Symptomen zwangerschap

Symptomen zwangerschap kunnen uitwijzen of de bevruchting heeft plaatsgevonden. De herkenning van de symptomen geven een signaal voor het afnemen van een zwangerschapstest. Hoe snel kan je symptomen van zwangerschap? Wat zijn eerste tekenen van zwangerschap? Kan je na een week merken dat je zwanger bent? Kun je na 2 weken weten of je zwanger bent? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Symptomen zwangerschap

Wat zijn eerste tekenen van zwangerschap? Kan je na een week merken dat je zwanger bent? Kun je na 2 weken weten of je zwanger bent? Elke zwangerschap is anders, en dat geldt ook voor de symptomen die ermee gepaard gaan. Er zijn enkele algemene vroege tekenen van zwangerschap die veel vrouwen ervaren. Deze kunnen bestaan uit een gemiste menstruatie, misselijkheid en braken, gevoelige borsten, toegenomen vermoeidheid en de behoefte om vaker te plassen. De meest voorkomende symptomen van zwangerschap zijn;

 1. Gemiste menstruatie
 2. Misselijkheid en braken
 3. Stemmingswisselingen
 4. Gevoelige borsten
 5. Vermoeidheid
 6. Hoofdpijn
 7. Opgeblazen gevoel
 8. Behoefte om vaker te plassen

 

1.     Gemiste menstruatie

Een van de meest voorkomende symptomen van de zwangerschap is een gemiste menstruatie, ook wel bekend als met de term overtijd. Zodra een vrouw die normaal gesproken een regelmatige menstruatiecyclus heeft, een menstruatie overslaat kan dit alarmerend zijn. Het is geadviseerd om een zwangerschapstest te doen om erachter te komen of de vrouw daadwerkelijk zwanger is, of dat de gemiste menstruatie ergens anders aan toe te wijden is. Voorbeelden hiervan zijn;

 • Hormonale schommelingen
 • Gevoel van stres
 • Gewichtsverlies
 • Anticonceptiemiddelen
 • Medicijn gebruik
 • Overgang (menopauze)

 

2. Misselijkheid en braken

Misselijkheid en braken is een van de bekendste zwangerschap symptomen en wordt als erg vervelend ervaren. Dit symptoom treedt over het algemeen op tijdens het eerste trimester (maand 1-3) van de zwangerschap. Dit is te wijten aan de hormonale veranderingen in het lichaam. Sommige vrouwen hebben er nauwelijks last van terwijl een ander continu last heeft van misselijkheid en braken. Een aantal tips om de misselijk en het braken tegen te gaan:

 • Eet kleine porties
 • Vermijd vet eten
 • Drink voldoende water

 

Het kan ook voorkomen dat vrouwen misselijk zijn tegen het einde van de zwangerschap, in dat geval kan de baarmoeder tegen de maag drukken. Om deze misselijkheid tegen te gaan is het eten van kleine porties belangrijk.

 

3. Stemmingswisselingen

Het meest gevreesde zwangerschap symptoom (door partners) zijn stemmingswisselingen. Door hormonale veranderingen kunnen de emoties schommelen om de kleinste redenen. Zo kan er een extreem gevoel van vrolijkheid, verdriet of irritatie ontstaan. Tegen dit symptoom is niet veel te doen, behalve door zo veel mogelijk de ontspannen en stress te voorkomen.

 

4. Gevoelige borsten

Gevoelige borsten kunnen optreden één à twee weken na de bevruchting, het is hierdoor een zwangerschap symptoom dat al snel merkbaar kan zijn. Door het aanmaken van hormonen kunnen de klieren in de borsten opzwellen en worden de borsten gevoeliger en/of zwaarder. Het kan voorkomen dat vrouwen veel pijn ervaren, in dat geval kan het geen kwaad om contact op te nemen met een arts of verloskundige.

 

5. Vermoeidheid

Vermoeidheid is ook een symptoom dat al vroeg tijdens de zwangerschap op kan treden. Na één week kunnen vrouwen al te maken krijgen met extreme vermoeidheid. Dit is niet ongewoon, het lichaam is namelijk druk bezig met het ontwikkelen en laten groeien van een baby.

 

6. Hoofdpijn

Hoofdpijn is een zwangerschap symptoom dat bij zwangere vrouwen kan optreden tijdens de eerste week en na de vierde week van de zwangerschap. In de eerste week kan het komen door de hormonen. Na week vier kan het komen door verschillende aspecten zoals: stress, misselijkheid, vermoeidheid of door het stoppen met roken of koffiedrinken.

 

7. Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap kan komen door het hCG hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat het bevruchte eitje zich kan ontwikkelen. Elke dag komt er meer hCG in het bloed en wordt de kans op een opgeblazen gevoel groter.

 

8. Behoefte om vaker te plassen

Net zoals bij veel zwangerschap symptomen is de hormoonhuishouding de oorzaak voor de behoefte om vaker te moeten plassen. Vanaf week zes van de zwangerschap kan het voorkomen dat vrouwen vaker naar het toilet moeten. De verandering van hormonen zorgt ervoor dat er meer bloed naar de nieren wordt gepompt en hierdoor eerder vol raken.

Shop gerelateerd aan symptomen zwangerschap

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Symptomen zwangerschap’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *