Zaadkwaliteit verbeteren

Zaadkwaliteit verbeteren kan met behulp van een aantal effectieve tips. Het verbeteren van de kwaliteit van het sperma kan van essentieel belang zijn voor paren met een kinderwens. In 33% van de gevallen blijft een zwangerschap uit als gevolg van verminderde vruchtbaarheid bij de man. In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen hierover beantwoord.

Wat is een goede zaadkwaliteit?

Om de zaadkwaliteit te verbeteren is het belangrijk om te weten hoe de zaadkwaliteit wordt bepaald. De kwaliteit van de zaadcellen en dus van het sperma hangt af van drie verschillende factoren, namelijk: beweeglijkheid, kwantiteit en structuur. Wanneer alle factoren optimaal zijn voor de vruchtbaarheid, spreekt men van een goede spermakwaliteit.

 

Bewegelijkheid

De beweeglijkheid van zaadcellen is belangrijk omdat ze op daardoor de eicel in de baarmoeder van de vrouw bereiken. De optimale beweeglijkheid van de zaadcellen is wanneer 40% van hen daadwerkelijk beweegt.

 

Hoeveelheid

De hoeveelheid zaadcellen per zaadlozing is belangrijk om te bepalen of de kwantiteit van het sperma goed is. Een optimale hoeveelheid van 150 miljoen zaadcellen per zaadlozing is gewenst.

 

Structuur

De structuur van de zaadcellen is enorm belangrijk. Een normale zaadcel heeft de vorm van een ovale kop en een lange staart, hiermee bereikt hij de eicel. Hoe meer zaadcellen deze structuur hebben, hoe beter de kwaliteit van het zaad is.

Wanneer verminderde zaadkwaliteit?

Daarnaast is het belangrijk om te weten wanneer er sprake is van verminderde zaadkwaliteit om de zaadkwaliteit daadwerkelijk te kunnen verbeteren. We spreken van verminderde zaadkwaliteit wanneer een van de volgende regels van toepassing is:

  • Bewegelijkheid van de zaadcellen is minder dan 25%, dit wordt lui zaad of traag zaad genoemd.
  • Hoeveelheid zaadcellen rond de 20 miljoen per ejaculatie, dit wordt verminderde vruchtbaarheid genoemd.
  • Structuur van de zaadcellen is anders voor meer dan 70%, dit wordt verminderde vruchtbaarheid genoemd.

Zaadkwaliteit verbeteren

Wanneer er spraken is van een verminderde zaadkwaliteit, kan met behulp van verschillende manieren de zaadkwaliteit verbeterd worden. De meest effectieve manieren zijn:

 

1. Gezonde voeding

Gezonde voeding is van essentieel belang voor het verbeteren van de zaadkwaliteit. Gezond en gevarieerd eten draagt namelijk bij aan de gezondheid en dus ook aan de gezondheid van de zaadcellen.

 

2. Vermijdt alcohol, roken en drugs

Het vermijden van alcohol, het roken van tabak en het niet gebruiken van drugs is essentieel om de kwaliteit van de zaadcellen te verbeteren.

 

3. Voldoende beweging

Voldoende beweging zorgt voor een goede gezondheid van het lichaam. Het heeft namelijk invloed op de bloedsomloop, ademhaling, spieren en overige organen. Het is daarom belangrijk om voldoende te bewegen om de zaadkwaliteit te verhogen.

 

4. Gezond lichaamsgewicht

Naast de bovengenoemde punten is een gezond lichaamsgewicht belangrijk voor de kwaliteit van de zaadcellen. Bij overgewicht en obesitas zijn de zaadcellen van een man minder bewegelijk. Dit is één van de factoren voor lagere zaadkwaliteit.

 

5. Voorkom stress

Stress heeft een negatieve invloed op het verbeteren van de zaadkwaliteit. Verschillende studies tonen aan dat wanneer een man stress ervaart, dit nadelige effecten heeft op de kwaliteit van de zaadcellen.

 

6. Goede voedingsstoffen 

Naast gezonde voeding zijn er een aantal voedingsstoffen die bijdragen aan de kwaliteit van het sperma. Zo is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voedingsstoffen seleen en zink, die goed zijn voor de vruchtbaarheid en de zaadkwaliteit.

Sperm Support voor de vruchtbaarheid

Sperm Support is een supplement voor de vruchtbaarheid van een man. De voedingsstoffen hebben effect op de kwaliteit, productie en beweeglijkheid van de zaadcellen (sperma). Het product kan ondersteuning bieden aan koppels die moeite hebben om zwanger te worden, zoals één op de zes koppels in Nederland dit ervaart.

Shop gerelateerd aan zaadkwaliteit verbeteren

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Zaadkwaliteit verbeteren’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *