randje haar over achter op het hoofd.

Wat veroorzaakt haaruitval bij mannen?

Haaruitval bij de man kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij mannen worden besproken.

 

Ouderdom

Ouderdom is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij een man. Zo krijgen 8 op de 10 mannen hiermee te maken tijdens het verouderingsproces.

 

Erfelijkheid

Daarnaast is erfelijkheid een andere veel voorkomende oorzaak van haaruitval. Hier spelen afkomst, leeftijd en hormonen een grote rol. Een man kan bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor hormonen of hier een overschot van hebben, wat het verlies stimuleert.

 

Stress

Bij deze vorm van haaruitval kan er sprake zijn van fysieke of psychische stress wat het haarverlies beïnvloedt.

 

Specifieke kaalheid

Deze vorm van haaruitval wordt veroorzaakt door een disbalans van het immuunsysteem. Dit uit zich in ronde of ovale kale plekken op het hoofd. Deze kunnen verergeren maar ook verminderen.

 

Gebrek aan voedingsstoffen

Een gebrek aan voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) kunnen er ook voor zorgen dat een man last krijgt van haaruitval.

Hoe haaruitval tegengaan (man)?

Naast het feit dat er verschillende symptomen en oorzaken zijn die verband houden met haaruitval bij mannen, zijn er ook oplossingen om dit proces te vertragen of tegen te gaan. De meest effectieve behandelingen hiervoor worden besproken.

 

Medicatie op recept

Medicatie voorgeschreven door een (huis)arts kan een manier zijn om de symptomen van mannelijke haaruitval te behandelen. Dit gaat echter vaak gepaard met bijwerkingen.

 

Een haartransplantatie

Het ondergaan van een haartransplantatie is ingrijpend. Deze procedure is echter zeer effectief.

 

Laserbehandelingen

Daarnaast kunnen laserbehandelingen gebruikt worden om de haarzakjes te beschermen en zo haaruitval te voorkomen.

 

Gezonde levensstijl

De meeste symptomen van haaruitval kunnen gedeeltelijk worden tegengegaan met een gezonde levensstijl. Dat houdt in; bewegen, goed slapen en gezond eten.

 

Juiste voedingsstoffen

Haaruitval heeft vaak te maken met een gebrek aan vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Een toevoeging hiervan kan dus ondersteuning bieden.

Shop gerelateerd aan haaruitval man

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Haaruitval man: wat veroorzaakt haaruitval bij mannen?’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.