Voedingsstoffen foetus: welke wel en niet?

Voedingsstoffen voor de foetus zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Voedingsstoffen omvatten vitaminen, mineralen, aminozuren, koolhydraten en vetten, die allemaal bijdragen aan de gezondheid. Het is belangrijk dat een zwangere vrouw weet welke voedingsstoffen haar foetus nodig heeft om zich goed te ontwikkelen en groeien.

Hoe krijgt de foetus voedingsstoffen binnen?

Zoals bij ieder mens zijn voedingsstoffen en zuurstof zeer belangrijk voor de ontwikkeling, zo ook bij de foetus. Via het bloed van de moeder komen voedingsstoffen en zuurstof in de placenta, een orgaan dat aan de baarmoeder vastzit. Via de navelstreng komen de voedingsstoffen vervolgens bij de foetus terecht. Naast de aanvoer van voedingsstoffen, zuurstof en antistoffen zorgt deze navelstreng ook voor de afvoer van antistoffen.

Welke voedingsstoffen heeft een foetus nodig?

Een foetus heeft net als ieder mens voldoende en goede voedingsstoffen nodig. Daarom is het belangrijk dat zwangere vrouwen gezond en gevarieerd eten. Het ongeboren kind krijgt immers dezelfde voedingsstoffen binnen als de (aanstaande) moeder. Sommige voedingsstoffen zijn echter extra belangrijk voor de foetus.

 

Vitamine D

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor een foetus. Zo raadt de Gezondheidsraad zwangere vrouwen aan om 10 microgram vitamine D als supplement in te nemen. De vitamine heeft verschillende voordelen:

  • Ondersteunt de aanmaak/opbouw van botten van het (ongeboren) kind
  • Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels
  • Speelt een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren
  • Verhoogt de opname van calcium in de botten; de foetus heeft calcium nodig voor de vorming van tanden en botten

 

Foliumzuur

Daarnaast is foliumzuur (vitamine B11) een essentiële vitamine voor het ongeboren kind. Deze vitamine verkleint namelijk de kans op afwijkingen voor de geboorte. Voorbeelden van een zogenaamde afwijking zijn:

  • Afwijking van het zenuwstelsel (spina bifida – open ruggetje)
  • Andere afwijkingen (hazenlip, hartafwijking, hersenafwijking)

 

Andere voedingsstoffen

Naast de twee belangrijkste voedingsstoffen is het ook belangrijk om voldoende eiwitten en ijzer binnen te krijgen. Eiwit is nodig voor een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Daarnaast is ijzer belangrijk omdat het bijdraagt aan een normale cognitieve ontwikkeling bij kinderen.

Schadelijke voedingsstoffen/stoffen

Natuurlijk zijn er ook voedingsstoffen die schadelijk zijn voor een foetus.

 

Vitamine A

Te veel vitamine A kan ervoor zorgen dat een kind meer kans heeft op een geboorteafwijking. Een zwangere vrouw mag niet meer dan 3.000 mcg vitamine A binnenkrijgen.

 

Cafeïne

Te veel cafeïne kan een laag geboortegewicht veroorzaken. Het gaat om 300 mg cafeïne per dag.

 

Koemelk

Koemelk verstoort de opname van vitamine B11 en B12. Deze vitaminen spelen een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind.

 

Suikerhoudende dranken

Deze dranken bevatten veel suikers die een negatieve invloed kunnen hebben op het ongeboren kind.

 

Transvetten en verzadigde vetten

Deze vetten kunnen, net als cafeïne, leiden tot een laag gewicht bij de geboorte.

 

Alcohol en drugs

De stoffen in alcohol en drugs kunnen zeer schadelijk zijn voor de foetus.

 

Bacteriën

Rauw vlees, vis, kaas, kattenuitwerpselen en ongewassen groenten kunnen schadelijke bacteriën bevatten die negatieve gevolgen kunnen hebben voor het ongeboren kind.

Shop gerelateerd aan voedingsstoffen foetus

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Voedingsstoffen foetus’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *