Vitamine D tekort: symptomen, gevaarlijk en oorzaak

Een vitamine D tekort komt bij een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking voor. Maar wat zijn de symptomen van een vitamine D tekort? Wat zijn de oorzaken? Is het gevaarlijk? En hoe kun je dit tekort aanvullen? In dit artikel worden verschillende vragen beantwoord en onderwerpen besproken die bij een vitamine D tekort horen.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die essentieel is voor de gezondheid. Het bijzondere aan deze vitamine is dat het lichaam deze zelf kan aanmaken onder invloed van Uv-straling (zonlicht). Wanneer de zon op de huid schijnt wordt vitamine D aangemaakt in de huidcellen. Daarnaast kan voeding een bron van vitamine D zijn, dit is echter maar een zeer klein percentage. 

Waar is vitamine D goed voor?

De vitamine is onmisbaar voor de gezondheid omdat zij verschillende aspecten van zowel het lichamelijke als het geestelijke welzijn beïnvloed. De voedingsstof beïnvloed:

  • Bloed – Het bevordert de opname van calcium en fosfor in het bloed, omdat het calcium en fosfor uit de botten helpt activeren.
  • Botten – Het verhoogt de calciumopname in de botten wat belangrijk is voor het behoud van sterke botten en botvorming.
  • Celdeling – Het is goed voor de celdeling en het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels (cel vernieuwing).
  • Immuunsysteem – Het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand.
  • Mond & tanden – Het helpt de tanden sterk te houden en op te bouwen.
  • Spieren – Het is goed voor de spieren en speelt een rol bij het behoud van sterke en soepele spieren.

Vitamine D tekort

Een vitamine D tekort, komt voor bij 40% van de Nederlandse bevolking. Dit percentage loopt op tot 67% in de herfst- en winterperiode. Wanneer het lichaam niet voldoende vitamine D aanmaakt, spreken we van een tekort. Dit tekort kan schadelijk zijn voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Vitamine D tekort symptomen

Bij een tekort aan vitamine D kunnen verschillende symptomen optreden. Deze symptomen kunnen per persoon verschillen en ook de sterkte ervan. De meest voorkomende symptomen van een vitamine D tekort zijn:

  • Vermoeidheid
  • Een tekort aan energie
  • Verminderde stemming
  • Pijn in onderrug
  • Ongezond tandvlees
  • Minder sterke botten
  • Een gevoel van lusteloosheid
  • Spiertrillingen of krampen
  • Spierpijn
  • Pijnlijke gewrichten
  • Verminderde weerstand

Vitamine D tekort oorzaak

Een tekort aan vitamine D kan twee verschillende oorzaken hebben. Namelijk onvoldoende blootstelling aan zonlicht of te weinig voeding dat vitamine D bevat.

 

Onvoldoende zonlicht

Meer dan 90% van de vitamine D in het lichaam is afkomstig van blootstelling aan zonlicht. Wanneer deze blootstelling niet voldoende is, kan een vitamine D tekort ontstaan.

 

Onvoldoende vitamine D rijke voeding

Daarnaast wordt 10% van de vitamine D in het lichaam opgenomen via de voeding. Echter heeft een tekort meestal te maken met een gebrek aan zonlicht.

Risicogroepen vitamine D tekort

Naast de verschillende oorzaken van een vitamine D tekort, zijn er bevolkingsgroepen die een verhoogd risico op een tekort hebben.

 

Onvoldoende zonlicht

Mensen die niet genoeg zonlicht krijgen, hebben een verhoogd risico op een tekort. Hieronder vallen mensen die voornamelijk binnen werken en minder dan 60 minuten per dag buiten doorbrengen.

 

Senioren

Ouderen vormen ook een verhoogde risicogroep voor een tekort. Bij oudere mensen is de huid niet altijd in staat voldoende vitamine D aan te maken, waardoor een tekort kan ontstaan door de eerdergenoemde symptomen.

 

Getinte of donkere huidskleur

Bij een donkere huid wordt geadviseerd om het hele jaar door extra vitamine D in te nemen. De huid kan zelf niet voldoende vitamine D aanmaken.

 

Vrouwen in de overgang

Vrouwen kunnen tijdens de overgang last krijgen van osteoporose. Deze osteoporose wordt verergerd door een tekort aan vitamine D.

 

Baby’s

Het is van cruciaal belang dat baby’s en kinderen in de groei voldoende vitamine D binnenkrijgen voor een normale ontwikkeling van tanden en botten.

 

Zwangere vrouwen

Vitamine D is zeer belangrijk voor het ongeboren kind. Het is onmisbaar voor een normale ontwikkeling van het beenderstelsel van uw baby.

Heb ik een vitamine D tekort?

Zoals besproken, heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking een vitamine D tekort. Vooral voor risicogroepen wordt geadviseerd het vitamine D-gehalte goed in de gaten te houden en dagelijks een vitamine D supplement te nemen.

 

Vitamine D waarde testen

Om zeker te weten of er sprake is van een vitamine D tekort, is het nodig om een bloedonderzoek te doen. Deze test meet de waarde van de hoeveelheid vitamine D in het bloed. Deze test kan bij de huisarts worden uitgevoerd. Soortgelijke tests worden ook online aangeboden, maar zijn niet altijd even betrouwbaar.

Is een vitamine D tekort gevaarlijk?

Een vitamine D-tekort is niet direct gevaarlijk en kan ook vrij gemakkelijk worden verholpen. Het is echter wel belangrijk om een vitamine D tekort vroegtijdig vast te stellen en te behandelen, om symptomen te voorkomen. Echter kan een langdurig vitamine D tekort schadelijk zijn voor de gezondheid van de botten en spieren.

Vitamine D tekort aanvullen

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert mensen die behoren tot de risicogroep, om dagelijks een vitamine D supplement te nemen. Ook voor mensen die last hebben van symptomen van een vitamine D tekort kan een vitamine D supplement in de vorm van capsules of pil bijdragen aan de gezondheid.

Vitamine D3 van Vaud is een vitamine D supplement in de best opneembare vorm voor het lichaam. Hetgeen wat Vitamine D3 van Vaud uniek maakt is de dosering van de werkzame stoffen. Juist de manier waarop de voedingsstoffen en ingrediënten gewonnen zijn, zorgen voor de juiste effectiviteit en kwaliteit van het supplement.

Shop gerelateerd aan vitamine D tekort

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Vitamine D tekort: symptomen, gevaarlijk en oorzaak’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *