Skip to content

Zwanger

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Zwangerschap is een prachtige periode vol verandering en ontwikkeling, waarin van bevruchting tot geboorte een nieuw leven vorm krijgt. Dit deksundige artikel duikt in het kern van de zwangerschap, van de eerste tekenen die duiden op het begin van een nieuwe levensfase tot de belangrijke voedings- en levensgewoonten die bijdragen aan een gezonde zwangerschapservaring. We bespreken de ontwikkeling van het zwanger zijn van week tot week, behandelen veelvoorkomende gezondheidsuitdagingen en bieden praktisch advies voor koppels die zwanger willen worden. 

Wat is zwangerschap en hoe begint het?

Zwangerschap is een fascinerend proces waarin een unieke reeks biologische processen leidt tot de ontwikkeling van een nieuw leven. Het begint met bevruchting, een proces waarbij een mannelijke zaadcel samensmelt met een vrouwelijke eicel. Deze versmelting vindt meestal plaats in de eileider en levert een bevruchte eicel, of zygote, op. In de dagen die volgen, deelt deze zygote zich verschillende keren tijdens zijn reis naar de baarmoeder. Eenmaal aangekomen in de baarmoeder wordt de celmassa, die nu blastocyste wordt genoemd, geïmplanteerd: het nestelt zich in de baarmoederwand, waar het zich verder ontwikkelt tot een embryo en uiteindelijk tot een volledig gevormde foetus. 

Symptomen van zwangerschap

De verschijnselen en symptomen van een zwangerschap kunnen sterk verschillen tussen vrouwen en zelfs tussen verschillende zwangerschappen van dezelfde vrouw. Hier volgt een gedetailleerde beschrijving van de meest voorkomende symptomen.

Uitblijven van de menstruatie

Voor veel vrouwen is het uitblijven van de menstruatie het eerste en duidelijkste teken van een zwangerschap. Dit gebeurt omdat het lichaam de binnenkant van de baarmoeder voorbereidt om een zwangerschap te dragen, waardoor de menstruatiecyclus wordt onderbroken.

Gevoelige en gezwollen borsten

Kort na de bevruchting kunnen hormonale veranderingen de borsten gevoelig of pijnlijk maken. Dit gevoel van volheid of gevoeligheid is vergelijkbaar met wat sommige vrouwen vlak voor hun menstruatie ervaren, maar is meestal intenser tijdens de vroege zwangerschap.

Misselijkheid met of zonder overgeven

Ochtendmisselijkheid, die op elk moment van de dag kan optreden, is een ander bekend symptoom van een vroege zwangerschap. Hoewel de precieze oorzaak onbekend is, wordt aangenomen dat de stijging van de hormoonspiegels hierbij een rol speelt. Misselijkheid begint meestal rond de 6e week na de laatste menstruatie, maar kan ook eerder of later optreden.

Vaker moeten plassen

De verhoogde productie van het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) stimuleert de bloedtoevoer naar het bekkengebied, waardoor men vaker moet plassen. Dit symptoom kan al vroeg in de zwangerschap optreden en de hele periode aanhouden.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende vroege tekenen van zwangerschap. Door een verhoogd progesterongehalte, in combinatie met een lagere bloedsuikerspiegel, een lagere bloeddruk en een verhoogde bloedproductie, kunt men zich in de eerste weken van de zwangerschap bijzonder moe voelen.

Voedselaversies of -voorkeuren

Het is niet ongewoon dat zwangere vrouwen plotseling een afkeer hebben van bepaalde geuren of smaken, of juist sterk verlangen naar bepaald voedsel. Hoewel de precieze oorzaak van deze veranderingen niet duidelijk is, spelen hormonale veranderingen waarschijnlijk een rol.

Elk van deze symptomen kan op zich wijzen op een zwangerschap, maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door andere factoren. Daarom is het belangrijk om een positieve zwangerschapstest te bevestigen met een bezoek aan een arts. Deze kan een zwangerschap bevestigen en advies geven over de volgende stappen in het verzorgingsproces. 

zwanger
zwanger

Voeding en vitamines tijdens de zwangerschap

Een optimale voedselinname is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van moeder en kind tijdens de zwangerschap. 

Vitamines en zwangerschap

Er zijn een aantal belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, die essentieel zijn voor de moeder en foetus tijdens de zwangerschap. Dit zijn onder anderen;

  • Foliumzuur: Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de neurale buis van de baby.
  • IJzer: Helpt bij het voorkomen van bloedarmoede bij de moeder en zorgt voor voldoende zuurstof voor de baby.
  • Calcium: Ondersteunt de ontwikkeling van sterke botten en tanden bij de baby.
  • Vitamine D: Essentieel voor de opname van calcium en de ontwikkeling van gezonde botten.
  • Jodium: Noodzakelijk voor de normale schildklierfunctie bij zowel moeder als baby.

Het is aan te raden om zwangerschapsvitaminen (Multivitamin Pregnant) te nemen om ervoor te zorgen dat deze belangrijke voedingsstoffen voldoende aanwezig zijn tijdens de zwangerschap.

Wat mag je niet eten en drinken als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap is het cruciaal om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van de baby of een gezondheidsrisico kunnen vormen voor de moeder:

  • Rauw of onvoldoende verhit vlees: Dit kan schadelijke bacteriën zoals Toxoplasma, E. coli, Listeria, en Salmonella bevatten. Deze bacteriën kunnen leiden tot voedselvergiftiging of ernstigere gezondheidsproblemen, waaronder een miskraam of foetale infecties.
  • Ongepasteuriseerde zuivelproducten en zachte kazen: Producten zoals rauwe melk, brie, feta, camembert, en blauwaderkazen kunnen Listeria bevatten, wat listeriose kan veroorzaken, een infectie die ernstige complicaties voor de zwangerschap kan veroorzaken.
  • Hoge kwikvis: Vissoorten zoals zwaardvis, koningsmakreel, haai, en tilefish bevatten hoge niveaus van kwik, een metaal dat schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Het is veiliger om te kiezen voor vis met een laag kwikgehalte, zoals zalm, garnalen, pollock, en lichte tonijn (niet de witte tonijn, die meer kwik bevat).
  • Rauwe eieren: Vermijd voedingsmiddelen die rauwe eieren bevatten, zoals zelfgemaakte mayonaise, bepaalde dressings, en rauw koekjesdeeg, vanwege het risico op Salmonella-infectie.
  • Cafeïne: Hoewel matige consumptie van cafeïne (minder dan 200 mg per dag) over het algemeen als veilig wordt beschouwd tijdens de zwangerschap, kan overmatige inname het risico op een miskraam en een laag geboortegewicht verhogen.
  • Alcohol: Er is geen veilige hoeveelheid alcohol tijdens de zwangerschap. Alcoholgebruik kan leiden tot foetaal alcoholsyndroom, wat ernstige fysieke en mentale beperkingen bij de baby kan veroorzaken.
4.8/5

Complete multivitamine voor tijdens de zwangerschap

Zwangerschap per week

  • Moeder: De zwangerschapstelling begint op de eerste dag van de laatste menstruatieperiode (LMP). Hoewel de bevruchting nog niet heeft plaatsgevonden, wordt deze tijd gebruikt om de verwachte bevallingsdatum te berekenen.
  • Baby: Er is nog geen baby, maar het lichaam bereidt zich voor op de ovulatie, wanneer een eicel wordt vrijgegeven en bevruchting kan plaatsvinden.
  • Moeder: Na de ovulatie kan de bevruchting plaatsvinden als een sperma de eicel ontmoet in de eileider. Veel vrouwen merken nog geen veranderingen op, maar sommigen kunnen lichte spotting of ovulatiepijn ervaren.
  • Baby: Wanneer de spermacel en de eicel samensmelten, vormen ze een zygote. Deze zygote begint zich te delen en beweegt zich naar de baarmoeder voor implantatie.
  • Moeder: De zygote, nu een blastocyst, nestelt zich in de baarmoederwand. Sommige vrouwen kunnen lichte bloedingen of krampen ervaren, bekend als implantatiebloeding. Dit is ook het moment waarop de eerste tekenen van zwangerschap kunnen beginnen, zoals vermoeidheid en gevoelige borsten.
  • Baby: De blastocyst begint zich te ontwikkelen tot een embryo en placenta. De productie van hCG (humaan choriongonadotrofine), het zwangerschapshormoon, neemt toe, wat een positieve zwangerschapstest kan opleveren.
  • Moeder: Misselijkheid en vermoeidheid kunnen intensiveren. Veel vrouwen ontdekken rond deze tijd dat ze zwanger zijn.
  • Baby: Het embryo is nu ongeveer de grootte van een sesamzaadje. De ontwikkeling van de hersenen, het hart en het ruggenmerg is begonnen.
  • Moeder: Symptomen zoals misselijkheid, overgeven en frequente urinering kunnen voortduren. Het is belangrijk om gezonde voeding te handhaven en voldoende rust te krijgen.
  • Baby: Het hart van de baby begint te kloppen met een regelmatig ritme. Dit is vaak zichtbaar op een echografie.
  •  
  • Moeder: De borsten kunnen verder zwellen en gevoeliger worden. Het is een goed moment om een eerste prenatale afspraak te plannen als dat nog niet is gebeurd.
  • Baby: Armpjes en beentjes beginnen zich te vormen. Het gezicht begint vorm te krijgen met de ontwikkeling van de neus, mond en oogleden.
  • Moeder: Veel vrouwen ervaren nu verhoogde vermoeidheid en misselijkheid. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven en kleine, frequente maaltijden te eten.
  • Baby: Het embryo begint nu op een mens te lijken en wordt officieel een foetus. De vingers en tenen ontwikkelen zich, en de hersenfunctie begint te activeren.
  • Moeder: Misselijkheid en ochtendziekte kunnen pieken rond deze tijd. Borsten blijven gevoelig en vergroten mogelijk.
  • Baby: De belangrijkste organen, zoals het hart, de nieren, en de lever, beginnen zich te vormen. De foetus is nu ongeveer zo groot als een kers.
  • Moeder: Sommige vrouwen merken dat hun kleding strakker zit naarmate de baarmoeder groeit. Het is een goed moment om loszittende kleding te overwegen.
  • Baby: De foetus kan nu buigen en fijne bewegingen maken. Nagels beginnen te vormen op de vingers en tenen.
  • Moeder: Energie niveaus kunnen beginnen te herstellen als het tweede trimester nadert. Het risico op miskraam begint af te nemen.
  • Baby: Het gezicht begint menselijker te worden met duidelijker oogleden. De externe geslachtsorganen beginnen zich ook te ontwikkelen, maar het is vaak nog te vroeg om het geslacht via een echo te zien.
