Skip to content

Gastric Sleeve: alles wat u moet weten

Gastric Sleeve operatie wordt gebruikt om gewicht te verliezen. Wat zijn de nadelen van een sleeve? Wat is een gastric sleeve? Wat is beter een gastric bypass of een sleeve? Hoeveel kilo afvallen met gastric sleeve? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Wat is een Gastric Sleeve?

Een Gastric Sleeve is een operatie waarbij 80% van de maag wordt verwijderd. Deze verwijdering vindt plaats in de lengte van de maag, waardoor de maag als het ware een uitgerekte buis wordt. Hierdoor wordt de maag verkleind en past er minder voedsel in de maag. Daardoor wordt het verzadigingspunt sneller bereikt en neemt het gewicht af.

 

Wat zijn de voordelen van een Gastric Sleeve?

Het ondergaan van een Gastric Sleeve heeft verschillende voordelen:

  • Behoud van de maagklep
  • Geen dumping symptomen (dit wordt ervaren bij een Gastric Bypass)
  • Minder risico op vitaminegebrek
  • Eerste fase van een kuur voor gewichtsverlies

 

Wat zijn de nadelen van een Gastric Sleeve

Naast de voordelen zijn er ook nadelen aan de operatie verbonden:

  • Problemen met oprispingen en boeren
  • Onvoldoende gewichtsverlies

Verschil Gastric Bypass en Gastric Sleeve

Naast een Gastric Sleeve is de Gastric Bypass een zeer bekende afslankoperatie. Het verschil tussen beide operaties is, dat bij een Gatric Bypass ook de maag wordt verkleind en een deel van de dunne darm wordt omgeleid. Daardoor krijgt het lichaam naast het snelle verzadigingsgevoel ook minder voedingsstoffen binnen. Dit in tegenstelling tot de Gastric Sleeve waarbij de dunne darm en de maagklep intact blijven en de opname van voedingsstoffen gelijk blijft. Op lange termijn veroorzaakt de Sleeve operatie minder complicaties in tegenstelling tot de Bypass. 

In aanmerking komen

De inzet van een Gastric Sleeve wordt vooral gedaan bij mensen met een BMI hoger dan 50, waarbij het belangrijk is om het eetgedrag van de geopereerde drastisch te veranderen. Ook wordt deze operatie gebruikt om in eerste instantie gewicht te verliezen, om vervolgens de SADI-operatie uit te voeren. Deze operatie zorgt voor het uitschakelen en verplaatsen van de darmen. 

Impact na operatie

Het ondergaan van een Gastric Sleeve heeft een grote impact op iemands leven. Naast afvallen is het noodzakelijk om veranderingen aan te brengen in het dieet. Gezonder leven door te bewegen is ook noodzakelijk om het herstelproces goed te laten verlopen.

Mogelijke bijwerkingen Gastric Sleeve

Net als een Gatris Bypass brengt een Gastric Sleeve verschillende mogelijke bijwerkingen en risico’s met zich mee.

 

Vitaminetekort

Na een gewichtsverliesoperatie kan het lichaam niet alle noodzakelijke vitaminen uit voeding halen. Bovendien zijn de maaltijden veel kleiner geworden. Hierdoor kan een vitaminetekort ontstaan. Daarom wordt geadviseerd om de rest van het leven speciaal voor mensen met een Gastric Sleeve ontwikkelde vitaminesupplementen te slikken.

 

Naadlekkage

Bij een anatomische lekkage kunnen de nieuwe verbindingen in het spijsverteringsstelsel lekken. Dit kan worden verholpen door een her operatie en heeft weinig gevolgen, zolang het vroegtijdig wordt ontdekt.

 

Braken

Omdat de maag na de operatie gezwollen is, kan de doorgang naar het spijsverteringsstelsel vernauwd zijn. Dit kan braken veroorzaken. Deze zwelling verdwijnt na enkele dagen vanzelf.

 

Galstenen

Snel gewichtsverlies na een operatie verhoogt de kans op galstenen.

 

Maagzuurproblemen

Na een Gastric Sleeve kunnen maagzuurproblemen of reflux optreden. Dit komt doordat er in de kleine, smalle maag een hoge druk ontstaat. Hierdoor stijgen maagzuur en sappen gemakkelijk op.

Verzekering en kosten

De kosten van een Gastric Sleeve worden volledig vergoed door de ziektekostenverzekering. Wel is het noodzakelijk dat aan alle criteria wordt voldaan en dat er een verwijsbrief van de huisarts is. 

Shop gerelateerd aan een maagverkleining

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Gastric Sleeve’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.