Skip to content

Concentratie problemen

Concentratie problemen komen bij een groot gedeelte van de bevolking regelmatig voor. Maar wat is het precies? Wat zijn de symptomen? De oorzaak? En hoe kun je de problemen oplossen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Concentratie problemen – wat zijn het?

Concentratie problemen is het moeite hebben met focussen op één taak of activiteit te gelijk. Hierbij is het moeizaam om het vasthouden, volhouden en focussen van de aandacht op deze specifieke taak of activiteit. Deze complicaties kunnen te maken hebben met verschillende oorzaken en lijden tot verschillende symptomen. Concentratie complicaties kunnen voorkomen bij volwassen en kinderen. 

Concentratie problemen symptomen

Wat zijn de symptomen van concentratie problemen? De symptomen van concentratie problemen kunnen per persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen van concentratie complicaties zijn;

 • Snel afgeleid zijn van taken en activiteiten
 • Geen focus of aandacht hebben
 • Geen gevoel van overzicht hebben
 • Niet kunnen ordenen
 • Vergeetachtig zijn
 • Chaotisch gevoel

Concentratie problemen oorzaak

Ook de oorzaak van concentratie complicaties kan per persoon strek verschillen. De meest voorkomende oorzaken zijn;

 • Een te hoge prestatiedruk
 • Problemen in de relationele sfeer
 • Hormonale verandering (menopauze, menstruatiecyclus, etc)
 • Gevoel van depressiviteit
 • Een burn-out
 • Verminderde hersenfunctie
 • Gebrek aan juiste voedingsstoffen 

Concentratie problemen oplossen

Naast de verschillende symptomen en oorzaken, zijn er aantal manieren om concentratie problemen op te lossen. De meest effectieve manieren worden besproken.

 

Breng structuur aan

Als eerste kan het helpen om structuur aan te brengen in het dagelijkse leven. Het gaat hierbij om structuur in werksferen en privésferen. Het kan helpen om een planning te maken en deze structuur aan te houden. Dit brengt rust en regelmaat in de dagelijkse activiteiten.

 

Neem voldoende rust

Ook is het belangrijk om voldoende rust te nemen om concentratie complicaties op te lossen Hierdoor krijgen de hersenen de mogelijkheid om prikkels te verwerken. Het wordt hierdoor gemakkelijker om nieuwe prikkels op de juiste manier te ontvangen en mee er mee om te gaan.

 

Bespreek bevindingen

Daarnaast kan het helpen om de bevindingen te bespreken met een vriend, familielid, kennis of collega. Door het uitspreken van de problemen en bevindingen kan dit rust geven en het concentratie vermogen verbeteren.

 

Realistische doelen stellen

Ook is het belangrijk om realistische doelen te stellen met een bijpassende planning. Het behalen van deze doelen zal gemakkelijker gaan wat een positieve invloed heeft op het verminderen van concentratie problemen.

 

Voldoende beweging

Tot slot toont wetenschappelijk onderzoek aan dat voldoende beweging bijdraagt aan het verminderen van concentratie complicaties. Vooral wandelen (10.000 stappen per dag) draagt bij aan het verwerken van prikkels in de hersenen.

Shop gerelateerd aan concentratie problemen

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Concentratie problemen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.