Vitamine D zwangerschap

Vitamine D tijdens de zwangerschap is essentieel voor de gezondheid van het ongeboren kind en de aanstaande moeder. Maar hoeveel vitamine D Mag je als je zwanger bent? Kan je teveel vitamine D innemen zwanger? Waarom is vitamine D belangrijk tijdens zwangerschap? Welke vitamine D zwanger worden? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die belangrijk is voor de gezondheid. Bovendien is vitamine D een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Het zorgt ervoor dat calcium uit de voeding wordt opgenomen. Daardoor is het belangrijk voor de groei van botten en tanden. Vitamine D heeft ook invloed op de weerstand (immuunsysteem) en celdeling.

De belangrijkste bron van vitamine D is de zon. De huid maakt dan vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Wel is het zo dat er pas voldoende vitamine D wordt aangemaakt als men 20-30 minuten onbeschermd in de zon zit. Dit is ook de reden waarom extra vitamine D wordt geadviseerd wanneer dit niet lukt. Ook voor (jonge) kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur en zwangere vrouwen wordt extra suppletie aanbevolen.

Vitamine D tijdens de zwangerschap

Zoals eerder besproken wordt extra vitamine D aangeraden als een vrouw zwanger is. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om tijdens de zwangerschap 10 microgram (mcg) vitamine D in te nemen. Een tekort aan vitamine D kan negatieve gevolgen hebben voor botten, spieren en weerstand. Tijdens de zwangerschap kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor het ongeboren kind.

Waarom is vitamine D belangrijk tijdens zwangerschap?

Aanvulling van vitamine D tijdens de zwangerschap heeft verschillende voordelen:

  • Ondersteunt de botvorming/opbouw van het (ongeboren) kind
  • Verhoogt de opname van calcium in de botten
  • Draagt bij tot de aanmaak van cellen en weefsels
  • Speelt een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren

Wanneer vitamine D tijdens de zwangerschap?

Een extra supplement vitamine D tijdens de zwangerschap wordt vanaf het begin van de zwangerschap geadviseerd ter ondersteuning. Mocht de dosering een keer vergeten worden, dan heeft dit geen directe schadelijke gevolgen. Een zorgvuldige inname van de voedingsstof laat het lichaam eraan wennen.

Hoeveel vitamine D Mag je als je zwanger bent?

De aanbevolen hoeveelheid vitamine D tijdens de zwangerschap is 10 microgram (mcg). Deze supplementen zijn vrij verkrijgbaar bij apotheken en (online) drogisterijen. Multi Vitamine Zwanger is bijvoorbeeld een supplement dat 10 mcg vitamine D3 bevat. Deze multivitaminen is speciaal ontwikkeld voor vóór, tijdens en na de zwangerschap. Het bevat een hoogwaardige dosis voedingsstoffen die bijdragen aan het ongeboren kind en de (toekomstige) moeder.

Shop gerelateerd aan vitamine D3 zwangerschap

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Vitamine D zwangerschap?’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *