Zwangerschap symptomen

zwangerschap symptomen

Zwangerschap symptomen horen bij de zwangerschap en bij de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Sommige vrouwen hebben milde symptomen terwijl een ander last kan hebben van meerdere en hevigere zwangerschap symptomen. In het begin van de zwangerschap kunnen deze symptomen een teken van leven in de buik zijn. In dit artikel worden symptomen toegelicht van begin tot eind van de zwangerschap.

In dit artikel

1. Overtijd

De eerste en tevens het meest aantoonbare zwangerschap symptoom, is wanneer een vrouw overtijd is. Als een vrouw haar menstruatiecyclus regelmatig is en een aantal dagen overtijd is, is dit voor veel vrouwen een teken om een zwangerschapstest te doen. Echter kan een vrouw ook een onregelmatige cyclus hebben en geeft het een vertekend beeld of een vrouw overtijd is of niet.

Alhoewel overtijd zijn bij een vrouw het duidelijkste symptoom is voor een zwangerschap, is dit niet altijd het geval. Het kan voorkomen dat een vrouw overtijd is en dit niet komt door de zwangerschap, er zijn verschillende oorzaken voor het uitblijven van de menstruatie:

 • Hormonale schommelingen
 • Gevoel van stres
 • Gewichtsverlies
 • Anticonceptiemiddelen
 • Medicijnen gebruik
 • Overgang (menopauze)

2. Misselijkheid

Het meest vervelende en tevens bekendste zwangerschap symptoom is misselijkheid. Dit treed over het algemeen op tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit is te wijten aan de hormonale veranderingen in het lichaam. Sommige vrouwen hebben er nauwelijks last van terwijl een ander hele dagen misselijk is en last heeft van braken.

Een aantal tips om de misselijk en het braken tegen te gaan:

 • Eet kleine porties
 • Vermijd vet eten
 • Drink voldoende water

Het kan ook voorkomen dat vrouwen misselijk zijn tegen het einde van de zwangerschap, in dat geval kan de baarmoeder tegen de maag drukken. Om deze misselijkheid tegen te gaan is het eten van kleine porties belangrijk.

3. Stemmingswisselingen

Het meest gevreesde zwangerschap symptoom (door partners) zijn stemmingswisselingen. De emoties schommelen enorm en met de kleinste reden, kan u geprikkeld raken. Stemmingswisselingen ontstaan door hormonale veranderingen in het lichaam en horen bij een zwangerschap. Er is niet veel tegen te doen, behalve niet teveel stressen. Stress verergert namelijk de stemmingswisselingen.

4. Gevoelige borsten

Gevoelige borsten kunnen optreden na één à twee weken na de bevruchting, het is hierdoor een zwangerschap symptoom dat al snel merkbaar kan zijn. Door het aanmaken van hormonen kunnen de klieren in de borsten opzwellen en worden de borsten gevoeliger en/of zwaarder. Het kan voorkomen dat vrouwen veel pijn ervaren, in dat geval kan het geen kwaad om contact op te nemen met uw arts of verloskundige.

5. Vermoeidheid

Vermoeidheid is ook een symptoom dat al vroeg tijdens de zwangerschap op kan treden. Na één week kunnen vrouwen al te maken krijgen met extreme vermoeidheid. Dit is niet heel raar, het lichaam is namelijk druk bezig met het ontwikkelen en laten groeien van een baby.

6. Hoofdpijn

Hoofdpijn is een zwangerschap symptoom dat bij zwangere vrouwen kan optreden tijdens de eerste week en na de vierde week van de zwangerschap. In de eerste week kan het komen door de hormonen. Na week vier kan het komen door verschillende aspecten zoals: stress, misselijkheid, vermoeidheid of door het stoppen van roken of koffie drinken.

7. Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap kan komen door het hCG hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat het bevruchte eitje zich kan ontwikkelen. Elke dag komt er meer hCG in het bloed en wordt de kans op een opgeblazen gevoel groter.

8. Vaak plassen

Net zoals bij veel zwangerschap symptomen is de hormoonhuishouding de oorzaak. Vanaf week zes van de zwangerschap kan het voorkomen dat vrouwen vaker naar het toilet moeten. De verandering van hormonen zorgt ervoor dat er meer bloed naar de nieren wordt gepompt en hierdoor eerder vol zitten.

Multi Vitamine Zwanger

 • Complete multivitamine
 • Inclusief 500 mcg foliumzuur
 • Inclusief 10 mcg vitamine D3
 • Hoogwaardige voedingsstoffen
 • Zwitserse kwaliteit
 • Volgens Europese (EFSA) wetgeving
Heeft u een vraag?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Zwangerschap symptomen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.