  • Moeder: Veel vrouwen merken een afname van misselijkheid en vermoeidheid. Dit is ook het moment voor de eerste trimester screening, die kan helpen bij het beoordelen van het risico op chromosomale afwijkingen.
  • Baby: De foetus heeft nu volledig gevormde vingers en tenen, inclusief vingernagels en teennagels. De nieren beginnen urine te produceren.
  • Moeder: Het tweede trimester begint, vaak beschouwd als de “honeymoon” fase van de zwangerschap vanwege de afname van vroege zwangerschapssymptomen.
  • Baby: De foetus kan nu zuigen en slikken. Fijne haartjes, lanugo genaamd, beginnen het lichaam te bedekken.
  • Moeder: Sommige zwangerschapssymptomen zoals borstgevoeligheid kunnen verminderen. Vrouwen kunnen een verhoogde eetlust ervaren.
  • Baby: De geslachtsorganen zijn verder ontwikkeld, en het geslacht van de baby kan soms worden geïdentificeerd tijdens een echo, hoewel dit niet altijd gegarandeerd is.
  • Moeder: Velen voelen zich energieker en hebben minder last van misselijkheid. Het kan zijn dat u een toename in lichaamsgewicht begint te merken.
  • Baby: De foetus kan grimassen maken, en de zintuigen beginnen zich te ontwikkelen. Het skelet begint te verharden van kraakbeen naar bot.
  • Moeder: Sommige vrouwen beginnen de baby te voelen bewegen, een fenomeen bekend als ‘quickening’. Dit kan aanvoelen als fladderen of bubbelen.
  • Baby: De baby kan grijpen, grimassen maken, en zelfs beginnen te zuigen. De ogen beginnen zich naar voren te verplaatsen, en het gezicht lijkt meer op dat van een baby bij de geboorte.
  • Moeder: De buik begint duidelijker zichtbaar te worden als het teken van groei. Het kan nodig zijn om comfortabelere kleding te dragen.
  • Baby: Vet (of lanugo) begint zich te vormen onder de huid. Dit helpt bij de regulatie van de lichaamstemperatuur.
  • Moeder: Sommige vrouwen ervaren een verhoogd libido. Het is ook mogelijk om last te hebben van beenkrampen en rugpijn door de groeiende baarmoeder.
  • Baby: De oren staan nu in de juiste positie. De baby begint ook geluiden van buitenaf te horen, zoals de stem van de moeder.
  • Moeder: Velen voelen zich energieker en genieten van de tweede trimester. Dit is een goede tijd om te beginnen met prenatale yoga of lichte oefeningen.
  • Baby: De beschermende coating, vernix caseosa, begint zich te vormen op de huid. Dit beschermt tegen langdurige blootstelling aan vruchtwater.
  • Moeder: Dit markeert de helft van de zwangerschap. Veel vrouwen hebben een anatomische scan rond deze tijd om de ontwikkeling van de baby te controleren.
  • Baby: De baby is nu actiever, en schoppen en bewegingen zijn vaker voelbaar. De ontwikkeling van de zintuigen intensiveert.
  • Moeder: Het kan zijn dat u last heeft van zwangerschapsstriemen en een droge, jeukende huid rond de buik.
  • Baby: De baby slikt meer, wat goed is voor het spijsverteringssysteem. De smaakpapillen beginnen zich ook te ontwikkelen.
  • Moeder: Verhoogde eetlust is gebruikelijk. Het is belangrijk om voedzaam te eten en voldoende water te drinken.
  • Baby: De ogen hebben zich ontwikkeld, hoewel de irissen nog steeds pigment missen. Het haar begint ook te groeien.
  • Moeder: Sommige vrouwen ervaren ‘Braxton Hicks’-contracties, een soort oefenweeën die niet leiden tot de bevalling.
  • Baby: De baby begint vet op te slaan, wat belangrijk is voor de thermoregulatie en metabolisme.
  • Moeder: Het is mogelijk dat u last hebt van slaapproblemen. Het gebruik van kussens voor ondersteuning kan helpen.
  • Baby: De huid van de baby is nog steeds rimpelig maar begint meer vet te krijgen. De longen ontwikkelen zich verder.

 

  • Moeder: Het risico op zwangerschapsdiabetes neemt toe, dus het kan zijn dat u wordt getest rond deze tijd.
  • Baby: De baby reageert meer op geluiden van buitenaf. Schrikreacties op harde geluiden kunnen voorkomen.
  • Moeder: Mogelijk ervaar u meer rugpijn en zwaarte in de buik. Het is belangrijk om een goede houding te behouden en rust te nemen wanneer nodig.
  • Baby: De ogen beginnen te openen en de baby kan beginnen met het zien van licht. De longen zijn nog in ontwikkeling maar beginnen zich voor te bereiden op ademhaling buiten de baarmoeder.
  • Moeder: Het derde trimester begint. U kunt last krijgen van kortademigheid en frequent urineren, omdat de baby meer ruimte inneemt.
  • Baby: De baby opent en sluit haar ogen en kan zelfs beginnen te dromen. De hersenen ontwikkelen zich snel.
  • Moeder: Het kan zijn dat u last hebt van Braxton Hicks-contracties als voorbereiding op de bevalling. Het is belangrijk om te letten op tekenen van vroegtijdige bevalling.
  • Baby: Er is meer vet onder de huid, waardoor de baby ronder wordt. De baby kan hikken, wat je als lichte schokjes kunt voelen.
  • Moeder: De slaap kan verstoord worden door de grootte van de buik en frequent urineren. Zoek naar comfortabele slaapposities.
  • Baby: De spieren en longen blijven zich ontwikkelen. De baby wordt actiever en je kunt sterke bewegingen voelen.
  • Moeder: Sommige vrouwen ervaren oedeem (zwelling) in de voeten en enkels. Blijf gehydrateerd en rust regelmatig met uw voeten omhoog.
  • Baby: De baby kan nu zien en horen. De ogen kunnen licht volgen en de baby reageert op geluiden.
  • Moeder: Let op tekenen van pre-eclampsie, waaronder hoge bloeddruk en eiwitten in de urine. Regelmatige prenatale controles zijn cruciaal.
  • Baby: De baby blijft groeien en ontwikkelen. De meeste organen zijn nu volledig gevormd.
  • Moeder: Het kan zijn dat u meer moe bent, aangezien de buik blijft groeien. Het is belangrijk om rust te nemen wanneer mogelijk.
  • Baby: De baby oefent ademhalen door het inademen van vruchtwater. De fijne haartjes (lanugo) beginnen uit te vallen.
  • Moeder: De baarmoeder is nu ongeveer 5 inch boven uw navel. u kunt last hebben van indigestie en brandend maagzuur.
  • Baby: De schedel van de baby blijft zacht en is niet volledig samengevoegd, wat de geboorte door het geboortekanaal vergemakkelijkt.
  • Moeder: Het is mogelijk dat u nesteldrang ervaart, een drang om het huis klaar te maken voor de komst van de baby.
  • Baby: De baby begint in te dalen, of zich te positioneren voor de geboorte, meestal met het hoofd naar beneden.
  • Moeder: De buik kan lager voelen als de baby indaalt. Dit kan wat verlichting geven aan kortademigheid.
  • Baby: De nieren zijn volledig ontwikkeld en de lever kan afvalproducten verwerken.
  • Moeder: Prenatale bezoeken worden nu wekelijks. Het is een goed moment om een geboorteplan te bespreken met je zorgverlener.
  • Baby: De vacht van fijn haar (lanugo) is bijna helemaal verdwenen. De baby blijft vet opbouwen.
  • Moeder: U bent nu officieel ‘op termijn’. De bevalling kan elk moment beginnen, hoewel sommige vrouwen nog enkele weken te gaan hebben.
  • Baby: De baby is nu technisch gezien volgroeid. De meeste systemen zijn klaar voor het leven buiten de baarmoeder.
  • Moeder: Let op tekenen van bevalling, waaronder het breken van het water, regelmatige contracties, en het verlies van de slijmprop.
  • Baby: De baby blijft vet opbouwen en fijne afstemmingen maken. Bij 40 weken is de baby volledig ontwikkeld en klaar voor geboorte.

Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschap is een tijd van grote veranderingen in het lichaam, die kunnen leiden tot een aantal kwaaltjes. Hieronder behandel en bespreken we deze kwaaltjes in meer detail, inclusief symptomen en strategieën om ermee om te gaan.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes treedt op wanneer het lichaam tijdens de zwangerschap niet genoeg insuline kan produceren, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Het is belangrijk om dit vroeg te onderzoeken, meestal rond de 24e tot 28e week van de zwangerschap, omdat onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan leiden tot complicaties zoals pre-eclampsie, een te grote baby en een verhoogd risico op een keizersnede. De behandeling omvat aanpassingen van het dieet, regelmatige lichaamsbeweging en soms medicatie. 

Blaasontsteking

Blaasontstekingen komen vaker voor tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baarmoeder op de urinewegen. Symptomen zijn onder andere een branderig gevoel bij het plassen, troebele of bloederige urine en frequente aandrang om te plassen. Het is belangrijk om blaasontstekingen snel te behandelen om nierontstekingen te voorkomen, die kunnen leiden tot een vroegtijdige bevalling. Veel drinken, plassen wanneer de aandrang zich voordoet en de blaas volledig legen kunnen infecties helpen voorkomen.

Zwanger en ongesteld

Lichte bloedingen of spotting tijdens de zwangerschap kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals innestelingsbloeding, veranderingen in de baarmoederhals of, in zeldzame gevallen, iets ernstigers zoals een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het is belangrijk om bloedingen te bespreken met een zorgverlener om de oorzaak vast te stellen en de juiste zorg te krijgen.

Diarree

Diarree kan ontstaan door veranderingen in het dieet, prenatale vitamines of als gevolg van maagvirussen. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven en een arts te raadplegen als het aanhoudt, om uitdroging te voorkomen.

Hoofdpijn

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, stress, of veranderingen in het bloedvolume. Regelmatige rust, goede hydratatie, en paracetamol (na overleg met een arts) kunnen verlichting bieden. 

Bruine afscheiding

Lichte bruine afscheiding kan voorkomen door veranderingen in de baarmoederhals. Hoewel het vaak onschuldig is, is het belangrijk om elke verandering in afscheiding te bespreken met een zorgverlener.

Maagzuur

Maagzuur is een veelvoorkomend ongemak dat wordt veroorzaakt door de druk van de groeiende baarmoeder op de maag en de ontspanning van de spieren in het spijsverteringskanaal. Kleine, regelmatige maaltijden en het vermijden van uitlokkende voedingsmiddelen kunnen helpen.

Duizelig

Duizeligheid kan voorkomen als gevolg van veranderingen in de bloedsomloop. Langzaam opstaan uit zittende of liggende posities en regelmatig kleine maaltijden eten kan helpen. 

Koorts

Koorts tijdens de zwangerschap kan een teken zijn van infectie en moet serieus worden genomen. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts heeft. 

Buikgriep

Buikgriep kan leiden tot uitdroging, wat gevaarlijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om veel te drinken en rust te nemen. Raadpleeg een arts voor advies over medicatie en hydratatie. 

Misselijk

Misselijkheid, vaak ochtendmisselijkheid genoemd, is gebruikelijk, vooral in het eerste trimester. Kleine, frequente maaltijden en gember kunnen verlichting bieden. 

Geen eetlust

Een afname van de eetlust kan voorkomen door misselijkheid, maagzuur, of stress. Het vinden van voedingsmiddelen die goed vallen en het nemen van prenatale vitamines kan helpen om te zorgen dat u toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Rugpijn

Rugpijn wordt veroorzaakt door de extra belasting van de groeiende baarmoeder op de rug. Oefeningen, goede houding, en ondersteuning van een fysiotherapeut kunnen helpen. 

Verkouden

Verkoudheid tijdens de zwangerschap kan zwaarder aanvoelen door het immuunsysteem. Rust, voldoende dribjeb en een luchtbevochtiger kunnen verlichting bieden. 

Bloedneus

Verhoogde bloedtoevoer kan leiden tot frequente bloedneuzen. Luchtbevochtigers en zachtjes de neus snuiten kunnen helpen. 

Hartkloppingen

Hartkloppingen zijn gebruikelijk door de toename van het bloedvolume. In de meeste gevallen zijn ze onschuldig, maar het is belangrijk om ernstige hartkloppingen te bespreken met een arts. 

4.8/5

Complete multivitamine voor tijdens de zwangerschap

Zwanger worden?

Zwanger worden is niet voor iedereen gemakkelijk: 20% van de stellen slaagt er bijvoorbeeld niet in om binnen een jaar zwanger te worden. Er zijn verschillende adviezen om de kans om zwanger te worden te vergroten. Hieronder vind u een zorgvuldig samengestelde lijst met tips om uw kansen op een gezonde zwangerschap te vergroten. 

Tip 1: Slik foliumzuur en vitamine D

Het is van groot belang om al voor de zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit draagt niet direct bij aan het sneller zwanger worden, maar is essentieel voor de vroege ontwikkeling van uw kind. De Gezondheidsraad adviseert daarnaast om 10 mcg extra vitamine D te nemen tijdens de zwangerschap, ter ondersteuning van een gezond geboortegewicht. 

Tip 2: Eet gezond en behoud een gezond gewicht

Een gezonde levensstijl is van essentieel belang. Zorg voor een gebalanceerd dieet, vermijd roken, drugs en alcohol en wees voorzichtig met medicijnen. Een optimaal gewicht behouden verhoogt ook de kans op een gezonde zwangerschap. Indien nodig is het raadzaam om vóór de zwangerschap af te vallen. 

Tip 3: Denk aan uw gemoedstoestand

Uw geestelijke gezondheid speelt een belangrijke rol in het vruchtbaarheidsproces. Een stabiele relatie en minimale stress dragen bij aan een grotere kans op een gezonde zwangerschap. Aarzel niet om professionele hulp te zoeken als dat nodig is. 

Tip 4: Sporten, maar niet te veel

Regelmatige lichaamsbeweging bevordert uw algehele gezondheid en daarmee uw vruchtbaarheid. Echter, overmatige inspanning kan een negatieve impact hebben. Vind een evenwichtige routine die bij u past. 

Tip 5: Bereken de vruchtbare dagen

Als u weet wat uw vruchtbare periode is, kunt u uw kansen op zwangerschap aanzienlijk vergroten. Gebruik ovulatietesten of volg uw cyclus zorgvuldig om deze dagen te identificeren. Seksueel contact rond deze periode verhoogt de kans op bevruchting. 

Tip 6: Behoud hoop en geduld

Veel stellen merken dat het enige tijd kan duren voordat ze succes hebben. Het is normaal dat het niet meteen lukt; blijf positief en geduldig.

Tip 7: Verbeter de zaadkwaliteit

Een goede kwaliteit van het sperma is essentieel voor bevruchting. Keuzes in de levensstijl, zoals een gezond dieet, het verminderen van stress en het vermijden van warmte rond de testikels, kunnen de vruchtbaarheid van de man verhogen. Het supplement Sperm Support bevordert de spermakwaliteit van mannen en draagt bij aan de spermaproductie*.

Tip 8: Optimaliseer uw vruchtbaarheid

Een succesvolle eisprong is cruciaal voor zwangerschap. Zorg goed voor uw lichaam door gezonde voeding en voldoende rust, om de vruchtbaarheid te maximaliseren. Het supplement Pregnancy Support is rijk aan voedingsstoffen die u nodig heeft tijdens deze vruchtbare periode. 

4.8/5

Voor uw ondersteuning van de zwangerschap

Veel gestelde vragen over zwangerschap

De eerste tekenen van zwangerschap kunnen onder meer misselijkheid, vermoeidheid, gevoelige borsten, en een verhoogde behoefte om te plassen omvatten. 

In de eerste week van de zwangerschap merk je over het algemeen geen fysieke symptomen op.

Als je zwanger bent, kun je een gevoel van uitrekking, druk en soms zelfs beweging in je buik voelen. 

  1. Abraham-Inpijn, L. (2017). Zwangerschap. In: Tandarts in de knel. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-1442-3_29
  2. Fisscher, Y. (2011). Zwangerschap. In: Waarneemgids 2011. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-8929-2_5
  3. Östgaard, H.C., Andersson, G.B.J. De invloed van enkele biomechanische factoren op lage-rugpijn tijdens zwangerschap. STIM 13, 277–278 (1994). https://doi.org/10.1007/BF03075948

Sperm Support:

*Goedgekeurde gezondheidsclaims

  • Seleen draagt bij aan de beweeglijkheid van de zaadcellen1
  • Seleen draagt bij aan de productie van zaadcellen1
  • Seleen draagt bij tot een normale spermatogenese1
  • Zink draagt bij aan de productie van zaadcellen2
  • Zink draagt bij aan een normale vruchtbaarheid van de man/vrouw2
  • Zink, goed voor de kwaliteit van sperma2

Plaats de gewenste producten in uw digitale winkelmand via de groene knop. Vervolgens start u het afrekenproces en kiest u een van onze betaalmethodes. Als u de bestelling plaatst met uw Vaud-account zal het afrekenproces nog sneller verlopen.

Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Complete multivitamine voor tijdens de zwangerschap