Gastric Sleeve

gastric sleeve

Een Gastric Sleeve operatie wordt ingezet om gewicht te verliezen. Maar hoe verloopt deze operatie precies? Wat is het verschil met een Gatric Bypass? Wat zijn de voordelen? Worden de kosten volledig vergoed? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken die bij een Gatric Sleeve horen.

In dit artikel

Gastic Sleeve – wat is het precies?

Een Gastric Sleeve is een operatie waarbij 80% van de maag wordt verwijderd. Deze verwijdering is in de lengte van de maag, waardoor de maag als het ware een uitgerekte buis wordt. Het gevolg hiervan is dat de maag verkleint is en er minder voedsel in de maag past. Hierdoor zal sneller het punt van verzadiging bereikt worden en zal gewicht afnemen.

Verschil Gastric Bypass en Gastric Sleeve

Naast een Gastric Sleeve is de Gastric Bypass een zeer bekende operatie voor gewichtsverlies. Het verschil tussen beide operaties is, dat bij een Gatric Bypass de maag ook verkleint wordt en dat hierbij een gedeelte van de dunne darm wordt opgeleid. Het gevolg hiervan is dat het lichaam, naast het snelle gevoel van verzadiging, ook minder voedingsstoffen opneemt. Dit is in tegenstelling tot de Gastric Sleeve waarbij de dunne darm en de maagklep intact blijven en de opnamen van voedingsstoffen hetzelfde blijft. Op langere termijn geeft de Sleeve operatie minder complicaties in tegenstelling tot de Bypass.

Wanneer in aanmerking?

Het inzetten van een Gastric Sleeve wordt voornamelijk gedaan bij mensen die een BMI hebben die hoger is dan 50. Hierbij is het belangrijk dat het eetgedrag van diegene die de operatie ondergaat drastisch verandert. Ook wordt deze operatie ingezet om in eerste instantie gewicht te verliezen, om vervolgens een SADI operatie uit te voeren. Deze operatie zorgt voor het uitschakelen en verleggen van de darmen.

Voordelen Gastric Sleeve

Het ondergaan van een Gastri Sleeve brengt verschillende voordelen met zich mee:

 • Het behouden van de maagklep
 • Geen last hebben van dumpingsklachten (bij een Gastric Bypass wordt dit wel ervaren)
 • Verlaagde kans op een vitaminetekort
 • Eerste fase van een gewichtsverlies operatie traject

Nadelen Gastric Sleeve

Naast de voordelen, zijn er ook nadelen aan de operatie:

 • Last van oprispingen en boeren
 • Onvoldoende gewichtsverlies

Impact na operatie

Het ondergaan van een Gastric Sleeve heeft een grote impact op iemand zijn of haar leven. Naast het verliezen van gewicht, is het noodzakelijk om veranderingen toe te passen met betrekking tot het voedingspatroon. Ook het gezonder gaan leven door te bewegen is noodzakelijk voor een goed verloop van het herstelproces. 

Mogelijke bijwerkingen

Net als bij een Gatris Bypass, brengt een Gastric Sleeve verschillende mogelijke bijwerkingen en risico’s met zich mee:

 

Vitamine tekort

Na het ondergaan van een gewichtsverlies operatie, is het voor het lichaam niet mogelijk om alle benodigde vitamines uit voeding te halen. Daarnaast zijn de maaltijden stukken kleiner geworden. Dit kan ervoor zorgen dat een vitaminetekort optreedt. Het is daarom geadviseerd om voor de rest van het leven speciaal ontwikkelde vitamine supplementen te slikken ontwikkeld voor mensen met een Gastric Sleeve.

 

Naadlekkage

Bij een anastomotische lekkage kunnen de nieuwe verbindingen in het spijsverteringsstelsel lekken. Dit kan worden verholpen door middel van een heroperatie en heeft weinig impact als het vroeg wordt ontdekt.

 

Braken

Omdat de maag na de operatie gezwollen is, kan de doorgang in het spijsverteringsstelsel worden vernauwd. Dit kan braken veroorzaken. Deze zwelling zal na een paar dagen vanzelf verdwijnen.

 

Galstenen

Het snelle gewichtsverlies na de operatie verhoogt het risico op galstenen.

 

Maagzuurproblemen

Na een Gastric Sleeve kunnen maagzuurproblemen of reflux ontstaan. In de kleine, smalle maag ontstaat namelijk een hogedruksysteem. Hierdoor komen maagzuur en sappen gemakkelijk weer omhoog.

Verzekering en kosten

De kosten voor een Gastric Sleeve worden volledig vergoed door de zorgverzekering. Echter is het wel noodzakelijk om aan alle criteria te voldoen en dat er een verwijsbrief is van de huisarts.

Gastric Bypass Support

 • Na het ondergaan van een WLS (Weight Loss Surgery)
 • Goed opneembaar
 • Voorkomt een tekort
 • Zwitserse kwaliteit
 • Natuurlijke voedingsstoffen
 • Volgens Europese (EFSA) wetgeving
Heeft u een vraag?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Gastric Sleeve’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.