Vitamine D tijdens de zwangerschap

vitamine d zwangerschap

Vitamine D tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarnaast heeft het ook positieve effecten op de gezondheid van de aanstaande moeder. In dit artikel wordt uitgelegd wat vitamine D precies is, wat de effecten zijn tijdens de zwangerschap en wanneer een extra toevoeging geadviseerd wordt.

In dit artikel

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die belangrijk is voor de gezondheid. Daarnaast is vitamine D een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Het zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen uit voeding. Hierdoor is het belangrijk voor de groei van botten en tanden. Ook heeft vitamine D effect op de weerstand (immuunsysteem) en celdeling.

De belangrijkste bron van vitamine D is de zon. De huid maakt op dat moment door de invloed van zonlicht vitamine D aan. Echter is het wel zo dat er alleen voldoende vitamine D wordt aangemaakt wanneer men 20-30 minuten onbeschermd in de zon zit. Dat is ook de reden waarom extra vitamine D wordt geadviseerd, wanneer dit niet lukt.

Daarnaast is het advies voor een extra toevoeging voor (jonge) kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur en zwangere vrouwen.

Vitamine D tijdens de zwangerschap

Zoals eerder besproken wordt extra vitamine D geadviseerd wanneer een vrouw in verwachting is. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen 10 microgram (mcg) vitamine D te nemen gedurende de zwangerschap. Wanneer er een tekort ontstaat van vitamine D, kan dit negatieve gevolgen hebben op de botten, spieren en weerstand. Tijdens de zwangerschap kan dit ook negatieve gevolgen hebben op het ongeboren kind.

Voordelen van vitamine D

Een toevoeging van vitamine D tijdens de zwangerschap draagt verschillende voordelen met zich mee:

  • Ondersteunt de aanmaak/opbouw van botten van het (ongeboren)kind
  • Verhoogt de calciumopname in de botten
  • Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels
  • Speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren

Wanneer te gebruiken?

Een extra toevoeging van vitamine D tijdens de zwangerschap wordt vanaf het begin van de zwangerschap geadviseerd als ondersteuning. Mocht de dosering een dag vergeten worden, heeft dit niet direct schadelijke effecten. Zorgvuldigheid van het innemen van de voedingsstof zorgt ervoor dat het lichaam eraan kan wennen.

Vitamine D supplementen

De geadviseerde hoeveelheid vitamine D tijdens de zwangerschap is 10 microgram (mcg). Deze supplementen zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek en (online)drogist. Zo is Multi Vitamine Zwanger is een supplement dat 10 mcg vitamine D3 bevat. Deze multivitamine is speciaal ontwikkeld voor vóór, tijdens en na de zwangerschap. Het bevat een hoogwaarde dosering voedingsstoffen die bijdragen aan het ongeboren kind en (toekomstige) moeder.

Multi Vitamine Zwanger

  • Complete multivitamine
  • Inclusief 500 mcg foliumzuur
  • Inclusief 10 mcg vitamine D3
  • Hoogwaardige voedingsstoffen
  • Zwitserse kwaliteit
  • Volgens Europese (EFSA) wetgeving
Heeft u een vraag?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Vitamine D tijdens de zwangerschap?’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.