vruchtbaarheid vitamines man
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Welke vitamines bevorderen de vruchtbaarheid van de man? Meer dan één op de zes stellen heeft moeite met zwanger worden. In 30% van deze gevallen licht het probleem bij de vruchtbaarheid van de man en is het onduidelijk wat de oorzaak precies is. Echter kunnen de juiste vitamines en mineralen een ondersteunende functie bieden voor de vruchtbaarheid van de man. in dit artikel worden dan alle vitamines en mineralen toegelicht die de vruchtbaarheid van de man kunnen verbeteren.

Zink

Zink is een mineraal en speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van de man en heeft invloed op de vorming van het sperma. Dit komt door het mannelijke hormonen testosteron. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een lage inname van zink een relatie heeft met een lage concentratie testosteron. Testosteron heeft vervolgens invloed op de hoeveelheid sperma en vermindert daardoor de kans op een zwangerschap.

Selenium

Selenium is tevens een mineraal met een belangrijke rol omtrent de vruchtbaarheid van een man. Hoe zink invloed had op de hoeveelheid sperma, heeft selenium invloed op de beweeglijkheid en bescherming van de zaadcellen. Een te lage inname selenium kan zorgen voor beschadigde zaadcellen en een vermindering van de beweeglijkheid. Het is dan ook erg belangrijk om genoeg selenium binnen te krijgen voor de beweeglijkheid van de zaadcellen en ter bescherming van de zaadcellen.

Vitamine B11 (Foliumzuur)

Vitamine B11 ook wel foliumzuur genoemd, is één van de belangrijkste vitamines voor de vruchtbaarheid van de man. In combinatie met zink zorgt foliumzuur voor een verhoging van het aantal zaadcellen bij mannen die minder vruchtbaar zijn. Dit geld voornamelijk voor supplementen die zowel zink als foliumzuur bevatten. Daarnaast is foliumzuur essentieel voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn. foliumzuur is erg belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

Vitamine B12

Vitamine B12 tekort komt voornamelijk voor bij veganisten. Een tekort aan deze vitamine kan bij een man leiden tot een vermindering van het aantal zaadcellen en een mindere beweeglijkheid. Daarnaast kan een tekort ook nog leiden tot impotentie of erectieproblemen.

Omega 3

Omega 3 is een vetzuur dat belangrijk is voor het menselijk lichaam en tevens een relatie heeft met de zaadcellen. Tijdens een onderzoek zijn hoge concentraties omega 3 aangetroffen in de zaadcellen. Dit laat zien dat deze vetzuur een rol speelt bij de levensvatbaarheid van de zaadcellen.

Vitamine D

De Universiteit van Kopenhagen heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamines en de vruchtbaarheid van de man. Hier is het vitamine D gehalte in het bloed onderzocht en de kwaliteit van het sperma. Hieruit kwam naar voren dat ongeveer 50% van alle mannen een te laag vitamine D gehalte in het bloed had. Bij al deze mannen was de beweeglijkheid en de snelheid van het sperma minder dan bij mannen met een goed vitamine D gehalte. Daarnaast hadden mannen met een gezond vitamine D gehalte meer gezonde zaadcellen.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *