zaadkwaliteit verbeteren
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

De zaadkwaliteit verbeteren kan op verschillende manieren en is belangrijk voor de vruchtbaarheid van een man. Zo heeft één op de zes stellen te maken met vruchtbaarheidsproblemen, waarbij de oorzaak in één op de drie gevallen afkomstig is van de man. Toch zijn in de meeste gevallen de problemen op te lossen, door de zaadkwaliteit te verbeteren.

Wat is een goede zaadkwaliteit?

De kwaliteit van de zaadcellen en hiermee het sperma hangen af van drie verschillende factoren, namelijk: beweeglijkheid, hoeveelheid en structuur. Wanneer alle factoren optimaal zijn voor de vruchtbaarheid, wordt er gesproken over goede zaadkwaliteit.

  • Bewegelijkheid van de zaadcellen zijn belangrijk omdat ze op deze manier de eicel bereiken in de baarmoeder van een vrouw. Een optimale bewegelijkheid van de zaadcellen is wanneer 40% ervan daadwerkelijk beweegt.
  • Hoeveelheid van de zaadcellen per ejaculatie is belangrijk om te bepalen of de kwaliteit van het zaad goed is. Een optimale hoeveelheid van 150 miljoen zaadcellen per zaadlozing is gewenst.
  • Structuur van de zaadcellen zijn enorm belangrijk. Een normale zaadcel heeft de vorm van een ovale kop en een lange staart, hiermee wordt de eicel bereikt. Hoe meer zaadcellen deze structuur hebben des te beter de kwaliteit van het zaad is.

Verminderde zaadkwaliteit 

Er wordt gesproken van een verminderde zaadkwaliteit als één van de onderstaande regels van toepassing is.

  • Beweeglijkheid van de zaadcellen is minder dan 25%, er wordt dan gesproken van lui zaad of traag zaad.
  • Hoeveelheid van de zaadcellen rond de 20 miljoen per zaadlozing, er wordt dan gesproken van verminderde vruchtbaarheid.
  • Structuur van de zaadcellen is bij meer dan 70% anders gevormd, er wordt dan gesproken over verminderde vruchtbaarheid.

Zaadkwaliteit verbeteren

Er zijn verschillende manieren om de zaadkwaliteit te verbeteren van een man.

 

1. Gezonde voeding

Gezonde voeding is van essentieel belang voor het verbeteren van de zaadkwaliteit. Gezond en gevarieerd eten draagt namelijk bij aan de gezondheid en dus ook aan de gezondheid van de zaadcellen.

 

2. Goede voedingsstoffen 

Naast gezonde voeding zijn er een aantal voedingsstoffen die bijdragen aan de kwaliteit van het sperma. Zo is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voedingsstoffen seleen en zink, die goed zijn voor de vruchtbaarheid en de zaadkwaliteit.

 

3. Voldoende beweging

Voldoende beweging zorgt voor een goede gezondheid van het lichaam. Het heeft namelijk invloed op de bloedsomloop, de ademhaling, de spieren en overige organen. Het is daarom belangrijk om voldoende te bewegen om de zaadkwaliteit te verhogen.

 

4. Gezond lichaamsgewicht

Naast de bovengenoemde punten is een gezond lichaamsgewicht belangrijk voor de kwaliteit van de zaadcellen. Bij overgewicht en obesitas zijn de zaadcellen van een man minder bewegelijk. Dit is één van de factoren voor lagere zaadkwaliteit.

 

5. Voorkom stress

Stress heeft een negatieve invloed op het verbeteren van de zaadkwaliteit. Verschillende studies tonen aan dat wanneer een man stress ervaart, dit nadelige effecten heeft op de kwaliteit van de zaadcellen.

Sperm Support voor de vruchtbaarheid

Sperm Support is een supplement voor de vruchtbaarheid van een man. De voedingsstoffen hebben effect op de kwaliteit, productie en beweeglijkheid van de zaadcellen (sperma). Het product kan ondersteuning bieden aan koppels die moeite hebben om zwanger te worden, zoals één op de zes koppels in Nederland dit ervaart.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *